Lækket rapportudkast fra FN's klimapanel: Så er det NU vi skal i gang, ellers…

FN's klimapanel er i sin næste indflydelsesrige rapport meget tydelig om, at det er nu, der skal handles, og at der skal meget mere til for ikke stort set at udslette menneskeheden. Det gælder også virksomheder.

30.06.2021

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Med fem-seks års mellemrum udgiver FN’s Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) en statusrapport på klimaets udvikling. Rapporterne er forudset med stor spænding, da de typisk har stor indflydelse på de globale klimaaftaler og -forhandlinger.

Den næste samlede IPCC-rapport er sat til udgivelse i foråret 2022 – som desværre er efter vinterens store globale forhandlinger om nationale mål under Paris-aftalen og en ny biodiversitetskonvention. Men en delrapport udkommer i august i år, og ikke mindst er et udkast til den fulde rapport er nu blevet lækket til nyhedsbureauet Agence France-Presse.

Rapporten siges at beskrive, hvordan ”…klimaforandringer fundamentalt vil ændre livet på Jorden i de kommende tiår, selv hvis mennesker kan tæmme udledningerne af drivhusgasser.” Den konklusion bygges op af fremskrivninger for fødevareforsyning, knaphed på vand, mængden af uddøde arter, migration, smitsomme sygdomme og ekstremt vejr. Det skriver sciencealert.com.

Klar tale om tipping points og under 1,5 grader
Rapportens hovedansvarlige var i f.eks. flere tweets hurtigt ude og sige, at den lækkede rapport var et udkast fra november 2020, og at der er sket mange ændringer siden.

Ni etablerede tipping points

I en rapport fra 2019 pegede en gruppe klimaforskere, heriblandt Københavns Universitets Katherine Richardson, på ni allerede aktive tipping points, som de udnævnte til at være ”too risky to bet against”.

De ni tipping points er:

  1. Tørke i regnskoven i Amazonas
  2. Afsmeltning af arktisk havis
  3. Ændringer af havstrømme og langsommere cirkulation i Atlanterhavet
  4. Nordlige skove plaget af brande og sygdomme
  5. Koralrevs død
  6. Accelereret afsmeltning af den grønlandske indlandsis
  7. Permafrost begynder at tø.
  8. Reduktion af det vest- ...
  9. ... og østantarktiske isdække

Kilde: Nature Magazine

Det til trods kan budskabet dog ikke være tydeligere. For det første, at vi bevæger os med høj fart i retning af at aktivere nogle af klimaets afgørende tipping points – som IPCC tidligere har redegjort for vil have sandsynligvis uoprettelige følger, f.eks. økosystemer, der fuldstændigt kollapser. For det andet, at vi ikke kan regne med, at det at holde den globale opvarmning under 1,5 grader – som er indlejret i Paris-aftalen – er nok.

Noget af det mest bemærkelsesværdige ved rapporten siges at være, at hvor IPCC har været kendt for sine forsigtige formuleringer, så er der anderledes smæk for skillingen i denne udgave. Noget, som ifølge sciencealert.com kan tilskrives både hvor høje flammerne efterhånden er på den brændende platform og udviklingen i kvaliteten af klimaforskningen.

Forskere kommenterer: Forstå det og gør noget!
Nogle forskere har kommenteret på den foreløbige rapport med betragtninger om, at den egentlige nyhedsværdi er ringe, fordi klimavidenskaben har peget på disse forhold i årevis.

Andre forskere prøver at fastholde fokus på, at det stadig er muligt at afværge de værste effekter. Som f.eks. Myles Allen, en professor fra the University of Oxford, hvis budskab er:

”Det er vigtigt, at folk ikke bare hører budskabet ”vi er dømt til undergang, så hvorfor overhovedet gøre noget”. Det er et problem, vi kan løse. Vi kunne stoppe global opvarmning på en generation, hvis det var det, vi ville – og det ville betyde at vi kunne begrænse fremtidig opvarmning til ikke meget mere end hvad vi allerede har set i dette århundrede. Vi ved også hvordan. Det handler kun om at komme i gang,” sagde han til The Guardian.

En anden professor, som The Guardian har talt med, understreger dog, at IPCC’s skarpe formuleringer er velkomne, fordi ”folk er nødt til at vide, hvad der er på spil, hvis samfundet ikke skrider til handling med det samme i forhold til CO2-udledninger.

Har du svar på disse spørgsmål?

Ifølge EY's rapport, bør virksomheder og organisationer finde svar på følgende spørgsmål, når de skal forberede næste fast i deres klimatilpasning: 

  • Hvor store risici og muligheder afledt af klimaforandringer står virksomheden over for?
  • Hvordan skal vores strategi ændres for at  vi kan imødekomme de identificerede risici og muligheder? Hvilke strategiske tiltag er nødvendige?
  • Hvad skal der til for at gennemfør virksomhedens decarbonisering? 
  • Hvordan kommunikerer virksomheden omfanget af risici og muligheder og afledte strategi-ændringer og fremdrift imod decarbonisering til markedet? 

Virksomhederne fortæller gerne men ændrer ikke nok
I samme uge som IPCC-rapporten blev lækket, udgav EY en rapport baseret på et globalt survey af virksomheders klimarapportering.

Overordnet set er der flere og flere, som rapporterer om end kvaliteten af rapporteringen halter efter omfanget. I forhold til fremskrivningerne i IPCC-rapporten, så er der en foruroligende tendens i EY’s rapport.

Undersøgelsen viser nemlig, at mange organisationer udelukkende måler og rapporterer data, som ikke har nogen direkte sammenhæng med den risiko, klimaet udgør for virksomheden.

”F.eks. har offentliggørelsen af scope 1 og 2-udledninger ingen betydning for, hvordan virksomheden er udsat i forhold til fysiske risici, såsom en fabrik eller et datacenter som har forøget risiko for brand eller oversvømmelser. Der vil være brug for udviklingen af skarpere vurderinger på dette område, før rapportering driver adfærdsændringer,” skriver EY.

Desuden ser risikovurderingerne ofte kun på en begrænset del af virksomheden og består kun af kvalitativ analyse. Det er ifølge rapporten et problem, fordi vi ved, at betydningen af fysiske og omstillingsrisici væsentligt kan påvirke driftsudgifter og indtægter for hele virksomheden.

Nødvendig indsats: Det er ikke offsets
Noget af det, virksomheder konkret kan bidrage med er ifølge IPCC investeringer i det, de kalder blå karbon økosystemer, som f.eks. kelp (en tang-art) og mangroveskove. Man kan også hjælpe samfundet på vej med en omstilling til en mere plantebaseret kost, hvilket kunne reducere fødevarerelaterede udledninger med op til 70 procent inden 2050.

IPCC-rapporten understreger dog, at indsatsen ikke er gjort med at skifte til elbiler og plante træer som off-set for udledningerne fra nutidig praksis.

“Vi har brug for reel transformation af processer og adfærd på alle niveauer: individer, samfund, virksomheder, institutioner og regeringer,” skriver IPCC i den lækkede udgave af rapporten.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

22.07.2024CSR.dk

Klimavenlige handlinger betaler kulturelle oplevelser i København

18.07.2024CSR.dk

EU's Taksonomi kan skubbe branchen i en mere bæredygtig retning

15.07.2024Schneider Electric

Sponseret

Alliance mellem Schneider Electric og Eltel skal løse kapacitetsproblemer på elnettet

10.07.2024Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Bæredygtighed på byggepladsen

Flere mikrobryggerier forvandler CO₂ til øl-skum

10.07.2024CSR.dk

09.07.2024CSR.dk

Danske Bank giver rådgivning om klimasikring til boliger

09.07.2024CSR.dk

Eksperter: Lejebaseret model kan accelerere grøn it-håndtering i alle virksomheder

08.07.2024BSR

Sponseret

Climate Scenario Analysis: It’s about More than CSRD Compliance

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet