Investorer bruger deres stemme aktivt på diversitet
Udenlandske investorer oplever, at truslen om at blive stemt ned på egen generalforsamling får virksomheder til at flytte sig på diversitet.
Den paradoksale situation, hvor Danmark ser sig selv som frontløber på ligestilling, men i realiteten ligger og roder i nederste tredjedel i forhold til kvinder i ledelse, slår også igennem i de danske pensionskassers fokus. I forhold til diversitet er flere udenlandske kapitalforvaltere i hvert fald langt mere hårde i filten, skriver Børsen.
Eksemplet i Børsens artikel er fra en af Europas største kapitalforvaltere, AXA Investment Managers (AXA). De har siden 2020 været endog meget aktive på generalforsamlinger, hvor de stemmer imod bestyrelser, som ikke har mindst en tredjedel kvinder nomineret som medlemmer.
“Det er et meget magtfuldt redskab. Når selskaber ved, at vi stemmer imod, fordi de ikke lever op til vores krav i forhold til diversitet, vil de gerne have en snak med os. Der er kommet mange reaktioner, og selskaberne har taget vores krav meget seriøst,” siger Marie Fromaget, esg-analytiker i AXA i Børsen.
Ideen med at stemme imod på generalforsamlingen er ikke at straffe virksomhederne, men at indbyde dem til dialog og handling. Det har andre også god erfaring med.
Hos BlackRock i Europa har man oplevet, at nogle virksomheder, når de vidste at en stor investor som Blackrock ville stemme dem ned på en generalforsamling, begyndte at flytte sig.
I en tidligere rundspørge til 12 danske pensionsselskaber har Børsen spurgt til krav om diversitet. Kun to - AP Pension og Pensam - meldte at de kun ville stemme for, hvis der var mindst én kvinde i bestyrelsen. Hvilket svarer til de krav AXA stiller i 'emerging markets' som Nigeria, Sydafrika, Indien, Indonesien og Brasilien.
- EHS