24.06.2016  |  Medarbejder

Kontorfolk falder og snubler sig ind i arbejdsulykker

Banale hverdagsting er skyld i hver fjerde arbejdsulykke for kontorjobs, og ulykkerne ender ofte med langt fravær. Små indgreb virker som forebyggelse.

En ny opgørelse fra Arbejdstilsynet viser, at i perioden 2011-2014 skete der 934 alvorlige ulykker for kontoransatte, hvor medarbejdere faldt, snublede eller gled og kom så slemt til skade, at det resulterede i mindst tre ugers fravær fra jobbet. Det skriver HK på sin hjemmeside.

Ulykkerne sker ofte indendørs på trapper og gangarealer, for eksempel på grund af hastig gang, spildte væsker og ting, der står i vejen. Tit, mens medarbejderne bærer eller flytter ting. En af grundene til faldulykkerne er den udbredte misforståelse, at der ikke er en risiko for at komme til skade ved kontorarbejde, forklarer Heidi Lisette Bille, arbejdsmiljøkonsulent i HK/Privat.

"Forebyggelsen af ulykker stopper i samme øjeblik, man siger, ”det var min egen skyld, jeg var så klodset. Jeg kunne bare løfte fødderne”. Og så bliver den samme type ulykker ved med at ske, fordi andre også er ”klodsede”. Derfor skal man træne hinanden i ikke at underkende de risici, der er," siger hun.

Sådan udgår du faldulykker på jobbet

  • Brug rulleborde, sækkevogne mv. - undgå at bære ting
  • Hold gulve, hvor der færdes og arbejdes, fri for genstande
  • Tør straks op, hvis du spilder væsker, fødevarer mv. på gulvet
  • Løb ikke på arbejdspladsen – især ikke på trapper

Kilde: Arbejdstilsynet (www.at.dk/snubleulykker)

Banale forholdsregler virker
Ofte kan man nemt undgå alvorlige ulykker ved at ændre vanerne på arbejdspladsen. For eksempel ved at gøre opmærksom på det uhensigtsmæssige i, at når man er på vej til møde, må man ikke gå og kigge på mødepapirer eller telefonen samtidig. Og når man går på trapper, skal den ene hånd være på gelænderet.

"Det lyder måske banalt, men det virker. Så gør det for en sikkerheds skyld," siger Heidi Lisette Bille.

Vil du vide mere om, hvordan man forebygger, undersøger og anmelder arbejdsulykker, så kan du læse om det og meget mere på BAR Kontors (Branchearbejdsmiljøråd Kontor) hjemmeside.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere