13.12.2019  |  Samfund

Kasseret kommunetøj bliver til julegaver i SFO’en

Indhold fra partner Hvad er dette?

Udslidte denimbukser og gamle fleecetrøjer bliver brugt som nye ressourcer i SFO’er og børnehaver i Lejre Kommune. Det sker som en del af samarbejdet mellem DFD og Fællesudbud Sjælland (FUS).

Kasserede denimbukser fra hjemmeplejen er blevet til fine julesokker, og tidligere busseronner er blevet forvandlet til julehjerter. Kun fantasien sætter grænser, når børnene i SFO’en ”Lageret” i Allerslev arbejder videre med det kasserede kommunetøj, som de har fået, da plejen har fået nyt arbejdstøj.

Sidste år gik 10 sjællandske kommuner sammen om et stort udbud på arbejdstøj til plejen, og som noget nyt, tog udbuddet også højde for, hvad der skulle ske med tøjet fra den tidligere aftale. DFD er leverandør af det nye arbejdstøj og udarbejdede derfor et forslagskatalog med bud på, hvordan kommunerne kunne genanvende det gamle tøj.

Genanvendelse i børnehøjde
Lejre Kommune tog forslagene om genanvendelse til sig med stor iver. Her har særligt børnehaver, skoler og SFO’er kastet sig over det gamle arbejdstøj, som de på kreativ vis har transformeret til nye produkter.

Et af stederne, hvor det lidt anderledes materiale har vakt begejstring er hos SFO’en ”Lageret” i Allerslev, hvor kreativ ansvarlig Pia Nielsen har sat genanvendelse på skemaet: 

”For mig har det handlet om at sikre, at vi genbruger så meget som overhovedet muligt. Samtidig har jeg tænkt meget i anvendelighed. Altså at de ting, vi laver, har en brugsværdi.”

Også børnene har været glade for at arbejde med det kasserede tøj, som bl.a. har sat gang i relevante diskussioner om tøjforbrug, genbrug af tøj og upcycling af gammelt tøj for at forlænge levetiden.

For Lejre Kommunes borgmester hænger initiativet fint sammen med den overordnede linje:

”I Lejre Kommune er vi optaget af bæredygtighed og FN’s Verdensmål, også i forbindelse med indkøb. Samtidig har vi et vedvarende fokus på, hvordan vi kan omdanne affald til nye ressourcer. Derfor varmer det mit borgmesterhjerte at se, hvordan det kasserede arbejdstøj nu får nyt liv”, siger Carsten Rasmussen.

De gode eksempler skal bane vejen
Bæredygtighed vinder i højere grad ind som et parameter i offentlige indkøb, men det er stadigvæk et nyt område. De gode eksempler kan være med til at bane vejen for en mere bæredygtig udvikling, og de kan tjene som inspiration for videreudvikling.

Eksemplet fra Lejre Kommune viser, at vi ved at se på vores ressourcer med nye øjne på den ene side kan reducere mængden af affald, og på den anden side forhindrer produktionen af nye materialer ved at genanvende tøjet som materiale i børneinstitutionerne. Når vi genanvender materialer, der allerede er produceret én gang, kan vi minimere miljøbelastningerne. 

OM SAMARBEJDET
Samarbejdet mellem DFD og indkøbsfællesskabet Fællesudbud Sjælland (FUS) sætter fokus på bæredygtighed i udbud ved at se på, hvordan arbejdstøjet fra den tidligere aftale, kan indgå i en cirkulær økonomi. Omkring 125.000 stykker tøj ville komme retur fra de 10 kommuner. Busseronner, fleecetrøjer og denimbukser har været blandt det arbejdstøj, der har udtjent sin værnepligt i en periode på 5 år.

Det nye samarbejde trådte i kraft den 1. juni 2019, og det har været en fælles ambition, at genanvende så meget udtjent arbejdstøj som muligt; enten i den oprindelige form eller ved at bruge tøjdelene som ressourcer i produktionen af nye produkter.
 

Denne artikel er en del af temaet I fokus: offentlige indkøb

Mere fra De Forenede Dampvaskerier A/S

De Forenede Dampvaskerier A/S

www.dfd.dk

DFD blev startet i 1958 og leverer specialiserede tekstil- og logistikløsninger til alle brancher. Selvom vi ikke altid har kaldt det CSR, har vi i DFD arbejdet med miljø, bæredygtighed og social ansvarlighed siden virksomhedens start. Det ligger dybt i vores kultur at agere ansvarligt over for både kunder, medarbejdere, miljø og samfundet som helhed. For os er…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere