06.01.2021 | Klima, miljø og energi
Klimaforandringerne er en stor trussel for folkesundheden, konkluderer forskere i ny rapport
2020 ser ud til at blive det varmeste eller næst-varmeste år nogensinde registreret. De negative konsekvenser af klimaforandringerne står i kø, viser ny rapport.
Mere end 120 forskere står bag en netop udgivet rapport fra tidsskriftet The Lancets Countdown on Health and Climate Change, skriver videnskab.dk.
Rapporten fokuserer på, hvordan klimaforandringerne påvirker folkesundheden.
Temperaturstigninger
2020 ser ud til at blive det varmeste eller næst-varmeste år nogensinde registreret. I 2018 blev der registreret 296.000 dødsfald blandt mennesker over 65, grundet høje temperaturer. Det er en stigning på 54 procent i løbet af de seneste to årtier.
Oversvømmelser
Forskerne bag rapporten konkluderer, at 145 millioner mennesker risikerer at miste deres hjem, hvis havoverfladen stiger med en meter. Stiger den med fem meter estimerer ekspertgruppen, at det vil påvirke 565 millioner mennesker.
Tørke
Med temperaturstigningerne følger også tørke. Tørke kan forårsage en nedgang i drikkevandsforsyninger, reducere husdyrbestande og andelen af afgrøder. Også andelen af skovbrande er kraftigt stigende; i årene 2015-2019 var andelen af mennesker, der oplevede skovbrande højere i 128 lande, end den var i 2001-2004.
Myg
Andelen af myg vil stige og kunne medføre stigning i smitte af blandt andet gul feber og malaria.
Mindre forurening
Trods dét faktum at vi arbejder alt for langsomt på at nå Parisaftalens mål om en temperaturstigning på maksimum 1,5-2 grader, så er man faktisk begyndt at se visse positive sundhedsmæssige resultater af den grønne omstilling. Dødsfald fra luftforureningen, der stammer fra kulkraftværker, er faldet fra 440.000 i 2015 til 400.000 i 2018, trods en generel befolkningstilvækst.
Den økonomiske krise forårsaget af Covid-19 rummer muligheder for folkesundheden, mener ekspertgruppen. Hvis strategien for genopbygning efter krisen samtidig fokuserer på en effektiv og positiv påvirkning af klimaforandringerne, vil det rumme store muligheder for folkesundheden.
- MTN
Klima, miljø og energi

JYSK sætter mål for mere bæredygtig bomuld
Ved udgangen af 2024 vil al bomuld til JYSKs tekstilprodukter enten være genanvendt eller indkøbt med større krav til bæredygtighed.
Klima, miljø og energi

Maersk forventer at kunne teste de første CO2-neutrale skibe om tre år
Planen er, at være klar til at begynde at bestille store CO2-neutrale skibe mod slutningen af dette årti.
Klima, miljø og energi

Bedre og grønnere produkter i danske virksomheder
Teknologisk Institut starter 19 nye indsatsområder op med fokus på grøn omstilling via en ny resultatkontraktbevilling.
Samfund

World Economic Forum's Global Risks Report har længe advaret om en global pandemi
Pandemien har vist, at globale kriser kan ramme virksomheder på områder, som man ikke har taget med i sin risikovurdering. Derfor skal man i sin risikostyring fremadrettet arbejde langt mere med komplekse og strukturelle risici.
Kommunikation

Dét gik vi op i i 2020
Hvad interesserede CSR.dk’s læsere mest i 2020? Der tegner sig et klart billede.Læs eller genlæs de 15 mest læste artikler fra året der gik.
Klima, miljø og energi

Flere store danske virksomheder erkender, at størstedelen af deres CO2-udledninger ligger udenfor direkte kontrol
I langt de fleste virksomheders tilfælde skal den største mængde CO2-udledning findes i det såkaldte scope 3. “Særligt de små og mellemstore virksomheder er udfordret", udtaler Concitos direktør, Christian Ibsen.