Kommuner fokuserer på økonomi før miljø

Danske kommuner har generelt set fokus på økonomi, økonomi og økonomi ved håndtering af genanvendeligt affald. Men der er en begyndende og langsomt voksende interesse for CO2 og miljø i nogle kommuner. Sådan lyder meldingen fra kommunernes største modtager af genanvendeligt affald DanBørs og DanFiber.

25.04.2008

CSR.dk

Det er ikke småting, der løber gennem kommunernes forsyningskæder for genanvendeligt affald. En stor del af kommunernes affald bliver indsamlet på de kommunale genbrugspladser, mens det ikke genanvendelige affald bliver kørt enten til nyttiggørelse (forbrænding) eller deponi. DanFiber blev stiftet af kommunerne i 1990 som bindeled mellem kommuner/fælleskommunale affaldsselskaber, private genbrugsvirksomheder og private papirfabrikker med henblik på at øge genbrugsprocenten af affaldspapir til det maksimale. DanBørs blev stiftet i 1998 for at sikre kommunerne en afsætningskanal for en lang række andre affaldsfraktioner som plast, glas, jern, dæk etc.

Sidste år håndterede de to selskaber cirka 500.000 tons affald, der blev genbrugt på den ene eller anden måde. I kroner og ører blev det til en omsætning på 364 millioner kroner i 2007 for non-profit selskabet.

”Vi fungerer som en slags outsourcet salgs- og logistikselskab, der sørger for, at kommunerne får den bedst mulige afsætning af affaldet. Vores leverandører er altså primært kommunerne, mens kunderne er en bred vifte af fabrikker og producenter over hele verden, som på en eller anden måde kan genbruge, genanvende eller nyttiggøre affaldet i deres produktion”, fortæller adm. direktør Niels Søgaard og tilføjer, at ”bedst mulig afsætning” betyder købmandskab under miljømæssigt, etisk og moralsk rigtige betingelser.

”Det betyder, at vi ikke bare kan sælge uden samtidig at sikre os, at miljøet ikke lider overlast i en senere fase. Som den centrale organisation er vi sat til at vogte miljøet, etikken, afsætningen og økonomien på vegne af vore leverandører.”

Niels Søgaard oplever meget store forskelle i, hvordan kommunerne griber opgaven med at afsætte affaldet an.
”Der er efterhånden en del kommuner, der fokuserer kraftigt på prisen, fordi de selv føler sig pressede på de kommunale budgetter. Andre kommuner vælger et mere balanceret syn på økonomi og miljøaspekter, hvor de vægter en miljømæssig og etisk forsvarlig afsætning højt. Vores ydelser er i dag tilpasset disse vidt forskellige indgangsvinkler til markedet, for at kunne tilfredsstille alle parter,” siger han.

Slam sparer CO2
Niels Søgaard trækker slam frem som et eksempel. Danske kommuners rensningsanlæg producerer årligt mere end 1 million tons spildevandsslam, som typisk enten bliver kørt til deponi i Grenå (tidligere til RGS90 i Stigsnæs) eller eksporteret, tørret eller ikke tørret, til forbrænding i Tyskland. DR’s program 21Søndag bragte den 27. januar et indslag om, hvordan Aalborg Kommune tørrer deres slam og– med store CO2-udledninger til tørring og transport som konsekvens - transporterer det til forbrænding i Tyskland i stedet for, at slammet bliver nyttiggjort på den lokale virksomhed Ålborg Portland. Årsagen er, at forbrændingsafgiften, som skal betales ved forbrænding på Ålborg Portland, gør det billigere for kommunen at sende slammet til Tyskland, samtidig med at Ålborg Portland importerer affald fra Tyskland til forbrænding i Ålborg. Økonomi vinder altså over miljø.

”Udsendelsen satte spørgsmålstegn ved, om det ikke ville være miljømæssigt smartere at forbrænde alt slammet i Danmark, frem for at udlede en masse CO2 ved at transportere det til Tyskland. Samtidig viser helt nye forskningsresultater fra DMU, at der kan være problemer med medicinrester og tungmetaller i slammet, som bliver spredt på landbrugsjord”, fortæller Niels Søgaard og tilføjer:

”Vi er enige i, at en samlet forbrændingsløsning i Danmark vil være det fornuftigste. Der er blot det problem, at vi ikke har forbrændingskapacitet nok i Danmark til at forbrænde 1 million tons slam om året, så indtil den kapacitet er opbygget, må vi arbejde med mellemløsninger, der nyttiggør slammet så godt som muligt med lavest mulig CO2-udledning”.

Et spørgsmål om balance
Niels Søgaard mener eksemplet synliggør kommunernes udfordring med at balancere økonomi og miljø.
”Er det kommunernes og det offentliges opgave at tænke 100 % økonomisk og derved få mest mulig økonomi ud af skattekronerne, når de håndterer genanvendeligt affald? Eller har de en særlig forpligtelse til at balancere økonomiske hensyn med miljømæssige hensyn?” lyder hans retoriske spørgsmål.

Han peger på, at de store kommuner naturligt nok griber affaldsopgaven mere professionelt an end de mindre kommuner, da de ofte har flere ressourcer til rådighed. De laver langsigtede aftaler, hvor stabiliteten, sikkerheden i afsætningen og miljøaspekter vægter tungere end her-og-nu prisen, fordi de har det kompetencemæssige og ressourcemæssige overskud til at gennemskue effekten, samt hvor vigtigt det er, og hvordan man balancerer økonomien med miljøet.

Alle kunder skal miljøcertificeres
DanFiber og DanBørs afsætter som nævnt affaldsfraktionerne til en bred vifte af både danske og udenlandske virksomheder, der på den ene eller anden måde kan genanvende eller nyttiggøre fraktionerne.

”Vi afsætter for eksempel også en del affaldsfraktioner til kinesiske virksomheder. Men vi undersøger altid vores kunder, før vi indgår aftaler med dem. De skal være miljøcertificerede i forhold lokale standarder, og vi siger nej til kunder, hvis vores auditering resulterer i den mindste tvivl om, at deres miljømæssige, etiske eller arbejdsmiljømæssige forhold er i orden. Det har vi gjort flere gange, og det vil vi givetvis komme til at gøre endnu mere i fremtiden,” fortæller Niels Søgaard.

Niels Søgaard mener, der er meget stor forskel på at indgå langsigtede eller kortsigtede aftaler med både kunder og leverandører.

Forskellen er skitseret i figur 1, hvor den langsigtede aftaletype giver langt bedre kontrol med miljøet og etikken, men til gengæld kan koste på prisen i et opadgående marked. Vender markedet, kan den kortsigtede model til gengæld give nogle grimme økonomiske øretæver.
www.miljohorisont.dk/affald

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

24.04.2024CSR.dk

Cigaretproducenter skal betale mere for opsamling af skod

24.04.2024CSR.dk

Kunstig intelligens kan bane vej for mere resiliente og regenerative værdikæder

25.04.2024Klimakampen ApS

Sponseret

EU siger farvel til tekstilafbrænding

25.04.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Nyt tekstilprojekt vil øge cirkulariteten for industritekstiler

25.04.2024HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB

Sponseret

Nyt skridt mod et mere bæredygtigt EU – Due Diligence-direktiv godkendt af Europa-Parlamentet

25.04.2024HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB

Sponseret

NEKST – Farvel til gas i danske hjem

24.04.2024DAKOFA

Sponseret

Endnu et ”ja tak” til genbrugsemballagerne

24.04.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Få klimavenlige shoppingvaner

Jobmarked

Se alle

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

23.04.2024

Tid

08:30

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gav

Dato

29.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

SUSTAINX ApS
Webinar
Hvordan lykkes man som ESG-ansvarlig?

Et indblik i opgaver, processer og strategier

Dato

30.04.2024

Tid

11:00

Sted

Teams

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

30.04.2024

Sted

Aros Konference, København

HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB
Konference
Bæredygtig finansiering – det skal du vide

Omstillingen til en bæredygtig fremtid kræver kapital – meget kapital. Kom med til debatten, hvor vi med sustainability linked finansiering som omdrejningspunkt giver dig indblik i ESG performance og transformation af virksomheder.

Dato

02.05.2024

Tid

15:30

Sted

Philip Heymans Allé 7, 2900 Hellerup