Kunstig ø i Nordsøen kan sikre fremtidens vindenergi
Transmissionsselskaber i Danmark, Holland og Tyskland er gået sammen for at undersøge om en kunstig ø midt i Nordsøen kan gøre fremtidens vindenergi bedre og billigere.
I slutningen af marts går transmissionsselskaber (TSO’er) fra Holland, Tyskland og Danmark i gang med at undersøge mulighederne for at lave en kunstig ø midt ude i Nordsøen, med det formål at gøre fremtidens udbygning af vindenergi billigere og bedre. Det skriver Energinet.dk, der selv er en af parterne bag.
Fakta om energiøen
- Øen ville skulle ligge I Nordsøens sandbankeområde, Dogger Banke.
- Der er som udgangspunkt tale om én ø, men mulighed for at udbygge med flere. Én kunstig ø kan blive op til seks kvadratkilometer lang.
- Øen ville kunne samle vindstrøm fra flere tusinde havmøller, i alt 30 GW.
- Det vurderes at ville koste 1,5 mia. euro (godt 11 mia. kr.) at bygge øen. Derudover kommer udgifter til elanlæg.
- De tre TSO’er TenneT Holland, TenneT Tyskland og Energinet.dk skal sammen stå for at undersøge den mulige øs potentiale.
”Det lyder måske skørt og science fictionagtig, men en ø på Dogger Banke kan vise sig at gøre fremtidens vindenergi meget billigere og mere effektiv”, siger Torben Glar Nielsen, teknisk direktør i Energinet.dk.
Den seks kvadratkilometer store ø vil kunne fungere som et energisamlingspunkt for alle de omkringliggende landes havmølleparker, hvilket vil være cirka 30 GW strøm. Det vil dermed også blive muligt at sætte flere tusinde havmøller op omkring øen og bruge strømmen mere fleksibelt.
TSO’ernes vision er, at i alt 70-100 GW vindmøllestrøm kan blive genereret ude i Nordsøen - måske endda med flere kunstige øer på Dogger Banke. 70 GW strøm kan forsyne 80 millioner europæere med strøm.
Nordsølandene vil arbejde sammen om vindenergi
Energinet.dk ser mange fordele ved projektet. Først og fremmest blæser det meget på Dogger Banke, og så er det lavvandet, hvilket vil gøre det nemmere at rejse møllerne.
Derudover betyder den kunstige ø, at afstanden fra havmøllerne til ”land” mindskes, og parkerne derfor vil være ”kystnære” havmølleparker. Det betyder, at der vil være mulighed for at bruge vekselstrømsteknologi og dermed sparre omkostningerne til jævnstrømsomformere.
Læs også: Københavns Lufthavne får tildelt Energi- og miljøprisen 2017
Det er eltransmissionsselskabet TenneT, der både er til stede i Holland og Tyskland, som står bag planen om den kunstige energiø. Planerne kommer efter, EU har vurderet, at vindproduktionen i Nordsøregionen kan tidobles frem mod år 2030 samt efter en aftale mellem Nordsølandenes energiministre om at fremme samarbejdet om havvind.
Det indgåede samarbejde mellem TenneT Holland, TenneT Tyskland og Energinet.dk betyder, at mulighederne for den kunstige ø og energipotentialet skal undersøges nærmere i løbet af de næste par år. Hvis øen ender med at blive en realitet, vil den tidligst sende strøm ud i 2030-2035.
-CHM