02.07.2018 | Klima, miljø og energi
Med energiaftalen er vi omkring halvvejs mod Paris
Beregninger viser at der skal findes langt flere reduktioner for at Danmark yder sit bidrag til at holde opvarmningen under 2 grader. Landbrug, transport og boliger er næste flanke.
Parisaftalens mål om at holde global opvarmning under 2 grader i 2050 kræver mere end det den nye energiaftale leverer.
Energiforlig 2018, som blev præsenteret d. 29. juni 2018 og indgået af alle partier i Folketinget, indeholder en række konkrete initiativer:
- tre store havmølleparker
- midler til udbud om ny grøn elkapacitet i form af f.eks. solceller eller landmøller
- øget støtte til biogas
- en vis lempelse af elafgiften
- en årlig pulje på 0,5 mia. kr. til energibesparelser
- en pulje til grøn transport på 0,5 mia. fordelt over fire år
- et stop for brug af kul inden 2030.
Aftalen er blevet behersket begejstret modtaget. Behersket bl.a. fordi den ikke sikrer, at Danmark yder det nødvendige bidrag til Parisaftalens klimamål om at bremse den globale opvarmning et godt stykke under to grader, helst ved 1,5 grader.
Søges: 70 procent Haves: 42 procent
Energiforliget oplyser ikke om CO2-effekten af indholdet i aftalen. Ifølge Dagbladet Information viser et ikkeoffentliggjort notat, udarbejdet under forhandlingerne, at energiaftalen giver CO2-reduktionerne i 2030 på otte-ni mio. ton CO2.
Læs også: Blandede reaktioner på energiaftale
Regeringen er endnu ikke færdige med at regne på, hvor meget Danmarks CO2-udledninger skal reduceres med for at leve op til Parisaftalen. En række NGO’er regnede på det i 2017 og nåede frem til at det nok ville betyde, at de nationale udledninger skulle reduceres med 70 procent i forhold til niveauet i 2990.
Samme notat angiver, ifølge Information, at de danske CO2-udledninger i 2030 dermed bringes ned til 40-41 mio. ton, som svarer til en reduktion på 42 procent siden 1990.
Jagten på de andre 28 procent
Selvom energisektoren er en vigtig brik i forhold til at reducere CO2-udledninger, så er det ikke den eneste sektor, som har et stort bidrag at yde til målet om at være CO2-neutral i 2050.
Sektorer som landbrug, transport og boliger kan da også se frem til forhandlinger om deres bidrag til den samlede danske klimaplan, som regeringen lover kommer i efteråret 2018.
Klima, miljø og energi

Aktører mangler rammer for investering i biodiversitet
15 erhvervsorganisationer efterspørger regler og definitioner for, hvordan man kan investere hensigtsmæssigt i projekter med fyldestgørende krav for biodiversitet.
Klima, miljø og energi

Plastic Change og 175 lande står foran opgør med plastikforurening
Der venter svære forhandlinger i FN de kommende dage, men danske Plastic Change – der selv deltager – forventer, at mødet ender ud i det første udkast til en ambitiøs global aftale mod plastikforurening.
Klima, miljø og energi

Rapport: Massiv eksport af brint kræver politiske handling nu
Grøn brint kan blive Danmarks næste vindeventyr – CIP Fondens nye rapport viser hvordan.
Strategi & ledelse

Sponsorat fører til nyt fokus i Rockwool
Som regel gør sponsorater en forskel for modtageren og føles godt for afsenderen. Men nogle gange skaber de også forandring hos den der giver.
Klima, miljø og energi

IEA: Investering i solenergi overstiger nu olie
Ifølge det Internationale Energiagentur (IEA) forventer man for første gang nogensinde, at de globale investeringer i solenergi vil overgå olie.
Klima, miljø og energi

NorthSide-publikum skal teste fremtidens digitale retursystem
I år tester NorthSide en digital løsning, der kan være med til at reducere fremtidens affaldsmængder og CO2-udledning. De titusindvis af kaffekopper, der er i brug på festivalen, bliver ikke kun vasket og genbrugt, men også sporet digitalt, så miljø- og CO2-gevinster kan optimeres og dokumenteres.