22.09.2021  |  Klima, miljø og energi

Markedsleder klar med miljødeklareret armeringsstål

Indhold fra partner Hvad er dette?

Der er stigende efterspørgsel på EPD’er på byggematerialer, så det er nemmere at tage et bæredygtigt valg. Det imødekommer Lemvigh-Müller, som nu kan dokumentere miljøpåvirkningen fra alt sit armeringsstål.

Den danske byggebranche aftager årligt så meget armeringsstål fra Lemvigh-Müller, at der er nok til at bygge mindst ti supersygehuse. Armeringen indgår med andre ord i rigtig mange byggerier rundt om i Danmark - og når der fremover skal bygges, så vil alt det armeringsstål, der ruller ud fra grossistens lagre til landets byggepladser, være miljødeklareret.

I samarbejde med rådgivningskoncernen Rambøll har Lemvigh-Müller nemlig udarbejdet EPD på armeringsstål. Det betyder, at stålets miljøbelastning kan dokumenteres ’fra vugge til levering’ – lige fra udvindingen af råmaterialer til fremstillingen af produktet, oplagringen og transporten ud til byggepladserne. 

Se Lemvigh-Müllers EPD på armeringsstål her 

Der skal løbende forbedres

”En EPD skaber transparens i rapporteringen af et produkts miljøpåvirkning i henhold til gældende europæiske og internationale standarder. Den livscyklusanalyse, der ligger til grund for EPD’en, er et godt grundlag i det fortsatte arbejde med at reducere miljøpåvirkningen gennem hele produktets tilblivelsesproces,” siger Sara Tollin, Senior LCA Consultant, Rambøll Sverige. 

Flere miljøpåvirkninger er dækket af en EPD, blandt andet produkternes klimapåvirkning gennem udledning af CO2 og andre drivhusgasser. Og som Sara Tollin er inde på, er en EPD ikke ’skrevet i sten’, men et udgangspunkt for, at virksomheder kan arbejde med yderligere at forbedre et produkts miljøegenskaber og reducere klimaaftrykket.

Vil påvirke værker gennem position

Som grossist har Lemvigh-Müller ikke direkte indflydelse på de trin i produktionen af armeringsstål, som har den største miljøpåvirkning. Det er gennem den direkte kontakt til stålværkerne, at Lemvigh-Müller kan skabe forbedringer:

”I Danmark er vi længere fremme på bæredygtighedsagendaen, end de typisk er i Sydeuropa, hvor mange af stålværkerne, der er nogle meget store spillere, ligger. Vi bruger vores position som en betydelig partner på det skandinaviske marked til at forsøge  at påvirke værkerne til at forbedre deres EPD’er, så vi gør en forskel for miljøet – og for vores kunder,” forklarer Maria Steen, salgsdirektør, Armering, Lemvigh-Müller, som i forvejen tilbyder grøn distribution.

Nemmere at vælge bæredygtigt 

Maria Steen fortæller, at Lemvigh-Müller har mærket en stigende efterspørgsel på EPD’er fra virksomhedens kunder i bygge- og anlægsbranchen, i takt med at der de senere år er kommet stigende krav til byggevarers bæredygtighed i udbudsmaterialer: 

”Byggeri er en kompleks størrelse, og det bliver ikke mindre komplekst, hvis der skal bygges bæredygtigt. Vores EPD på armeringsstål kan hjælpe blandt andre entreprenører, elementfabrikker og byggemarkeder med den nødvendige dokumentation til bygherrerne, så det bliver nemmere at tage de rigtige valg.”

Fokusskift fra drift til byggematerialer

Også Rambøll oplever en øget efterspørgsel på EPD’er. Der har i mange år været størst fokus på at reducere bygningers energiforbrug – nu er fokus skiftet til byggematerialer: 

”Efterspørgslen er delvist drevet af miljøcertificeringer af byggerier som DGNB, BREEAM og LEED, men også af at der er kommet et øget fokus på at mindske miljø- og klimapåvirkninger fra bygninger og infrastruktur. Tidligere har der været fokus på at mindske miljøpåvirkningen fra bygningers drift, men i takt med energieffektiviseringer står byggematerialer for en større andel af en bygnings totale miljøpåvirkning,” siger Sara Tollin.

Mere fra Lemvigh- Müller A/S

Lemvigh- Müller A/S

https://www.lemu.dk/

Hos Lemvigh-Müller arbejder vi for, at vores kunder i industrien, byggeriet og installationsbranchen kan holde hjulene i gang med alt det, de skal bruge inden for stål, el- og vvs-produkter, værktøj og tekniske artikler samt beklædning og værnemidler.Vi har mere end 350.000 varenumre, som kan fås i vores 23 håndværkerbutikker rundt om i landet eller bestilles online.Vi leverer dag til dag eller ek…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere