16.12.2022  |  Klima, miljø og energi

Kan nedfaldsblade fra træer udgøre fremtidens fodtøj?

Indhold fra partner Hvad er dette?

Nyt innovativt læder-alternativ skal testes af BESTSELLER – og fremtidens sneakers vil meget muligt være plantebaserede, genanvendelige og komposterbare.

For kun syv måneder siden offentliggjorde BESTSELLER – via sin investeringsarm Invest FWD – en investering i og samarbejde med virksomheden VitroLabs, der kan gro læder på blot nogle uger via opdyrkede laboratorieceller fra dyr.

Nu annoncerer det danske modehus endnu et samarbejde: denne gang med den britiske innovator Biophilica, som er ved at udvikle et alternativ til lædersko med sit materiale Treekind. Det bliver BESTSELLERs herretøjsbrand JACK & JONES, som skal teste det innovative materiale.

Selvom der efterhånden allerede findes mange plantebaserede læderalternativer på markedet, er der kun ganske få, der er helt fri for plastik, især polyuretan (PU). Det betyder, at materialerne ikke kan genanvendes med hverken eksisterende eller kendte fremtidige teknologier.

”Forarbejdet læder vejer tungt på klimakontoen, men vi skal også sikre os, at alternativet ikke blot skaber et andet miljømæssigt problem, som for eksempel højt plastikindhold eller at holdbarhed og kvalitet er forringet,” siger Camilla Skjønning Jørgensen, BESTSELLERs Innovation Manager.

Læderalternativet Treekind indeholder ingen plastik, men er kreeret med det biologiske lignocellulose fra blade samt et naturligt bindemiddel, som er skabt til at blive nedbrudt i jord eller vand indenfor 1-2 år. Ambitionen er at skabe et genanvendeligt materiale som potentielt også kan komposteres, når produktet er udtjent.

Samarbejde er vejen frem

I BESTSELLER undersøges mange forskellige innovative tilgange til udviklingen af læderalternativer. Fælles for dem alle er, at det stort set altid kræver samarbejde at hjælpe lovende innovatorer – såsom Biophilica– til en kommerciel skala. Også derfor involverer BESTSELLER sig som partner i det netop annoncerede Fashion for Good-projekt, der skal teste og validere Biophilicas materiale.

"Vi er begejstrede for at arbejde med BESTSELLER og drage fordel af deres værdifulde ekspertise,” siger Mira Nameth, CEO og grundlægger af Biophilica, og afslutter:
”Samarbejdsprojekter, der kombinerer udvikling med produktionsviden og -metoder, er afgørende for, at startups kan opskalere og i sidste ende få materialer på markedet.”

Læs mere her.

Fakta:

  • Læder udgør kun omkring 1% af BESTSELLERs samlede materialeforbrug
  • Til gengæld er forarbejdet læder tungt på klimakontoen, og kan samtidig skabe en debat i sig selv, da det er et biprodukt fra kødindustrien.
  • BESTSELLERs Invest FWD investerede tidligere i år i den amerikanske virksomhed VitroLabs, der kan gro læder i laboratorium ved blot at bruge en enkelt celle fra et dyr. Denne celle fungerer som et frø, der selvgenererer i bioreaktorer.
  • Desuden har Invest FWD de seneste år investeret i en række teknologier til eksempelvis genanvendelse af tekstiler og til at lave nye fibre ud af affald. Det gælder bl.a. Ambercycle, Circular Systems, Infinited Fiber og Evrnu.
  • BESTSELLER har siden 2018 været strategisk partner i Fashion For Good og har igennem partnerskabet været en del af en lang række pilotprojekter med lovende innovatorer. Projekterne strækker sig fra blockchainteknologi, infrastruktur for tekstilgenanvendelse, transformering af landbrugsaffald til tekstilfibre, teknologiudvikling af kemisk genanvendelse af polyester, validering af sort pigment lavet af affald og meget mere. Find et overblik her.

Tags: BESTSELLER

Mere fra BESTSELLER

BESTSELLER

http://bestseller.com/

BESTSELLER er en international familieejet virksomhed, der via mere end 20 individuelle brands sælger modetøj, sko og accessories til kvinder, mænd, børn og teenagere. BESTSELLER har ca. 250 butikker i Danmark under brand-navne som VERO MODA, ONLY, JACK & JONES and VILA. BESTSELLER har en målsætning om at bidrage til udviklingen af en mere b…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere