25.01.2013 | Klima, miljø og energi
Mærsk Line har nået sin CO2-målsætning for 2020
Mærsk Lines ambition om senest i 2020 at sænke CO2-udledningen med 25 procent fra 2007-niveauet er nået, oplyser rederiet.
Mærsk Lines CO2-udledning måles i overensstemmelse med en metodik udviklet af Clean Cargo Working Group (Gram CO2 per container fragtet en kilometer). Data bliver uafhængigt verificeret af Lloyds Register, oplyser Mærsk Line. Foto: Mærsk Line.
Nu slår den rettidige omhu også igennem i verdens største containerrederis arbejde for at nedbringe sin udledning af CO2. Otte år før tid, melder Mærsk Line nu, at rederiet har reduceret sit CO2-udslip med 25 procent.
Vi er stolte af at ramme målsætningen otte år før tidsplanen. Det bekræfter, at vi er på rette spor. Og for at bevare momentum, hæver vi nu målet til en CO2-reduktion på 40 procent i 2020, siger Morten Engelstoft, Chief Operating Officer i Mærsk Line.
Mærsk Lines fokus på energieffektivitet har ifølge Morten Engelstoft gjort virksomheden signifikant mere konkurrencedygtig på omkostningssiden.
"Og ved at sænke vores egen CO2-udledning har vi desuden nedsat vores kunders CO2-udslip ved at hjælpe dem med at nå deres egne CO2-mål", siger han.
CO2 skal indgå i købsbeslutningen
Via benchmarking-data er det muligt for alle Mærsk Lines kunder at sammenligne deres shipping-leverandørers CO2-performance. Eksperter fra Mærsk Line hjælper desuden kunderne med at implementere benchmarking-systemer for at gøre CO2 til en del af kundernes købsbeslutning.
"Vi oplever en øget miljømæssig opmærksomhed blandt vores kunder, så når vi forbedrer vores miljømæssige performance, forbedrer vi også forholdet til vores kunder", siger Morten Engelstoft.
Det estimeres, at skibsfarten står for 90 procent af den globale varetransport. Selv om skibsfart er langt den mest energieffektive måde at transportere gods over lange afstande på, ligger containerskibenes bidrag til CO2 i atmosfæren på tre-fire procent af verdens totale CO2-udledning per år, oplyser Mærsk Line i en pressemeddelelse.
-JKK
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Supply chain

DSV mangler klimaløsninger
Transportbranchen er en af de mest forurenrende brancher på globalt plan, og DSV er blandt de større virksomheder, der endnu ikke har præsteret på konkrete klimaambitioner. Ifølge bæredygtighedschef mangler der grønne løsninger i sektoren.
Klima, miljø og energi

Trods vækst tager erhvervsgiganter vigtige skridt i klimakampen
Selv om flere af Danmarks store virksomheder viser store omsætningstal har de også formået at reducere CO2-udledningen de seneste to år. Det viser en kortlægning af Finans. Flere aktører er dog skeptiske overfor virksomhedernes samlede klimaindsats.
Klima, miljø og energi

Nyt SKI-mærkat skal gøre de grønne valgmuligheder synlige
Det er nu blevet lettere at finde og vælge flere grønne produkter på SKI’s fællesoffentlige indkøbsaftale ’50.20 Forbrugsartikler’, på grund af et nyt sorteringsfilter, som viser grønne alternativer til engangsservice, madfilm, poser og sække. På sigt skal det rulles ud på flere produktområder og SKI-aftaler.
Strategi & ledelse

Singapore og Rotterdam vil etablere grøn shippingkorridor
De to havne Maritime and Port Authority of Singapore og Port of Rotterdam går sammen om at skabe en korridor, der både skal være effektiv og klimavenlig.
Medarbejder

Undersøgelse: Danskerne stiller større krav til takeaway-leverandører
En ny undersøgelse viser, at danskerne er begyndt at stille skarpt på særligt arbejdsforhold i takeaway-branchen.
Strategi & ledelse

Topchef: Grøn omstilling i luftfarten kræver investeringer og beslutninger
Fokus på den grønne omstilling i luftfarten er accelereret inden for de seneste år, men aktiviteten stiger, og derfor skal der ekstra fart på de politiske beslutninger, mener topchef hos Billund Lufthavn.