09.05.2014  |  Klima, miljø og energi

Melodi Grand Prix skrotter plastflasker til fordel for frisk postevand

Postevand har spillet en hovedrolle under det internationale Melodi Grand Prix i København. Hele ugen har der været frisk postevand til både byens borgere, de optrædende og gæsterne i stedet for vand på flasker. Beslutningen om at erstatte købevand på flaske med postevand handler i høj grad om miljø.

Det internationale Melodi Grand Prix har skrottet plastflasker og erstattet købevandet med postevand. En beslutning, der i høj grad handler om miljø. Postevandet er nemlig 900 gange mere CO2-venligt end købevand på flaske, som kræver produktion af plastflasker, der skal transporteres rundt på lastbiler.

I CO2-regnskabet er det nemlig langt billigere at slukke tørsten i postevand fremfor flaskevand: Når en liter vand forlader en københavnsk vandhane, udledes der kun 0,0002 kilo CO2, fra vandet pumpes op, til det filtreres og transporteres ud til forbrugerne.

Læs også: 70 mio. kroner til renere vand og mere genanvendelse

Snupper man derimod en liter flaskevand i supermarkedet, er der desuden blevet brugt CO2 på at producere flasken, tappe vand og transportere flasken. Derfor koster en liter flaskevand i gennemsnit 0,18 kilo CO2 – det er 900 gange mere end postevand.

Øget forbrug af plastflasker
Både i København og mange andre lande i Europa er forbruget af flaskevand steget de senere år – alene i Danmark blev der købt 139,5 millioner liter i 2012, hvilket har medført en ekstra udledning på over 25.000.000 kilo CO2.

”Det vil virkelig batte i danskernes CO2-regnskab, hvis vi drikker postevand fremfor flaskevand. Det er både billigere i CO2-regnskabet og for pengepungen. Postevandet har en ualmindelig høj kvalitet, som faktisk gør det til en delikatesse set ud fra et globalt perspektiv, selvom vi danskere har en tilbøjelighed til at tage vores unikt gode drikkevand for givet og ser på købevand som finere”, siger forsyningsdirektør Per Jacobsen fra Hofor.

Læs også: Vand er ikke bare vand

Han fortæller endvidere, at drikkevandet i København hver dag bliver gennemkontrolleret, så det er helt sikkert at drikke, og at drikkevandet samtidig er så rent og velsmagende, at det ikke er nødvendigt at tilsætte klor eller anden kemi.

Det friske postevand kommer i folde-engangskrus
Hofor deler blandt andet gratis postevand ud til alle deltagere i Københavns Melodi Grand Prix for at gøre opmærksom på vandets fine kvalitet og for at spare København for de mange ekstra kilo CO2, flaskevandsindtaget i stedet ville medføre af udledning.

Læs også: Nu kan papir forvandles til blomster

Vandet bliver serveret i et helt specielt nyt engangskrus, som firmaet Aquatak har udviklet. Det nye krus er 100 procent miljøvenligt, og efter brug kan det foldes sammen og gemmes i tasken eller lommen til næste gang, man bliver tørstig.

Foldekruset er lavet af plantefibre fra bæredygtigt skovbrug i en CO-neutral proces uden brug af lim med mere. Fordi det transporteres fladt, kan det desuden transporteres med et minimalt forbrug af CO2, og hvis det uforvarende ender udenfor en skraldespand, går det efter få dage i opløsning ligesom et stykke køkkenrulle.

Læs også: Plant din blyant er nu Walmart-nomineret

”Vi håber, at kruset også fremover vil blive brugt flittigt ved for eksempel festivaller, motionsløb og andre store udendørs arrangementer, hvor der både kan spares CO2 ved at bruge de nye krus, og hvor man undgår de sædvanlige affaldsproblemer med de mange brugte engangskrus, der flyder overalt”, siger salgschef Klaus Kesje fra Aquatak.

Traditionelle plastkrus er lavet af materialer, som det kan det tage op til 10.000 år at nedbryde.

Mere fra Jeanette

Jeanette Dollerup Nørgaard

  • Horisont Gruppen a/s
Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere