15.12.2020  |  Klima, miljø og energi

Kun få danske virksomheder kigger der, hvor det gør mest ondt, når de skal opgøre deres CO2-regnskab

Kortlægning af landets 100 største virksomheders arbejde med CO2-reduktion, tegner et mangelfuldt billede.

Der sættes mål om CO2-neutralitet i blandt de danske virksomheder som aldrig før, men hvor dybt stikker målene egentlig? Det sår en ny undersøgelse af landets 100 største virksomheder nu tvivl om.

Det skriver Finans.

Når man skal kortlægge en virksomheds samlede CO2-aftryk er der tre områder at tage fat på, som går under fagtermerne scope 1, scope 2 og scope 3. De første to led relaterer sig til virksomheden direkte  udledninger såsom egen drift og energiforbrug samt indirekte udledninger fx fra produktion af købt elektricitet og varme. 

Scope 3 kan derimod være anderledes kompliceret. Her er man ude i de fjernere led, der kan være svære at kontrollere som eksempelvis produktionsleddet af et givent produkt.

Samtidig er scope 3 det område, hvor CO2-aftrykket for de fleste virksomheder er markant højest – ofte fem-seks gange så stort som virksomhedens drift og energiforbrug tilsammen.

Alligevel er der ikke mange af de adspurgte 100 virksomheder, der måler på CO2-aftryk i scope 3 og endnu færre har opstillet målsætninger for reduktioner på dette område.

Læs også: Ørsted har taget hul på kompliceret område på deres vej mod CO2-neutralitet

Under halvdelen af de 100 virksomheder har en plan for, hvor meget deres CO2-udledning skal være reduceret og hvornår. Kun en af fire af de undersøgte virksomheder medregner udledningerne fra scope 3. 

”Det indikerer, at virksomhederne slet ikke kigger der, hvor det gør mest ondt. Scope 3 giver dig hele billedet på virksomhedens klimapåvirkning, og det er det allervigtigste perspektiv at have med", siger Sasja Beslik, chef for bæredygtighed hos den schweiziske bank J. Safra Sarasin, er anses for at være pioner inden for bæredygtighed.

Undersøgelsen viser dog også, at en lang række virksomheder er i gang med de komplicerede beregninger og virksomheder som Bestseller, Rema1000, TDC, Pandora, Coloplast og Grundfos forventer at kunne offentliggøre tal i løbet af 2021.

Også hos konsulentfirmaet Valcon mærker man denne tendens.

"De store virksomheder bruger i stigende grad hele deres værdikæde til at drive CO2-reduktion. De spørger bagud i kæden, hvad deres leverandører gør for at reducere CO2. Det kan vi helt konkret se, ved at vi har kunder, der ringer og siger: ”Vi har fået et spørgeskema fra en af de store, og det er vigtigt for os at kunne svare på det, så hvad skal vi egentlig gøre på CO2-agendaen?” Det er i høj grad med til at drive agendaen lige nu", siger Michael Hjortlund, der arbejder som rådgiver på området i Valcon.

- MTN

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere