Mærker er en kæmpe markedsføringsudgift

De frivillige mærkningsordninger for indeklima er i realiteten en stopklods for import/eksport, fordi andre landes mærker ikke accepteres af køberne.

22.04.2012

Kristina Øby Pedersen, CSR.dk

Den besked vi får fra virksomhederne er, at "har I ikke det danske indeklimamærke, vil vi ikke købe," siger Lindsey Parnell, Interface FLOR's CEO. Virksomheden har derfor følt sig tvunget til at ansøge om endnu et mærke..

Det er ikke så ligetil at sælge tæpper til det europæiske marked. Der er ingen international indeklimamærkning, heller ingen myndighedsautoriserede nationale mærkninger, men i forhold til markedet har de frivillige nationale mærker samme status, som havde de haft et myndighedsstempel.

En af de producenter, som har oplevet konsekvenserne af manglende fælles mærkning af indeklima, er den multinationale tæppeproducent Interface FLOR, der sælger sit produkt til virksomheder.

Interface FLOR, som har hovedsæde i Californien, er ofte blevet både berømmet og prisbelønnet for sin pionerstatus inden for CSR og lægger stor vægt på, at deres produktion ikke skader klima og miljø, samt at produkterne ikke skader de mennesker, som skal ”være i stue med” med dem.

Læs også: Indeklima så det kan mærkes

”Da GUT (det tyske indeklimamærke for tæpper, red.) kom i begyndelsen af 1990’erne, valgte vi at få vores tæpper mærket med det for at lette adgangen til det europæiske mærke, I dag er der mange, mange mærker, og ingen af dem er gratis. Skulle vi have dem alle sammen, ville det være en kommerciel forhindring,” siger Interface FLOR’s president og CEO, Lindsey Parnell.

Om Interface FLOR

InterfaceFLOR er kendt som bæredygtighedspioner - igangsat af virksomhedens stifter Ray Andersson allerede tidligt i 1990'erne. Det såkaldte Mission Zero skal helt eliminere virksomhedens miljøpåvirkning. Interface producerer tæppefliser, som kan udskiftes enkeltvis, så slid ikke nødvendiggør helt nye tæpper.
Alle brugte tæpper genanvendes gennem programmet Reentry 2.0.

I Danmark er tæpper, ifølge Parnell et ”hårdt marked” på grund af vores begejstring for trægulve. Og har man ikke det danske mærke, vil virksomhederne ikke købe, så i dag er Interface FLOR alligevel i gang med at få godkendt sine tæpper af Dansk Indeklima Mærkning, men det sker kun, fordi virksomheden føler sig presset til det. Lindsey Parnell mener fortsat, at de øvrige europæiske lande burde acceptere det tyske mærke.

Læs også: Miljøcertificering tjener sig hjem øjeblikkeligt

Selvom en europæisk aftale om accept af andre landes mærkningsordninger er på vej, er han fortsat ikke overbevist om, at det får en reel betydning.

”Mærkningsordningerne er kommercielle foretagender, så vi må vente og se, om de nationale mærkningsordninger accepterer hinandens mærker, eller om de vælger at beskytte deres forretning,” siger Lindsey Parnell.

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

31.03.2025CSR.dk

ESG-kommunikation med nyt bagtæppe

31.03.2025Creative ZOO

Sponseret

Værdiskabende rapportering: Sådan sikrer I det gode samarbejde

31.03.2025Creative ZOO

Sponseret

5 gode grunde til at fortsætte med ESG

24.03.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

Retorisk Lederskab

21.03.2025CSR.dk

Veksler klimapoint til flyrejser: SAS anklages for grov greenwashing

25.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

S3: Fra filantropi til strategi gennem partnerskab

10.02.2025Denteks A/S

Sponseret

Danske hoteller skal være mere omkostningseffektive end nabolandene for at tjene på erhvervsturisme

22.01.2025CSR.dk

Forbrugerombudsmanden politianmelder flyselskabet KLM for vildledende udsagn om bæredygtighed

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Få styr på VSME - EU's nye frivillige standard for bæredygtighedsrapporting

EU-Kommissionen har for nyligt lanceret den såkaldte Omnibus-pakke, der skal forenkle kravene til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og styrke EU’s konkurrenceevne.

Dato

03.04.2025

Tid

11:00

Sted

Online på MS Teams

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle