06.01.2021  |  Klima, miljø og energi

Klimaforandringerne er en stor trussel for folkesundheden, konkluderer forskere i ny rapport

2020 ser ud til at blive det varmeste eller næst-varmeste år nogensinde registreret. De negative konsekvenser af klimaforandringerne står i kø, viser ny rapport.

Mere end 120 forskere står bag en netop udgivet rapport fra tidsskriftet The Lancets Countdown on Health and Climate Change, skriver videnskab.dk. 

Rapporten fokuserer på, hvordan klimaforandringerne påvirker folkesundheden.

Temperaturstigninger
2020 ser ud til at blive det varmeste eller næst-varmeste år nogensinde registreret. I 2018 blev der registreret 296.000 dødsfald blandt mennesker over 65, grundet høje temperaturer. Det er en stigning på 54 procent i løbet af de seneste to årtier.

Oversvømmelser
Forskerne bag rapporten konkluderer, at 145 millioner mennesker risikerer at miste deres hjem, hvis havoverfladen stiger med en meter. Stiger den med fem meter estimerer ekspertgruppen, at det vil påvirke 565 millioner mennesker.

Tørke
Med temperaturstigningerne følger også tørke. Tørke kan forårsage en nedgang i drikkevandsforsyninger, reducere husdyrbestande og andelen af afgrøder. Også andelen af skovbrande er kraftigt stigende; i årene 2015-2019 var andelen af mennesker, der oplevede skovbrande højere i 128 lande, end den var i 2001-2004.

Myg
Andelen af myg vil stige og kunne medføre stigning i smitte af blandt andet gul feber og malaria.

Mindre forurening
Trods dét faktum at vi arbejder alt for langsomt på at nå Parisaftalens mål om en temperaturstigning på maksimum 1,5-2 grader, så er man faktisk begyndt at se visse positive sundhedsmæssige resultater af den grønne omstilling. Dødsfald fra luftforureningen, der stammer fra kulkraftværker, er faldet fra 440.000 i 2015 til 400.000 i 2018, trods en generel befolkningstilvækst.

Den økonomiske krise forårsaget af Covid-19 rummer muligheder for folkesundheden, mener ekspertgruppen. Hvis strategien for genopbygning efter krisen samtidig fokuserer på en effektiv og positiv påvirkning af klimaforandringerne, vil det rumme store muligheder for folkesundheden.

- MTN

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere