Kunstig ø i Nordsøen kan sikre fremtidens vindenergi

Transmissionsselskaber i Danmark, Holland og Tyskland er gået sammen for at undersøge om en kunstig ø midt i Nordsøen kan gøre fremtidens vindenergi bedre og billigere.

Det blæser meget på Dogger Banke, der ligger i Nordsøen, hvilket gør det et oplagt sted til havmølleparker. Derudover er det lavvandet, hvilket gør det nemmere at rejse møllerne. TSO’ernes vision er, at i alt 70-100 GW vindmøllestrøm kan blive genereret ude i Nordsøen med øen som samlingspunkt. Illustration: Energinet.dk.

09.03.2017

CSR.dk

I slutningen af marts går transmissionsselskaber (TSO’er) fra Holland, Tyskland og Danmark i gang med at undersøge mulighederne for at lave en kunstig ø midt ude i Nordsøen, med det formål at gøre fremtidens udbygning af vindenergi billigere og bedre. Det skriver Energinet.dk, der selv er en af parterne bag.

Fakta om energiøen

  • Øen ville skulle ligge I Nordsøens sandbankeområde, Dogger Banke.
  • Der er som udgangspunkt tale om én ø, men mulighed for at udbygge med flere. Én kunstig ø kan blive op til seks kvadratkilometer lang.
  • Øen ville kunne samle vindstrøm fra flere tusinde havmøller, i alt 30 GW.
  • Det vurderes at ville koste 1,5 mia. euro (godt 11 mia. kr.) at bygge øen. Derudover kommer udgifter til elanlæg.
  • De tre TSO’er TenneT Holland, TenneT Tyskland og Energinet.dk skal sammen stå for at undersøge den mulige øs potentiale. 

”Det lyder måske skørt og science fictionagtig, men en ø på Dogger Banke kan vise sig at gøre fremtidens vindenergi meget billigere og mere effektiv”, siger Torben Glar Nielsen, teknisk direktør i Energinet.dk.

Den seks kvadratkilometer store ø vil kunne fungere som et energisamlingspunkt for alle de omkringliggende landes havmølleparker, hvilket vil være cirka 30 GW strøm. Det vil dermed også blive muligt at sætte flere tusinde havmøller op omkring øen og bruge strømmen mere fleksibelt.

TSO’ernes vision er, at i alt 70-100 GW vindmøllestrøm kan blive genereret ude i Nordsøen - måske endda med flere kunstige øer på Dogger Banke. 70 GW strøm kan forsyne 80 millioner europæere med strøm.

Nordsølandene vil arbejde sammen om vindenergi
Energinet.dk ser mange fordele ved projektet. Først og fremmest blæser det meget på Dogger Banke, og så er det lavvandet, hvilket vil gøre det nemmere at rejse møllerne.

Derudover betyder den kunstige ø, at afstanden fra havmøllerne til ”land” mindskes, og parkerne derfor vil være ”kystnære” havmølleparker. Det betyder, at der vil være mulighed for at bruge vekselstrømsteknologi og dermed sparre omkostningerne til jævnstrømsomformere.

Læs også: Københavns Lufthavne får tildelt Energi- og miljøprisen 2017

Det er eltransmissionsselskabet TenneT, der både er til stede i Holland og Tyskland, som står bag planen om den kunstige energiø. Planerne kommer efter, EU har vurderet, at vindproduktionen i Nordsøregionen kan tidobles frem mod år 2030 samt efter en aftale mellem Nordsølandenes energiministre om at fremme samarbejdet om havvind.

Det indgåede samarbejde mellem TenneT Holland, TenneT Tyskland og Energinet.dk betyder, at mulighederne for den kunstige ø og energipotentialet skal undersøges nærmere i løbet af de næste par år. Hvis øen ender med at blive en realitet, vil den tidligst sende strøm ud i 2030-2035.

-CHM

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024CSR.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

21.11.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Data hjælper Smukfest til en bedre og grønnere fest i Bøgeskoven

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V