16.08.2017 | Klima, miljø og energi
LED-lys kan spare butikker for 53.000 tons CO2
Detailbutikker kan på landsplan skære 53.000 tons af CO2-udledningen og samtidig spare 249 millioner kroner ved at skifte alle lyskilder ud med LED-belysning, viser nye tal fra Energistyrelsen.
Næsten halvdelen af landets detailbutikker kan spare både penge og CO2 ved at skifte til LED-belysning, viser beregninger fra Energistyrelsen.
LED-belysning sænker både CO2-udledningen og elregningen. Det er en del af budskabet i Energistyrelsens kampagne ’Mindre strøm, mere bundlinje’, der i løbet af 2016 og 2017 har besøgt flere end hver tiende af landets små og mellemstore detailbutikker – i alt 2.102 butikker i 39 kommuner.
Mens kampagnen har kørt, har Energistyrelsen beregnet, at hvis alle butikkerne udskiftede belysningen med LED-lys, ville de samlet kunne spare 249 millioner kroner og 53.000 tons CO2 på syv år. Det svarer til flere end 7.600 privatpersoners samlede CO2-udledning på et år.
”Jeg synes, det her er et godt eksempel på, at mange bække små kan gøre en stor å. Og alene ved at tænke i mere energirigtige lyskilder, kan butikkerne faktisk rykke på noget i forhold til at mindske CO2-udledningen og så spare penge samtidig”, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt.
Læs også: Verdens første soldrevne tog er på skinnerne i Indien
Kampagnebesøgene viste også, at der er en stor vilje blandt detailbutikkerne til at skifte til den energivenlige belysning. 29 procent af de besøgte virksomheder har efterfølgende kontaktet en el-installatør for at udskifte lyskilderne, og yderligere 24 procent overvejer at søge rådgivning om et eventuelt LED-skifte.
”Energistyrelsens kampagne viser, at der er meget at komme efter ude i detailhandlen, og at butiksbesøgene sammen med de konkrete beregninger har givet butikkerne mod på at kigge energiforbruget efter i sømmene. Noget, jeg håber, de vil fortsætte med – også på andre områder end belysning ”, siger Lars Chr. Lilleholt.
Læs også: Coop igangsætter stort LED-projekt
Den største hindring for særligt de mindre butikker ligger i finansieringen af skiftet til LED-belysning. Det betyder dog også, at otte ud af ti butikker sandsynligvis vil vælge LED-lys næste gang, de alligevel udskifter belysningen i butikkerne.
Læs mere om kampagnens beregninger her.
-CHM
Klima, miljø og energi

Bedre og grønnere produkter i danske virksomheder
Teknologisk Institut starter 19 nye indsatsområder op med fokus på grøn omstilling via en ny resultatkontraktbevilling.
Samfund

World Economic Forum's Global Risks Report har længe advaret om en global pandemi
Pandemien har vist, at globale kriser kan ramme virksomheder på områder, som man ikke har taget med i sin risikovurdering. Derfor skal man i sin risikostyring fremadrettet arbejde langt mere med komplekse og strukturelle risici.
Kommunikation

Dét gik vi op i i 2020
Hvad interesserede CSR.dk’s læsere mest i 2020? Der tegner sig et klart billede.Læs eller genlæs de 15 mest læste artikler fra året der gik.
Klima, miljø og energi

Flere store danske virksomheder erkender, at størstedelen af deres CO2-udledninger ligger udenfor direkte kontrol
I langt de fleste virksomheders tilfælde skal den største mængde CO2-udledning findes i det såkaldte scope 3. “Særligt de små og mellemstore virksomheder er udfordret", udtaler Concitos direktør, Christian Ibsen.
Klima, miljø og energi

Maersk forventer at kunne teste de første CO2-neutrale skibe om tre år
Planen er, at være klar til at begynde at bestille store CO2-neutrale skibe mod slutningen af dette årti.
Klima, miljø og energi

Biodiversitet var hovedtema på klimatopmødet ’One Planet Summit'
Klimatopmødet ’One Planet Summit for Biodiversity’ blev for nyligt afholdt i Frankrig, hvor der i samme forbindelse blev indsamlet omkring 86 milliarder danske kroner til klimaprojektet ’The Great Green Wall Initiative’.