For få og for dårlige ESG-data forhindrer fremskridt

Afstanden mellem plan og handling inden for bæredygtighed er en dokumenteret udfordring for mange virksomheder. Den kløft kan kun lukkes, hvis der er gode data at skabe forandring ud fra.

Foto: CSR.dk.

08.09.2023

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Hvorfor er data så vigtige? 

Læser man bidragene til temaet "Sæt tal på klimaet", kan man se, at fokus på data akut er drevet af kravene i ny lovgivning. Ikke kun CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), men også krav om miljødeklarationer på materialer til f.eks. byggesektoren, krav i det kommende: Ecodesign Direktivet og ikke mindst Green Claims Direktivet. 

Lige så vigtigt er virksomhedernes egne ønsker og mål for at nedbringe deres CO2-udledninger. Det emne tages der hånd om i artiklen Forstå dine klimaudledninger og styrk din forretning, mens En LCA gør dig ”sindssygt meget klogere på dit produkt” og hjælper dig til at træffe bedre beslutninger bliver endnu mere konkret i sin forklaring af, hvordan netop livscyklusanalyser bidrager til god klimaledelse.

Partnerne kommer ligeledes med gode råd til, hvordan virksomhederne kan gribe deres indsats for at få bedre klimadata an. Det kan handle om at integrere dataindsamlingen i virksomhedens eksisterende finansløsning, hvilke spørgsmål man skal stille, før man bestiller en livscyklusanalyse, hvordan man overhovedet beregner sit aftryk og meget andet.

Masser af planer, meget mindre fremdrift
Hvis man har brug for endnu mere krudt til sin fortælling om, hvorfor der skal investeres i data, så kan man vende blikket mod rapporten ”The ESG data conundrum” udgivet i foråret 2023 af IBM’s tænketank Business Value Insights. Hovedkonklusionen i den er, at manglen på gode data er en hovedårsag til, at der kan være endog meget langt mellem målsætninger og resultater inden for ESG.

For mens 95 procent af virksomhederne har det, rapporten kalder ESG strategier, er det kun 41 procent, der siger, at de gør fremskridt i forhold til deres målsætninger og kun 10 procent melder om væsentlige fremskridt.

Det er et problem, forklarede en af personerne bag rapporten, Elisabeth Goos fra IBM, da hun talte ved Sustainable Reporting konferencen i London d. 6. september 2023. Fordi ”data er hvor forandring begynder”, som der stod på skærmen ved siden af hende.

”Virksomhedsledere mener bredt set, at ESG ikke blot er en vigtig strategisk udfordring, men også en decideret mulighed for at øge virksomhedens salg. Men kun 20 procent af forbrugerne stoler på de udsagn virksomheder kommer med om miljømæssig bæredygtighed. For blot to år siden var det tal 50 procent. Så det er virkelig problematisk for virksomhederne, hvis de ikke kan dokumentere deres påstande,” sagde Elisabeth Goos.

Hvordan er data et problem?
Ifølge de 2.500 virksomhedsledere i 34 lande, som indgår i undersøgelsen, bærer manglen på gode data en god del af ansvaret for de træge fremskridt mod målsætningerne. Skarpt forfulgt af lovgivning, kunder og rod i standarder, men alligevel – der skal data til. 

Fra rapporten "The ESG data Conundrum", udgivet af IBM..

Zoomer man ind på hvilke problemer, man oplever, forbundet med data, kan det opsummeres med i to ord: kvalitet og tilgængelighed. Det sidste fordi en del data stadig ligger i excel-ark el. håndskrevne noter alle mulige steder i organisationen. Eller afhænger af input fra samarbejdspartnere eller blot kollegaer i forskellige dele af verden. Kvalitet, fordi forudsætninger og kriterier for opgørelsen af forskellige data-punkter ikke er på plads.

Fra rapporten "The ESG data Conundrum", udgivet af IBM..

Bliver også en compliance-udfordring
Ikke overraskende handlede en god del af rapporteringskonferencen i London om CSRD-krav og hvordan man kan arbejde med at leve op til dem. Fra virksomhederne på scenen var den enstemmige melding, at selvom man har arbejdet med rapportering i mange år, så har man på nuværende tidspunkt kun adgang til et sted mellem 50 og 70 procent af de data, man har brug for, hvis man skal leve op til reglerne.

Derfor kan det måske berolige mange, at Richard Barker, en ledende figur i udviklingen af de internationale standarder for bæredygtighedsrapportering (ISSB) i en paneldebat understregede, at hverken markedet eller lovgivere forventer perfektion nu og her: 

”Vis os hvad I har, og vær ærlige om, hvor gode jeres data er nu og her, og hvordan I arbejder med at forbedre dem. Det er, hvad god rapportering er i dag,” sagde han.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Denne artikel er del af et tema:

Relateret indhold

02.07.2024CSR.dk

Eksperter: CO2-afgift skaber ikke grundlæggende forandring af landbruget

02.07.2024CSR.dk

Dansk pensionskasse trækker investeringer ud af boreplatforme

28.06.2024CSR.dk

Nyt inspirationskatalog skal hjælpe danske virksomheder i arbejdet med biodiversitet

28.06.2024Byggeriets Samfundsansvar

Sponseret

ESG-råd skal kortlægge udfordringer og muligheder i bygge- og anlægsbranchen

27.06.2024CSR.dk

Regeringen og Novo Nordisk Fonden indgår samarbejde om historisk nytænkning af det danske areal

27.06.2024CSR.dk

Andelsselskab vil støtte landbruget gennem klimakreditter

24.06.2024CSR.dk

DSV og UNICEF indgår partnerskab for at sikre adgang til vitale forsyninger for børn over hele verden

21.06.2024VIA University College

Sponseret

Indre bæredygtighed: Den skjulte men afgørende faktor for ydre bæredygtig forandring

Jobmarked

Se alle

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)