15.12.2020 | Klima, miljø og energi
Kun få danske virksomheder kigger der, hvor det gør mest ondt, når de skal opgøre deres CO2-regnskab
Kortlægning af landets 100 største virksomheders arbejde med CO2-reduktion, tegner et mangelfuldt billede.
Der sættes mål om CO2-neutralitet i blandt de danske virksomheder som aldrig før, men hvor dybt stikker målene egentlig? Det sår en ny undersøgelse af landets 100 største virksomheder nu tvivl om.
Det skriver Finans.
Når man skal kortlægge en virksomheds samlede CO2-aftryk er der tre områder at tage fat på, som går under fagtermerne scope 1, scope 2 og scope 3. De første to led relaterer sig til virksomheden direkte udledninger såsom egen drift og energiforbrug samt indirekte udledninger fx fra produktion af købt elektricitet og varme.
Scope 3 kan derimod være anderledes kompliceret. Her er man ude i de fjernere led, der kan være svære at kontrollere som eksempelvis produktionsleddet af et givent produkt.
Samtidig er scope 3 det område, hvor CO2-aftrykket for de fleste virksomheder er markant højest – ofte fem-seks gange så stort som virksomhedens drift og energiforbrug tilsammen.
Alligevel er der ikke mange af de adspurgte 100 virksomheder, der måler på CO2-aftryk i scope 3 og endnu færre har opstillet målsætninger for reduktioner på dette område.
Læs også: Ørsted har taget hul på kompliceret område på deres vej mod CO2-neutralitet
Under halvdelen af de 100 virksomheder har en plan for, hvor meget deres CO2-udledning skal være reduceret og hvornår. Kun en af fire af de undersøgte virksomheder medregner udledningerne fra scope 3.
”Det indikerer, at virksomhederne slet ikke kigger der, hvor det gør mest ondt. Scope 3 giver dig hele billedet på virksomhedens klimapåvirkning, og det er det allervigtigste perspektiv at have med", siger Sasja Beslik, chef for bæredygtighed hos den schweiziske bank J. Safra Sarasin, er anses for at være pioner inden for bæredygtighed.
Undersøgelsen viser dog også, at en lang række virksomheder er i gang med de komplicerede beregninger og virksomheder som Bestseller, Rema1000, TDC, Pandora, Coloplast og Grundfos forventer at kunne offentliggøre tal i løbet af 2021.
Også hos konsulentfirmaet Valcon mærker man denne tendens.
"De store virksomheder bruger i stigende grad hele deres værdikæde til at drive CO2-reduktion. De spørger bagud i kæden, hvad deres leverandører gør for at reducere CO2. Det kan vi helt konkret se, ved at vi har kunder, der ringer og siger: ”Vi har fået et spørgeskema fra en af de store, og det er vigtigt for os at kunne svare på det, så hvad skal vi egentlig gøre på CO2-agendaen?” Det er i høj grad med til at drive agendaen lige nu", siger Michael Hjortlund, der arbejder som rådgiver på området i Valcon.
- MTN
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Klima, miljø og energi

Bæredygtighed i byggeriet uden ekstra kompleksitet
Et færdigt byggeri står langt fra altid mål med visionen fra begyndelsen af projektet. Heller ikke når det kommer til bæredygtighed. Et dansk-udviklet digitalt værktøj holder snor i projektet, reducerer omkostningerne og har lige fået et kapitalindskud, der skal sikre større udbredelse.
Samfund

Flere danskere handler brugt for at bekæmpe overforbrug
43 procent af danskerne handler brugt for at mindske overforbrug. For bare fem år siden var det tal blot 18 procent. Det meddeler Danmarks største markedsplads, DBA i det årlige genbrugsindeks, der afdækker den danske genbrugsøkonomi, vaner og tendenser.
Klima, miljø og energi

Nyt projekt skal hjælpe SMV’er med at blive klimaklar
Særligt for SMV'erne kan det være en udfordring at skabe sig et overblik over virksomhedens samlede klimapåvirkning. Det får 50 virksomheder nu eksperthjælp til at lægge en plan for.
Klima, miljø og energi

Frankrig vil forbyde indenrigs flyruter for at reducere CO2
Nedlægning af flyruter til fordel for tog vil medføre anseelige CO2-reduktioner. Men det vil også få menneskelige omkostninger i form af jobtab, mener Frankrigs socialistiske parti, PS.
Klima, miljø og energi

Nyt partnerskab vil bidrage med flere grønne gigawatts
Solcelle- og vindmølleparker skal have jord at stå på. Den vil et nyt partnerskab købe af landmænd og leje til energiproducenter. Og måske samtidig finde noget nyt at bruge de meget omtalte lavbundsjorde til.
Klima, miljø og energi

To projekter skal accelerere cirkulært byggeri
Det skal være nemt og sikkert for byggebranchen at vælge genbrugsmaterialer. Kvaliteten af de genbrugte materialer skal være dokumenteret. Og så skal de være langt mere tilgængelige. Nu går universiteter og byggebranche sammen i to store konsortier - udvalgt af Realdania og Innovationsfonden - for at accelerere den grønne omstilling af byggebranchen.