LEGO vil bæredygtigheds-certificere sine bygninger
Fremover skal alle LEGO-koncernens produktionsfaciliteter bygges med bæredygtighed som ledende princip. Rambøll har udarbejdet beslutningsgrundlaget, der med reelle business cases sætter konkret værdi på certificering af virksomhedens bygninger.
For at leve op til sin målsætning om, at virksomhedens kerneproduktion skal være bæredygtig inden 2030, har LEGO netop besluttet, at virksomhedens bygninger skal bæredygtighedscertificeres.
Det skriver Rambøll.
Rambølls 5-trins-tilgang til valg af certificeringssystem:
- En komparativ screening af de forskellige bæredygtighedsprogrammer blev udført for at identificere et system, der understøtter LEGO-koncernens korporative vision og fokusområder. På dette trin blev parametre til at evaluere systemet identificeret sammen med en bred variation af LEGO-koncernens interessenter.
- Rambøll screenede LEGO-koncernens nuværende faciliteters performance; hvordan de præsterede ud fra det valgte bæredygtighedsprograms perspektiv for at etablere et sammenligningsgrundlag.
- Sammen med LEGO-koncernen definerede Rambøll ambitionsniveauet; på hvilket niveau LEGO-koncernen gerne ville præstere inden for det valgte bæredygtighedsprogram (sølv-, guld- eller platinniveau), og hvordan dette opnås gennem systemets mest relevante bæredygtighedsparametre.
- Da ambitionsniveau var defineret (sølv og guld) identificerede Rambøll de nødvendige konstruktions- og byggerelaterede investeringer for at opnå sølv- og guldniveauer inden for tre af virksomhedens nuværende fabrikker i tre lande. Rambøll udviklede fem scenarier i alt - efter LEGO-koncernens anmodning tre guldscenarier for alle fabrikkerne sammen med et ekstra udvidet guld- og sølvscenarie for én af fabrikkerne.
- I det sidste stadie foretog Rambøll en cash flow analyse baseret på nødvendige forandringer i CAPEX og OPEX-investeringer for hver af de fem forskellige scenarier.
Kilde: Rambøll.
”Vi har besluttet at tredjepartsverificere vores produktionsfaciliteter globalt efter en anerkendt bæredygtighedsstandard for at sikre målbare og synlige resultater”, siger Senior Manager i Environmental Impact and Operations i LEGO-koncernen, Anders Krebs Thomsen, og fortsætter:
”En beslutning om at opnå certificering forpligter alle parter, der er impliceret i projekterne – såvel internt som eksternt - og som virksomhed får vi etableret et benchmark, hvorpå vi kan sikre en fortsat mere bæredygtig udvikling af vores bygningsportefølje. Det gør det også mere troværdigt at kommunikere udadtil, når vi har et uafhængigt organ til at verificere vores indsats”.
Valg af system er vigtigt
Med en verdensomspændende bygningsportefølje er valg af certificeringssystem ikke en ubetydelig beslutning. Derfor er der gjort et grundigt forarbejde. Den opgave er løst i tæt samarbejde mellem Rambølls tekniske og finansielle eksperter.
”Vi har gennemført en dybdegående analyse af udvalgte ordninger med udgangspunkt i strategiske parametre, der er vigtige for LEGO-koncernen”, siger bygherrerådgiver og Rambølls projektleder på opgaven, Pernille Louise Klausen, og fortsætter:
"Analysen understøttes af fem business case-simuleringer, der giver et indblik i omkostninger og gevinster forbundet med implementering af det valgte system på forskellige ambitionsniveauer. På det grundlag har vi givet vores anbefaling til valg af certificeringssystem og forløb for implementering”.
Næste skridt for LEGO-koncernen er at sørge for implementering af LEED i de processer, de har for deres byggeprojekter og sikre, at det bliver implementeret i de enkelte projekter. Med de gennemførte business case-simuleringer har LEGO-koncernen nu en god indikation af, hvilke investeringer de skal forvente at gøre i de enkelte projekter for at de langsigtede effekter indfries.
- JMA