Lena har kæmpet for mere bæredygtigt tøj i 5 år: - Jeg ville gøre en forskel

Sammen med et hold af dedikerede medarbejdere har produktdirektør Lena Bay Højland kæmpet for at skabe verdens første miljøvaredeklarerede tøjkollektion. Hun ser tilbage på en rejse med opture, nedture - og masser af ventetid.

Lena Bay Højland har været dybt engageret i udviklingen af verdens første miljøvaredeklarerede arbejdstøj..

Det tager tid, når noget skal gøres for første gang.

Det er Lena Bay Højlands hovedkonklusion efter hun og hendes arbejdsplads, Fristads, som er repræsenteret i Danmark gennem Fristads Kansas, har skabt verdens første miljøvaredeklarerede tøjkollektion.

- Der fandtes en miljøvaredeklaration til byggebranchen og til elektronik, men der var ingen til tekstil. Når dokumentation skal på plads og ansøgninger skal sendes til et system, der endnu ikke eksisterer, så tager det tid. Det var en dyr og krævende proces, siger hun.

Lena Bay Højland er født i Ukraine. Her begyndte hendes karriere i tekstilbranchen, men hun fandt hurtigt ud af, at der manglede et aspekt. Ofte erstattede kollektioner hinanden sæson efter sæson, det var ’fast fashion’, og ingen talte om klimaperspektiver og bæredygtighed. Først da hun fik arbejde hos Fristads Kansas og efter eget udsagn ’forelskede sig’ i arbejdstøj, blev der bundet knude på hendes to passioner.

Modsat andre tøjprodukter i ’fast fashion’-industrien er arbejdstøj nemlig skabt til at beskytte under ekstreme forhold og have lang holdbarhed. Samtidig havde Fristads Kansas en klar plan om at være en bæredygtig virksomhed og tage ansvar for sin produktionskæde. De satte handling bag ordene ved at fjerne PFAS fra deres produktion. Dernæst igangsatte de projektet med at opnå verdens første miljøvaredeklaration til arbejdstøj.

Dét tændte en faglig ild i Lena Bay Højland.

- Det har været vigtigt for mig på et personligt plan, at vi lykkedes med projektet. Jeg har børn og familie, og jeg vil gerne være med til at skabe en bedre verden for dem. Vi deler alle en klode, som har udfordringer. Hvad kunne jeg gøre andet end at begynde med mig selv og det, jeg selv kunne bidrage med, siger hun.

Tests, tests og flere tests

De største benspænd opstod i mødet med myndigheder og systemer. Der fandtes nemlig ingen miljøvaredeklaration til tøj, og derfor skulle alt etableres fra bunden. Fristads samarbejdede blandt andet med det svenske forskningsinstitut RISE om at definere målsætninger og målingsparametre.

- Det var vigtigt for os, at vores resultat skulle kunne måle sig med det, forbrugerne var vant til. Samme slidstyrke, samme holdbarhed, samme anvendelsesmuligheder. Vi var fast besluttede på at finde de produkter og løsninger, der gjorde, at vi kunne dokumentere alt og samtidig stå inde for slutproduktet. Det krævede de rigtige tekstiler, de rigtige leverandører og de rigtige produktionskæder, siger Lena Bay Højland.

Arbejdsprocessen fulgte samme fremgangsmåde som er kutyme i Fristads øvrige produktudvikling: prototyper produceres og sendes ud i virkeligheden, hvor deres effekt og holdbarhed måles i 8-12 måneder. Derefter blev de sendt tilbage til laboratoriet til test og videreudvikling. Den proces kunne nemt gentages flere gange.

- Hvis vi mener det alvorligt, kan vi ikke tillade os at gå videre med noget, som vi ikke kan stå 100 procent inde for. Vores udviklingsproces er altid styret af slutbrugerens behov, for i sidste ende skal tøjet holde til arbejdet på byggepladser, farlige miljøer, til beton og cement. Det gælder uanset om det er EPD-certificeret og produceret så bæredygtigt som muligt eller ej, siger Lena Bay Højland.

I dag, hvor kollektionen er færdigudviklet og lanceret under navnet Fristads Green, ses resultatet af bestræbelserne. I sine produktkataloger og på sin hjemmeside kan Fristads nemlig dokumentere vandforbrug, drivhuspotentiale, livscyklus og indhold for hvert enkelt produkt i den EPD-certificerede Green-kollektion ned til mindste detalje. Det gælder snart 100 produkter.

Bæredygtighed er lig med innovation

Nu venter Lena Bay Højland og hendes team på at følge markedseffekterne af den nye kollektion. Kunderne skal respondere på produkterne og afgive deres dom, før investeringen og bestræbelserne for alvor kan siges at være en succes.

Heldigvis ses der allerede positive tegn. Især store virksomheder viser interesse for Fristads Green. I 2022 skiftede det lettiske Air Baltic til Fristads Green og sparede tæt på 33 millioner liter vand i produktionsudledning og 7.300 kilo i Co2-udledning.

I Holland har 25.000 ansatte i post- og logistikvirksomheden PostNL skiftet til Green-poloshirts i økologisk bomuld og polyester fremstillet af genanvendte PET-flasker. Her er løsningen skræddersyet til PostNL, så 15 procent af materialet i den nye kollektion består af gamle PostNL-poloshirts, som er strimlet og genanvendt til et nyt stof.

Samtidig har Fristads lanceret initiativer, der skal gøre det nemmere for deres kunder at overskue omstillingen til mere bæredygtige løsninger. Med værktøjet Green Calculator får man for eksempel et lynhurtigt overblik over sin virksomheds klimaaftryk ved indkøb af Green-kollektionen sammenlignet med konventionelt arbejdstøj.

- Bæredygtighed er et personligt anliggende for mig, og det er et personligt anliggende for Fristads og Fristads Kansas. Det er i vores DNA. Vi var de første, der lykkedes med at skabe miljøvaredeklareret arbejdstøj, og det er vigtigt for os, at flere får øjnene op for, hvad vi kan skabe, hvis vi lægger os i selen og kæmper for det. I min afdeling bliver vi ved med at finde på nye ting, og det er hele tiden med udgangspunkt i, at innovation er lig med bæredygtighed. Sådan vil jeg helst have det, og det er mine kolleger heldigvis enige i, siger Lena Bay Højland.

Fakta om Fristads Kansas

Fristads Kansas A/S distribuerer arbejdstøjsbrandet Fristads og herunder kollektionen Kansas i Danmark. Formelt er selskabet ejet af svenske Fristads AB og del af den internationale koncern Hultafors Group. Hultafors Group er en af Europas største aktører indenfor arbejdstøj, fodtøj, hovedbeskyttelse, håndværktøj, værktøjsbælter og stiger til professionelle. Fristads Kansas har til huse i Odense og sælger sine produkter via webshop og forhandlernetværk. Læs mere her: www.fristads.com.

04.11.2024Fristads Kansas

Sponseret

Fristads udvider sit bæredygtighedstilbud med REACT

27.05.2024Fristads Kansas

Sponseret

Fristads indgår partnerskab med Danmarks Cykle Union

14.05.2024Fristads Kansas

Sponseret

Fristads præsenterer konceptet Forsbo: Arbejdstøj til industrien - med miljøvaredeklaration

02.04.2024Fristads Kansas

Sponseret

Klar med første cirkulære produkt: - Det har været en lang rejse

27.02.2024Fristads Kansas

Sponseret

Grønt pilotprojekt: Arbejdstøj fra 4.000 medarbejdere genanvendes

13.12.2023Fristads Kansas

Sponseret

130 chauffører skifter til mere bæredygtigt arbejdstøj: - Det bør brede sig til hele branchen