Klimapris til nordjysk rørpostsystem

Aalborg Universitetshospital har fået årets klimapris fra den lokale region for sit rørpostsystem, der transporterer prøver mellem hospitalets to afdelinger, hvilket sparer både CO2 og tid.

Aalborg Universitetshospital bruger det klimavenlige rørpostsystem til at transportere prøver de ca. 1,6 km mellem sine to afdelinger i byen. Her er det den nordlige matrikel. Foto: AUH.

15.12.2017

CSR.dk

Et rørpost-system lyder måske ikke umiddelbart som den mest banebrydende opfindelse i miljømæssig sammenhæng, men ikke desto mindre er netop sådan en løsning lige blevet anerkendt i Nordjylland.

Læs også: FN: bæredygtig transport afgørende for SDG-mål

Mere præcist drejer det sig om rørpost-systemet på Aalborg Universitetshospital, som netop har modtaget Regionsrådets årlige klimapris, med den begrundelse at det er ”en enkel men effektiv teknologi, som både styrker Regionens ambitiøse klimaindsats, gavner patienterne og letter personalets daglige arbejde.”

Prisen blev overrakt i tirsdags til de ansatte i Klinik Diagnostik på Aalborg UH, hvor systemet er i drift. Her muliggør det lynhurtig og miljørigtig transport af diverse medicinske prøver mellem AUH to afdelinger, Nord og Syd, der (som navnene antyder) ligger i hver sin ende af byen.

Rørpostsystemet binder den sydlige afdeling af AUH sammen med den nordlige og kan med trykluft flytte prøver mellem de to adresser på kun 3-4 minutter. Foto: AUH.

Systemet, som med sine 1.650 meter er verdens længste, blev indviet i december 2016. Det ligger under jorden, og blodprøverne transporteres i røret ved hjælp af trykluft. På den måde tager det kun 3-4 minutter for prøverne at nå frem til laboratoriet, hvilket ikke alene er en fordel for hospitalets arbejde, men også en gevinst for nærmiljøet og klimaet.

Fælles ansvar for klimaudfordringen
Tidligere blev prøverne således transporteret i taxi mellem de to sygehus-matrikler, hvilket sammenlagt gav ca. 6.000 kilometers kørsel om året på en meget befærdet vejstrækning i Aalborg midtby. I dag spares miljøet for al denne taxikørsel og den tilhørende CO2-udledning, ligesom der er et bidrag mindre til trængslen i byen.

KlimaRegion Nordjylland indgik i 2010 en aftale med Danmarks Naturfredningsforening om at nedbringe sin CO2-udledning med to procent om året indtil 2025, samtidig med at man også vil nedbringe sit energi- og ressourceforbrug. I den forbindelse vil Regionsrådet med sin klimapris give et ekstra skulderklap til dem, som går forrest: 

”Vi vil gerne belønne engagementet hos vores ansatte, som ved at indføre nye arbejdsgange eller tage ny teknologi i brug er med til at reducere regionens energi- og ressourceforbrug. Det er vigtigt, at vi sammen yder et inspirerende og solidt bidrag til et mere bæredygtigt samfund og tager medansvar for klimaudfordringen”, siger formand for Regionsrådets udvalg for Infrastruktur, Klima, Kultur og Miljø, Henrik Ringbæk Madsen.

Læs også: København vinder international klimapris for tredje gang

Regionsrådets klimapris uddeles én gang årligt til en intern afdeling eller institution i regionen for at belønne klimavenlige aktiviteter og skabe opmærksomhed om værdien af gode idéer og innovation, der styrker Regionens klimaindsats og begrænser CO2-udledningen.

-AK

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024CSR.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

21.11.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Data hjælper Smukfest til en bedre og grønnere fest i Bøgeskoven

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V