06.01.2021 | Klima, miljø og energi
Klimaspørgsmålet er blevet et konkurrenceparameter i shippingbranchen
Ny rapport viser, at langt størstedelen af de danske shippingvirksomheder oplever en markant øget efterspørgsel på grøn transport.
En ny undersøgelse foretaget af Danske Rederier viser tydeligt, at kunderne i højere og højere grad efterspørger fragtløsninger med et lavere CO2-aftryk. Det skriver Maritime Danmark.
Tidligere har pris og hastighed været i højsædet, men nu har kunderne altså også fået øjnene op for det CO2-aftryk, der er forbundet med transport af varer.
Hele 93 procent af de adspurgte 28 virksomheder melder tilbage, at deres kunder kræver reduceret CO2-aftryk på transporten af deres varer.
Læs også: Kun få danske virksomheder kigger der, hvor det gør mest ondt, når de skal opgøre deres CO2-regnskab
80 procent af de adspurgte virksomheder svarer, at kundernes efterspørgsel på en grønnere transport er med til at drive udviklingen i en grønnere retning. Ligeledes svarer over halvdelen at udvikling af nye grønne brændstoffer også er med til at drive udviklingen.
”Vi ser det som en positiv tendens, at klimaspørgsmålet er blevet et konkurrenceparameter. Med kundernes voksende appetit på CO2-reduktioner bliver klimabevidstheden spredt ud i værdikæden. Det bliver dermed en vigtig faktor i omstillingen frem mod den CO2-neutrale skibsfart,” siger Anne H. Steffensen, adm. direktør i Danske Rederier.
I undersøgelsen er der yderligere blevet kortlagt hvilke initiativer, der er blevet søsat for at øge andelen af kvinder i shipping-branchen.
”I begyndelsen af 2020 lancerede Danske Rederier ’Charter for flere kvinder i shipping’, som rederierne kunne tilslutte sig med ønsket om at gøre en indsats for at ændre den skæve kønsfordeling i shipping. Ved årets udløb har 75 procent svaret, at de har ændret rekrutteringsproces for at tiltrække flere kvinder, og mere end halvdelen har ryddet ud i mandsdomineret sprogbrug, og halvdelen har lavet klare procedurer for, hvordan alle medarbejdere kan klage”, står der i rapporten.
- MTN
Klima, miljø og energi

JYSK sætter mål for mere bæredygtig bomuld
Ved udgangen af 2024 vil al bomuld til JYSKs tekstilprodukter enten være genanvendt eller indkøbt med større krav til bæredygtighed.
Klima, miljø og energi

Maersk forventer at kunne teste de første CO2-neutrale skibe om tre år
Planen er, at være klar til at begynde at bestille store CO2-neutrale skibe mod slutningen af dette årti.
Klima, miljø og energi

Bedre og grønnere produkter i danske virksomheder
Teknologisk Institut starter 19 nye indsatsområder op med fokus på grøn omstilling via en ny resultatkontraktbevilling.
Samfund

World Economic Forum's Global Risks Report har længe advaret om en global pandemi
Pandemien har vist, at globale kriser kan ramme virksomheder på områder, som man ikke har taget med i sin risikovurdering. Derfor skal man i sin risikostyring fremadrettet arbejde langt mere med komplekse og strukturelle risici.
Kommunikation

Dét gik vi op i i 2020
Hvad interesserede CSR.dk’s læsere mest i 2020? Der tegner sig et klart billede.Læs eller genlæs de 15 mest læste artikler fra året der gik.
Klima, miljø og energi

Flere store danske virksomheder erkender, at størstedelen af deres CO2-udledninger ligger udenfor direkte kontrol
I langt de fleste virksomheders tilfælde skal den største mængde CO2-udledning findes i det såkaldte scope 3. “Særligt de små og mellemstore virksomheder er udfordret", udtaler Concitos direktør, Christian Ibsen.