12.07.2022 | Klima, miljø og energi
Kontroversiel EU-afstemning udløser søgsmål
Efter EU-Parlamentet i onsdags godkendte gas og atomkraft som bæredygtige energiformer, har det udløst kritik hos flere parter. Blandt andet Greenpeace, der vil tage beslutningen for EU-domstolen.
Afstemningen gør nu, at gas og atomkraft skal anses som grønne energiformer - i en overgangsperiode. Arkivfoto.
Der var en noget ambivalent stemning i EU-Parlamentet onsdag eftermiddag, da gas og atomkraft blev stemt igennem som bæredygtige investeringer.
Det skriver Politiken.
Parlamentet var 75 stemmer fra at droppe den liste, som EU-Kommissionen har lavet over bæredygtige investeringer – den grønne taksonomi.
Listen har delt vandene, da den medtager gas og atomkraft som bæredygtige energiformer i en overgangsperiode.
”Det er en meget trist, sort dag for klimaet. Vi havde mulighed for at sikre, at gas og atomkraft blev holdt ude af taksonomien, men det valgte EU-Parlamentet ikke at gøre. Det sætter et gevaldigt spørgsmålstegn ved, hvad man overhovedet kan bruge den taksonomi til, når man siger, at en fossil energi som gas er en grøn og bæredygtig investering. Det synes jeg ikke er troværdigt”, siger socialdemokratisk EU-parlamentariker Niels Fulgsang til Politiken.
På den anden side ser Pernille Weiss, konservativ EU-parlamentariker, positivt på afstemningens resultat.
”Vi bliver nødt til at bruge naturgas i en overgang, hvis vi skal nå klimamålene, og også så vi kan komme af med kul og olie så hurtigt som muligt. Der er gas trods alt bedre. Desuden er det hævet over enhver tvivl, at EU ikke bliver klimaneutral efter 2050 uden kerneenergi”, siger hun til Politiken.
”I strid med EU-lovgivningen”
Afstemningen har ikke kun udløst utilfredshed internt i EU.
Hos Greenpeace vil man blandt andet indbringe Kommissionen for EU-domstolen – men først efter de har bedt EU-Kommissionen om at tage revurdere beslutningen.
”Vi er overbeviste om, at domstolen vil slå denne politisk motiverede greenwashing ned som klart i strid med EU-lovgivningen”, siger Ariadna Rodrigo, kampagnechef hos Greenpeace.
Østrig og Luxembourg har også annonceret, at de vil tage sagen for retten hos EU-Domstolen.
- HCL
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Strategi & ledelse

Hos Rema 1000 er brunkul til grillen passé
Gennem et nyt samarbejde bliver det ikke længere muligt at finde brunkul hos Rema 1000. Fra i år vil supermarkedskæden nemlig kun sælge biobaserede briketter.
Strategi & ledelse

Byggecentre kan få hjælp til at gøre kunderne klogere på bæredygtighed
Tre ud af fire danskere har lidt eller ingen viden om bæredygtige byggematerialer. Det vil Videncentret Bolius, foreningen Realdania og Danske Byggecentre lave om på, og derfor inviterer partnerne landets byggecentre til at søge midler til bæredygtige idéer og aktiviteter.
Klima, miljø og energi

Danske Rederier: CO2-lagring i Nordsøen er godt nyt
Energistyrelsen har netop åbnet for ansøgning om tilladelse til lagring af CO2 i Nordsøen. Og det er Danske Rederier positive over for og mener, det kan sikre både klima og arbejdskraft.
Klima, miljø og energi

Hver anden borger er villig til at ændre adfærd for klimaet
De fleste danskere ønsker at leve mere bæredygtigt. Men det er blot hver femte, der faktisk gør det, viser ny rapport.
Klima, miljø og energi

Amerikanske stater boykotter grønne investeringer
Investeringsselskaber, der har fokus på bæredygtighed og ESG, bliver nu boykottet af flere stater i USA.
Samfund

Fem lande er klimaskyld i udviklingslandes tab af 6.000 mia. dollars
Forskere har lavet en model, der viser, hvor store økonomiske tab de største klimasyndere forårsager i andre lande. Håb og frygt i lige mål for, at det kan gøre erstatningssøgsmål mulige.