Klima: Rapporteringskrav kan drive forståelse og handling

Virksomheder anerkender helt og fuldt, at de er udsat for klimarisici, men de er ikke nået særlig langt med at implementere fornuftige svar.

Hvor stor en del af din virksomheds omsætning, indkøb, kunder, investeringer etc. er truet af klimaforandringer? Det er spørgsmålet, som investorer vil have, at virksomhederne skal finde svar på. .

18.04.2018

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Konsekvenserne af klimaforandringerne kommer til at koste. For investorer, forsikringsfolk, långivere og kunder handler det nu om, hvad det vil koste den enkelte virksomhed, og om dens ledelse forstår udfordringerne godt nok til at rebe de nødvendige sejl i tide. Investorer og andre har derfor brug for, at virksomhederne rapporterer åbent om, hvordan de påvirkes af klimaforandringer, hvad de gør for at afbøde de påvirkninger og hvordan de bidrager til omstillingen til et CO2-frit samfund.

Udfordringen i det har længe været, at der ikke var en fælles model for, hvad man som virksomhed skulle rapportere, og det gør det svært – hvis ikke umuligt – at vurdere og sammenligne indsatser og resultater på tværs. Det førte i sommeren 2015 til etableringen af the Taskforce on Climate-related Financial Disclosure (TCFD), som i sommeren 2017 kom med et sæt globale anbefalinger til fremtidens klimarapportering. (Se faktaboks)

Rimelig langt fra tanke til handling
Trekvart år efter anbefalingernes lancering har hundredvis af virksomheder da også erklæret sig som tilhængere og svoret, at de vil følge anbefalingerne, når de i fremtiden skal rapportere om klima og risici.
Derfra og til en kvalificeret, strategisk integreret respons på klimarisici i de enkelte virksomheder er der dog et stykke vej endnu. Et ganske langt stykke vej endda

TCFD's anbefalinger kort fortalt

Der er fire overordnede områder i anbefalinger til beslutningsvigtig klimarelateret information:

  • Governance – virksomhederne bør rapportere på deres governance i relation til klimarelaterede risici og muligheder. De bør rapportere, hvilken proces bestyrelsen har anvendt til at evaluere risici og muligheder og resultaterne af evalueringen.
  • Strategi – virksomhederne bør rapportere på, hvilken aktuel og potentiel betydning de klimarelaterede risici og muligheder har for virksomhedens forretning, strategi og finansielle planlægning. Dette bør ske via scenarie-analyser, som mindst skal indeholde et 2-grader-varmere scenarie på kort, mellemlang og lang sigt.
  • Risikostyring – virksomhederne bør rapportere, hvordan de identificerer, evaluerer og håndterer klima-relaterede risici, og hvordan dette indarbejdes i deres generelle risikostyring.
  • KPI'er og mål – virksomhederne bør rapportere de KPI'er og mål, som de anvender til at evaluere klimarelaterede risici og muligheder med en forklaring på den historiske udvikling i data.

Informationen bør fokusere på de finansielle risici og muligheder, der vil være ved at overgå til en low-carbon økonomi, og dermed hvordan denne transition vil influere på virksomhedens resultat, aktiver og passiver. Ændringerne kan komme fra mange kanter såsom ændrede politikker, teknologi, markeder/kundeadfærd og omdømme, ligesom fysiske forandringer fra ekstremt vejr og forøget vandstand bør indarbejdes.

Det er hovedkonklusionen i en ny undersøgelse kaldet “Ready or Not: Are Companies Prepared for the TCFD Recommendations?” fra organisationerne CDP og Climate Disclosure Standards Board, hvor de har undersøgt rapporteringen på klima fra knap 1.700 virksomheder i 14 lande og 11 sektorer. Undersøgelsen ser på de fire hovedområder i TCFD’s anbefalinger: governance, strategi, risikostyring og målsætninger og målemetoder.

Der er ingen tvivl om at virksomhederne godt ved, at det er nødvendigt at gøre noget. Hele 83 procent af virksomhederne i undersøgelsen er klar over at deres forretning er truet af de konkrete, fysiske konsekvenser af klimaforandringer allerede, og 88 procent siger, at de har identificeret risici for deres forretning forårsaget af af ny regulering og politiske beslutninger drevet af behovet for omstilling af samfundet og omfattende CO2-reduktioner.

På den anden side, er ansvaret for virksomhedens arbejde med klima kun sjældent en del af ledelsen – eller bestyrelsens – løn, bonusordninger og performance. Selvom otte ud af 10 virksomheder har klimaspørgsmålet på bestyrelsens dagsorden, er det kun en ud af 10 som har integreret samme emne i incitamentssystemerne.

Er rapportering hønen eller ægget?
På baggrund af resultaterne siger CDP’s Jane Stevensen:

“Generelt ser vi, at virksomhederne på overfladen er forberedt på at have deres øverste ledelse involveret i og ansvarlige for klimarisici og -muligheder. Hvad vi ikke kan se er at governance på højt niveau endnu bliver oversat til aktiviteter som mindsker risiciene.”

Men hvad har incitamentsstrukturer og strategier med rapportering af klimarelaterede risici at gøre? Det handler om, at krav om rapportering ofte kan drive udvikling af handling. I øvrigt samme tankegang som ligger bag den danske paragraf 99A, EU’s direktiv om rapportering om samfundsansvar osv.

“Når virksomhederne begynder at rapportere i overenestemmelse med TCFD, så håber vi at se flere og bredere tiltag inden for governance og strategi. Det er områder, som ikke nødvendigvis har være hovedfokus indtil nu” sagde Simon Messenger, direktør for CDP.

Det kan han håbe på fordi TCFD’s guidelines ikke kun er et rapporteringsværktøj. For at kunne informere på den måde, som TCFD lægger op til, kræver det, at klimaovervejelser er integrereret i forretningsstrategier på godt og ondt.

Et spadestik dybere
Simon Messenger, som fuldt ud anerkender at en række virksomheder allerede gør meget, har endda også et bud på, hvad virksomhederne skal se nærmere på.

“Virksomhederne rykker hurtigt på vedvarende energi, på at reducere udledninger og nogle endda på at prissætte CO2. Næste niveau er at anlægge en strategisk tilgang for hele virksomheden med den øverste ledelse og bestyrelsen om bord. Der skal arbejdes på at forstå sammenhængene mellem klimaforandringer og den enkelte virksomheds muligheder for at omstille sig i takt med dem,” sagde han til BusinessGreen.
CDP-direktøren opfordrer virksomhederne til at stille spørgsmålet “Og hvad så?” noget oftere, når de ser på de data de indsamler for klimapåvirkninger. Forstår man implikationerne bedre, kan man bedre handle og integrere risiko go muligheder i forretningsmodellen.

”De fleste virksomheder i undersøgelsen har identificerer klimarelaterede risici og muligheder, men det kan være, de ikke umiddelbart forstår, hvad de risici kan betyde for deres virksomhed og hvordan de påvirker forretningens resultater. Det fører til at nogle risici ikke håndteres tilstrækkeligt og at muligheder ikke udnyttes. Vores undersøgelse viser f.eks. at ganske få virksomheder investerer i at udvikle ”low carbon offerings”, sagde Simon Messenger til environmentalleader.com.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: rapportering om klimarisici

Relateret indhold

22.07.2024CSR.dk

Klimavenlige handlinger betaler kulturelle oplevelser i København

18.07.2024CSR.dk

EU's Taksonomi kan skubbe branchen i en mere bæredygtig retning

12.07.2024Schneider Electric

Sponseret

Tilmelding til AVEVA World 2024

08.07.2024Schneider Electric

Sponseret

TALENTPROGRAM for elektriker-lærlinge 2024

05.07.2024CSR.dk

Rapport: Et fokus på medarbejdertrivsel er alfa og omega

02.07.2024Schneider Electric

Sponseret

Tilmelding til webinar om det kommende NIS 2-direktiv omkring cybersecurity

01.07.2024CSR.dk

Novo Holdings og DLG-koncernen indgår samarbejde om fremme af bæredygtig planteproduktion

28.06.2024CSR.dk

Nyt inspirationskatalog skal hjælpe danske virksomheder i arbejdet med biodiversitet

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet