Klimapris til nordjysk rørpostsystem
Aalborg Universitetshospital har fået årets klimapris fra den lokale region for sit rørpostsystem, der transporterer prøver mellem hospitalets to afdelinger, hvilket sparer både CO2 og tid.
Et rørpost-system lyder måske ikke umiddelbart som den mest banebrydende opfindelse i miljømæssig sammenhæng, men ikke desto mindre er netop sådan en løsning lige blevet anerkendt i Nordjylland.
Mere præcist drejer det sig om rørpost-systemet på Aalborg Universitetshospital, som netop har modtaget Regionsrådets årlige klimapris, med den begrundelse at det er ”en enkel men effektiv teknologi, som både styrker Regionens ambitiøse klimaindsats, gavner patienterne og letter personalets daglige arbejde.”
Prisen blev overrakt i tirsdags til de ansatte i Klinik Diagnostik på Aalborg UH, hvor systemet er i drift. Her muliggør det lynhurtig og miljørigtig transport af diverse medicinske prøver mellem AUH to afdelinger, Nord og Syd, der (som navnene antyder) ligger i hver sin ende af byen.
Systemet, som med sine 1.650 meter er verdens længste, blev indviet i december 2016. Det ligger under jorden, og blodprøverne transporteres i røret ved hjælp af trykluft. På den måde tager det kun 3-4 minutter for prøverne at nå frem til laboratoriet, hvilket ikke alene er en fordel for hospitalets arbejde, men også en gevinst for nærmiljøet og klimaet.
Fælles ansvar for klimaudfordringen
Tidligere blev prøverne således transporteret i taxi mellem de to sygehus-matrikler, hvilket sammenlagt gav ca. 6.000 kilometers kørsel om året på en meget befærdet vejstrækning i Aalborg midtby. I dag spares miljøet for al denne taxikørsel og den tilhørende CO2-udledning, ligesom der er et bidrag mindre til trængslen i byen.
KlimaRegion Nordjylland indgik i 2010 en aftale med Danmarks Naturfredningsforening om at nedbringe sin CO2-udledning med to procent om året indtil 2025, samtidig med at man også vil nedbringe sit energi- og ressourceforbrug. I den forbindelse vil Regionsrådet med sin klimapris give et ekstra skulderklap til dem, som går forrest:
”Vi vil gerne belønne engagementet hos vores ansatte, som ved at indføre nye arbejdsgange eller tage ny teknologi i brug er med til at reducere regionens energi- og ressourceforbrug. Det er vigtigt, at vi sammen yder et inspirerende og solidt bidrag til et mere bæredygtigt samfund og tager medansvar for klimaudfordringen”, siger formand for Regionsrådets udvalg for Infrastruktur, Klima, Kultur og Miljø, Henrik Ringbæk Madsen.
Læs også: København vinder international klimapris for tredje gang
Regionsrådets klimapris uddeles én gang årligt til en intern afdeling eller institution i regionen for at belønne klimavenlige aktiviteter og skabe opmærksomhed om værdien af gode idéer og innovation, der styrker Regionens klimaindsats og begrænser CO2-udledningen.
-AK