Mad med mening
At støtte andre er det 6. krydderi for Frokost.dk, og så betyder det mindre, om det er lige rundt om hjørnet eller mere end 7.000 kilometer væk. For cateringvirksomheden handler det om nærhed - også i det fjerne.
I en situation hvor det nære og det fjerne sættes i kontrast i en debat om hjælp til flygtninge kontra udsatte i Danmark, giver det perspektiv, når virksomheder bare handler og viser vejen. For i et rigt samfund som det danske er ressourcerne mange og nok til ikke kun at ændre egne forhold, men også gøre en forskel derude i verden, hvor selv lidt tæller.
Frokost.dk er en af disse virksomheder. Virksomheden er en forholdsvis stor aktør på cateringmarkedet og leverer frokost fortrinsvist i Storkøbenhavn og det centrale Jylland. Det blev i 2014 til over 2 mio. måltider leveret gennem mere end 40 køkkener.
Frokost.dk ejer ikke selv køkkenerne, men har indgået samarbejde med dem. Menuerne er derfor varierede og byder på alt fra pizza og is til stenalderkost og sushi fra almindelig frokost til lækkerier for den kræsne gane. Det er dog ikke kun firmabetalte buffeter, maden ender på, fortæller Marie-Louise Hinz-Holdt, marketingansvarlig i Frokost.dk: Vi er meget opmærksomme på, at en del af det mad, vi leverer til kantiner og frokostbuffeter, ender som madspild, og det spild arbejder vi aktivt på at gøre så lille som overhovedet muligt. Flere gange om ugen donerer vi overskydende mad til natcafeen ved Mændenes Hjem. Hos Mændenes Hjem er der mennesker, der lever på kanten af samfundet, og med vores bidrag er vi med til at give dem en lidt bedre hverdag. Det er vigtigt.
Med sit store fokus på netop frokost er der dog grænser for, hvor meget mere Frokost.dk kan sende videre. Frokost.dk leverer nemlig varm mad, som efter en tur på bordet falder for den såkaldte 3-timers regel, så maden enten skal den varmes op til over 75 °C igen eller kasseres. Men Frokost.dk har for nylig lanceret en app, som yderligere mindsker madspildet, ved at frokostspiserne med få klik kan til- og afmelde sig frokosten fra dag til dag.
Mere end 7.000 kilometer væk
Frokost.dk besluttede i starten af 10erne at dele nogle af deres ressourcer med mennesker i egne fjernt fra Danmark. Pengene skulle gå til nogen, som ikke har så meget at gøre godt med. De skulle gå til et nært projekt, som Frokost.dk selv kunne være med til at udvikle med egne kræfter - ikke som blind donation. Valget faldt med hjælp fra NGOen Periamma på en lille skole uden for landsbyen Gingee i Sydindien. Den indsats er siden blevet udvidet med et gadekøkken i samme område, og begge projekter har flyttet hegnspæle - ikke bare hos Frokost.dk selv men hos virksomhedens kunder og samarbejdspartnere.
Vi oplever hver dag, at kunder og samarbejdspartnere reagerer positivt på vores sociale indsats, og mange er især glade for vores støtte til Mændenes Hjem og skoleprojektet i Indien. Det er vi glade for, for vores kunder er automatisk med til at støtte det: for hver frokostkuvert vi sælger, donerer vi 5 øre til skolen, siger Marie-Louise Hinz-Holdt og fortæller, at mange bække små vitterligt gør en stor å: Alle kan undvære 5 øre, og pengene går direkte til skolen. Det har gjort, at den i dag er en veldrevet skole med 65 elever og 4 lærere, en køkkendame og en skoleleder. Da jeg og en kollega tidligere i år besøgte skolen, oplevede vi med egne øjne den store udvikling bare over de sidste to år. Flere gange om ugen har jeg kontakt med skolelederen, så ønsket om den tætte kontakt er også blevet opfyldt slutter hun.
Gadekøkkenet er i samme del af Indien som skolen, og som madprojekt ligger det lige til højrebenet for Frokost.dk. Køkkenet drives af to søstre, som er afhængige af at kunne forsørge sig selv og deres børn, og med et mikrolån fra Frokost.dk på 2.000$, kan de nu servere god, krydret mad, lavet med kærlighed.
At Frokost.dk også leverer mad med god samvittighed og kærlighed kan deltagerne på CSR LINKs konference Responsible Food forvisse sig om. På konferencen serverer Frokost.dk nemlig lækkerier fra deres samarbejdspartnere. Foruden den velsmagende mad byder konferencen på paneldebat, gæstetaler, breakout sessions, markedsplads og masser af stærke cases på, hvordan virksomhederne arbejder med ansvarlighed og fødevarer. Læs mere og tilmelding på www.csr-link.dk