16.08.2017 | Klima, miljø og energi
LED-lys kan spare butikker for 53.000 tons CO2
Detailbutikker kan på landsplan skære 53.000 tons af CO2-udledningen og samtidig spare 249 millioner kroner ved at skifte alle lyskilder ud med LED-belysning, viser nye tal fra Energistyrelsen.
Næsten halvdelen af landets detailbutikker kan spare både penge og CO2 ved at skifte til LED-belysning, viser beregninger fra Energistyrelsen.
LED-belysning sænker både CO2-udledningen og elregningen. Det er en del af budskabet i Energistyrelsens kampagne ’Mindre strøm, mere bundlinje’, der i løbet af 2016 og 2017 har besøgt flere end hver tiende af landets små og mellemstore detailbutikker – i alt 2.102 butikker i 39 kommuner.
Mens kampagnen har kørt, har Energistyrelsen beregnet, at hvis alle butikkerne udskiftede belysningen med LED-lys, ville de samlet kunne spare 249 millioner kroner og 53.000 tons CO2 på syv år. Det svarer til flere end 7.600 privatpersoners samlede CO2-udledning på et år.
”Jeg synes, det her er et godt eksempel på, at mange bække små kan gøre en stor å. Og alene ved at tænke i mere energirigtige lyskilder, kan butikkerne faktisk rykke på noget i forhold til at mindske CO2-udledningen og så spare penge samtidig”, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt.
Læs også: Verdens første soldrevne tog er på skinnerne i Indien
Kampagnebesøgene viste også, at der er en stor vilje blandt detailbutikkerne til at skifte til den energivenlige belysning. 29 procent af de besøgte virksomheder har efterfølgende kontaktet en el-installatør for at udskifte lyskilderne, og yderligere 24 procent overvejer at søge rådgivning om et eventuelt LED-skifte.
”Energistyrelsens kampagne viser, at der er meget at komme efter ude i detailhandlen, og at butiksbesøgene sammen med de konkrete beregninger har givet butikkerne mod på at kigge energiforbruget efter i sømmene. Noget, jeg håber, de vil fortsætte med – også på andre områder end belysning ”, siger Lars Chr. Lilleholt.
Læs også: Coop igangsætter stort LED-projekt
Den største hindring for særligt de mindre butikker ligger i finansieringen af skiftet til LED-belysning. Det betyder dog også, at otte ud af ti butikker sandsynligvis vil vælge LED-lys næste gang, de alligevel udskifter belysningen i butikkerne.
Læs mere om kampagnens beregninger her.
-CHM
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Samfund

Folkemødets vigtigste nyhed eller overdreven teknologitro?
Med fire innovationsmissioner og en stor pose penge er Innovationsfonden i gang med at få alle parter til at trække i samme udviklingsretning inden for grøn omstilling. Men det hele må ikke handle om teknologi.
Klima, miljø og energi

Ørsted og DSV tester dronelevering på åbent hav
Test i Kattegat skal undersøge om fragtdroner fungerer over længere afstande og kan bidrage til at opnå CO2-neutralitet.
Medarbejder

Danmark har fået sine første markedsføringsøkonomer med speciale i bæredygtighed
26 nyuddannede markedsføringsøkonomer med speciale i bæredygtighed er som de første af sin slags klar til at løfte opgaver indenfor bæredygtighed og cirkulær økonomi.
Klima, miljø og energi

Ganske få danske virksomheder har strategi for biodiversitet
Ny rapport fra WWF Verdensnaturfonden og Bain & Company viser, at 70 procent af de største danske virksomheder ser biodiversitetstab som en trussel mod deres forretning, men kun 10 procent af dem har en konkret plan for, hvordan de vil handle på det.
Klima, miljø og energi

Nu skal millionerne rulle mod grøn omstilling
En nyligt indgået politisk aftale gør det nemmere for virksomheder at få hjælp til grøn omstilling.
Klima, miljø og energi

Science Based Targets-initiative godkender Danfoss’ klimamål
Danfoss har nu fået godkendt sine videnskabsbaserede klimamål af organisationen Science Based Targets initiative (SBTi)