Klimapris til nordjysk rørpostsystem

Aalborg Universitetshospital har fået årets klimapris fra den lokale region for sit rørpostsystem, der transporterer prøver mellem hospitalets to afdelinger, hvilket sparer både CO2 og tid.

Aalborg Universitetshospital bruger det klimavenlige rørpostsystem til at transportere prøver de ca. 1,6 km mellem sine to afdelinger i byen. Her er det den nordlige matrikel. Foto: AUH.

15.12.2017

CSR.dk

Et rørpost-system lyder måske ikke umiddelbart som den mest banebrydende opfindelse i miljømæssig sammenhæng, men ikke desto mindre er netop sådan en løsning lige blevet anerkendt i Nordjylland.

Læs også: FN: bæredygtig transport afgørende for SDG-mål

Mere præcist drejer det sig om rørpost-systemet på Aalborg Universitetshospital, som netop har modtaget Regionsrådets årlige klimapris, med den begrundelse at det er ”en enkel men effektiv teknologi, som både styrker Regionens ambitiøse klimaindsats, gavner patienterne og letter personalets daglige arbejde.”

Prisen blev overrakt i tirsdags til de ansatte i Klinik Diagnostik på Aalborg UH, hvor systemet er i drift. Her muliggør det lynhurtig og miljørigtig transport af diverse medicinske prøver mellem AUH to afdelinger, Nord og Syd, der (som navnene antyder) ligger i hver sin ende af byen.

Rørpostsystemet binder den sydlige afdeling af AUH sammen med den nordlige og kan med trykluft flytte prøver mellem de to adresser på kun 3-4 minutter. Foto: AUH.

Systemet, som med sine 1.650 meter er verdens længste, blev indviet i december 2016. Det ligger under jorden, og blodprøverne transporteres i røret ved hjælp af trykluft. På den måde tager det kun 3-4 minutter for prøverne at nå frem til laboratoriet, hvilket ikke alene er en fordel for hospitalets arbejde, men også en gevinst for nærmiljøet og klimaet.

Fælles ansvar for klimaudfordringen
Tidligere blev prøverne således transporteret i taxi mellem de to sygehus-matrikler, hvilket sammenlagt gav ca. 6.000 kilometers kørsel om året på en meget befærdet vejstrækning i Aalborg midtby. I dag spares miljøet for al denne taxikørsel og den tilhørende CO2-udledning, ligesom der er et bidrag mindre til trængslen i byen.

KlimaRegion Nordjylland indgik i 2010 en aftale med Danmarks Naturfredningsforening om at nedbringe sin CO2-udledning med to procent om året indtil 2025, samtidig med at man også vil nedbringe sit energi- og ressourceforbrug. I den forbindelse vil Regionsrådet med sin klimapris give et ekstra skulderklap til dem, som går forrest: 

”Vi vil gerne belønne engagementet hos vores ansatte, som ved at indføre nye arbejdsgange eller tage ny teknologi i brug er med til at reducere regionens energi- og ressourceforbrug. Det er vigtigt, at vi sammen yder et inspirerende og solidt bidrag til et mere bæredygtigt samfund og tager medansvar for klimaudfordringen”, siger formand for Regionsrådets udvalg for Infrastruktur, Klima, Kultur og Miljø, Henrik Ringbæk Madsen.

Læs også: København vinder international klimapris for tredje gang

Regionsrådets klimapris uddeles én gang årligt til en intern afdeling eller institution i regionen for at belønne klimavenlige aktiviteter og skabe opmærksomhed om værdien af gode idéer og innovation, der styrker Regionens klimaindsats og begrænser CO2-udledningen.

-AK

Dansk Standard

Sponseret

Global standard for bæredygtighed i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranchen nu på dansk.

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

21.02.2025CSR.dk

Byer må ikke sprede sig, hvis der skal være plads til fremtiden

20.02.2025CSR.dk

Danske influencere holder liv i fast-fashions overforbrug

20.02.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Votives – Et sundere og mere miljøvenligt alternativ til fyrfadslys

19.02.2025CSR.dk

Esbjerg Havn rykker tættere på CO₂-neutralitet: Svitzer vælger biobrændstof

19.02.20252030 Builders

Sponseret

Fra Ord til Handling: En Fælles Rejse Mod en Bæredygtig Fremtid

18.02.2025BWT

Sponseret

Coffee by Storm passer på miljøet – med hjælp fra BWT

18.02.2025CSR.dk

Forskere slår fast: Genbrug er ikke nok

17.02.2025CSR.dk

Energiforsyning fra sol og vind kan blive mere robust

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

27.01.2025

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Folkekirkens Nødhjælp
Event
Invest in Women: En aften for forandring i verden ~ Folkekirkens Nødhjælp

Gå ikke glip af årets mest inspirerende aften! Deltag i velgørenhedsarrangementet Invest in Women i Moltkes Palæ. En spændende aften om kvinders økonomiske empowerment og ligestilling – med stærke keynote-speakers og netværk.

Dato

06.02.2025

Sted

Moltkes Palæ, Dronningens Tværgade 2, 1302 København K

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i Energiledelse - ISO 50001

Med ISO 50001 bliver du klar til at efterleve det nye Energy Efficiency Directive, der i 2024 vil gøre det lovpligtigt for flere virksomheder end hidtil at implementere et certificeret energiledelsessystem eller genneføre et energisyn.

Dato

24.02.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: LCA for ESG/CSRD reporting and the role of AI

In today’s rapidly evolving sustainability landscape, regulations place increasing demands of data transparency and sustainability reporting. Transparency in environmental impacts and sustainability strategies is no longer optional—it's essential.

Dato

25.02.2025

Tid

15:00

Sted

Online

CABI
Webinar
Kort og godt om de nye sygedagpengeregler

Pr. 1. januar 2025 er sygedagpengereglerne blevet opdateret. Det ændrer, hvordan og hvor ofte kommunen skal lave opfølgning, når dine medarbejdere er sygemeldte. På dette webinar får du en gennemgang af de nye regler, og hvilken betydning det får for dig som arbejdsgiver.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
Kursus i Svanemærket renovering

Du får en dybdegående gennemgang af Svanemærkets krav til renovering af byggeri. Kurset tager udgangspunkt i kriteriegeneration 2 for renovering, der bl.a. stiller krav til miljøundersøgelser og kortlægning af eksisterende byggeri, energi, klima, ressourceeffektivitet, cirkulær økonomi, indeklima, materialer og kemi.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart