Med økologi højt på dagsordenen

Økologi kan blive Danmarks nye, stærke brand, hvis vi handler nu. Men der er en slange i Paradis. Det er en af de markante holdninger, der står til debat på Responsible Food-konferencen d. 26. november

Økologi - branding af Danmark?.

19.10.2015

Lars Münter, CSR.dk

Rikke Lundsgaard er agronom og fremtidsoptimist. Ikke at der ikke er udfordringer nok, eller at de er blevet mindre. Nej, slet ikke, men vi har mulighederne, og vi skal bare lære at række ud efter dem og bruge dem rigtigt. Økologi er en af disse muligheder, og Danmark står i en særdeles gunstig position, for det er vi verdensmestre i. Griber vi chancen nu og nedbryder barriererne, har den grønne omstilling potentialet til at blive en ny bevægelse, som andelsbevægelsen blev det i sin tid.
 
Som landbrugspolitisk seniorrådgiver i Danmarks Naturfredningsforening har Rikke Lundsgaard om nogen fingeren på den økologiske puls. Det må ikke misforstås sådan, at hun er ubetinget økologibegejstret, men hun ser det som det bedste middel, som sol og måne står i dag: ”Økologi er ikke hele løsningen! Det er en pakkeløsning, som er langt bedre end den konventionelle drift. Der er enorme miljø- og klimaproblemer knyttet til landbrugsproduktionen i dag. Dansk landbrug er et af de mest intensive, og over 55 % af den danske jord pløjes, gødes og sprøjtes hvert år. Landbruget er den største udleder af CO2 og CO2-ækvivalenter, og der er nærmest ikke plads til naturen længere. Økologi giver bedre biodiversitet og mindre klimapåvirkning. Vi skal ikke bare tage jord væk fra ploven, men vi skal forbedre den måde, vi bruger den på. Økologien er en af de vigtige brikker for det bæredygtige samfund, men den skal også forbedres, så der f.eks. ikke dør så mange smågrise og produktiviteten skal sættes op.”
 
Økologi det nye ’Lurpak’ ®
Med sine 125.000 medlemmer er Danmarks Naturfredningsforening Danmarks største natur- og miljøorganisation, og med sine godt 100 år på bagen nok også ældste. Foreningen vil ”et bæredygtigt og grønt Danmark med en rig natur og et rent og sundt miljø til gavn og glæde for os alle – også i fremtiden”, og når det gælder vores arealanvendelse skal det ske gennem to veje: flere arealer skal overgå til natur, og de økologiske landbrug skal fremmes. Målet er faktisk 100 % økologisk produktion inden 2040. Og det kan sagtens lade sig gøre, mener Rikke Lundsgaard:
 
”Fortsætter vi ad den vej, vi går nu, bliver vi alle fattigere, og vi taber i konkurrencen til de lande, hvor varerne kan produceres langt billigere, end vi kan, fordi deres lønninger og miljøkrav og så videre er meget dårligere. Det samme skete i slutningen af 1800tallet, hvor hveden flød ind i Europa fra USA og de sorte ukrainske jorde. Modtrækket fra de danske landmænd dengang var smart og fremsynet, for de gik sammen i andelsbevægelserne og lagde om til kød og mejeriproduktion. Vi blev så gode til det, at Danmark blev det gode varemærke. Økologi kan blive det nye ’Lurpak’ til gavn og glæde for os alle sammen. Hver gang vi handler økologisk er vi jo med til at styrke den udvikling. Økologi er så dejligt konkret, og det er derfor, det er blevet så stor en succes. Du får dejlige varer med hjem, og du kan spise med god samvittighed. Økologi er i dag blevet hverdagsmad for mange.”
 
Bankerne den egentlige forhindring
Får du nu den tanke, at Rikke Lundsgaard og med hende Danmarks Naturfredningsforening ser landmanden og landbruget som den træge og dorske modstander af omlægningen til økologi, så tager du fejl. Rikke Lundsgaard mærker tydeligt en stor vilje til at tage de nødvendige skridt; landmanden vil gerne. Det er bankerne, investeringsselskaberne og ejendomsmæglerne, som er den egentlige forhindring for, at bølgen kan ride hen over landet:
 
”Landmanden kan jo se, der sker noget. De får rigtigt gode priser for den økologiske mælk, mens den konventionelle rasler ned. Men bankene har smækket kassen totalt i. Finanstilsynet er efter dem, og de ryster i bukserne. Selv om du har nok så gode regnskaber og solid opsparing, er du landmand, har du ikke en chance for at låne. Bankerne har simpelthen ikke fattet, at vi står i pole position, og det økologiske marked vokser med 12 % på verdensplan! Alligevel kan en landmand ikke låne penge til en så simpel investering som at få sine køer på græs. Det haster virkelig at få låst op for den situation.”
 
Rikke Lundsgaard ser dog et enkelt lys over landet: AP Pension er gået foran sine kollegaer i den ellers tøvende sektor og køber landbrug op for at forbedre driften i en mere bæredygtig retning.
 
Rikke Lundsgaards skarpe holdninger kan opleves i en debat med lige så skarpe panelister på Responsible Food konferencen d. 26. november. Det handler om dagsordener for ansvarlighed inden for fødevaresektoren, og Danmarks Naturfredningsforening giver her deres bud sammen med Landbrug & Fødevarer, Horesta og Fødevareforbundet NNF. Debatten styres af Jonas Giersing, direktør i Fairtrade Mærket.
 
Foruden paneldebatten byder konferencen på gæstetalere, interaktive seminarer, markedsplads og stribevis af virksomheders egne cases. Konferencen finder sted i Natur & Biovidenskabelig Fakultets festauditorium på Bülowsvej, Frederiksberg. Læs mere og tilmeld på www.csr-link.dk.

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

02.07.2025Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Danskerne elsker genbrug – især om sommeren

02.07.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Danmarks første anlæg til anvendelse af regnvand i industriproduktion er sat i drift

01.07.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Podcast til sommerferien

01.07.2025CSR.dk

Nordea justerer regler efter lån til oliegigant

01.07.2025Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nu kan festivaler og andre events svanemærkes

27.06.2025Aalborg Kongres & Kultur Center

Sponseret

Bæredygtighedsindsats når nye højder: AKKC certificeret med Svanemærket

27.06.2025CSR.dk

Udskældte klimareduktioner skal tages i brug i stor stil

24.06.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Gør social bæredygtighed til en styrkeposition – deltag i nyt gratis forløb

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk Mini MBA med certificering (DK) start 18. aug. 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Næste holdstart i aug 2025

Dato

18.08.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol v. DEA, Fiolstræde 44, 1171 København K