Melodi Grand Prix skrotter plastflasker til fordel for frisk postevand

Postevand har spillet en hovedrolle under det internationale Melodi Grand Prix i København. Hele ugen har der været frisk postevand til både byens borgere, de optrædende og gæsterne i stedet for vand på flasker. Beslutningen om at erstatte købevand på flaske med postevand handler i høj grad om miljø.

Melodi Grand Prix'et, der afholdes i Danmark, skrotter plastflasker til fordel for frisk postevand. Postevandet er nemlig 900 gange mere CO2-venligt end købevand på flaske, som kræver produktion af plastflasker, der skal transporteres rundt på lastbiler..

09.05.2014

CSR.dk

Det internationale Melodi Grand Prix har skrottet plastflasker og erstattet købevandet med postevand. En beslutning, der i høj grad handler om miljø. Postevandet er nemlig 900 gange mere CO2-venligt end købevand på flaske, som kræver produktion af plastflasker, der skal transporteres rundt på lastbiler.

I CO2-regnskabet er det nemlig langt billigere at slukke tørsten i postevand fremfor flaskevand: Når en liter vand forlader en københavnsk vandhane, udledes der kun 0,0002 kilo CO2, fra vandet pumpes op, til det filtreres og transporteres ud til forbrugerne.

Læs også: 70 mio. kroner til renere vand og mere genanvendelse

Snupper man derimod en liter flaskevand i supermarkedet, er der desuden blevet brugt CO2 på at producere flasken, tappe vand og transportere flasken. Derfor koster en liter flaskevand i gennemsnit 0,18 kilo CO2 – det er 900 gange mere end postevand.

Øget forbrug af plastflasker
Både i København og mange andre lande i Europa er forbruget af flaskevand steget de senere år – alene i Danmark blev der købt 139,5 millioner liter i 2012, hvilket har medført en ekstra udledning på over 25.000.000 kilo CO2.

”Det vil virkelig batte i danskernes CO2-regnskab, hvis vi drikker postevand fremfor flaskevand. Det er både billigere i CO2-regnskabet og for pengepungen. Postevandet har en ualmindelig høj kvalitet, som faktisk gør det til en delikatesse set ud fra et globalt perspektiv, selvom vi danskere har en tilbøjelighed til at tage vores unikt gode drikkevand for givet og ser på købevand som finere”, siger forsyningsdirektør Per Jacobsen fra Hofor.

Læs også: Vand er ikke bare vand

Han fortæller endvidere, at drikkevandet i København hver dag bliver gennemkontrolleret, så det er helt sikkert at drikke, og at drikkevandet samtidig er så rent og velsmagende, at det ikke er nødvendigt at tilsætte klor eller anden kemi.

Det friske postevand kommer i folde-engangskrus
Hofor deler blandt andet gratis postevand ud til alle deltagere i Københavns Melodi Grand Prix for at gøre opmærksom på vandets fine kvalitet og for at spare København for de mange ekstra kilo CO2, flaskevandsindtaget i stedet ville medføre af udledning.

Læs også: Nu kan papir forvandles til blomster

Vandet bliver serveret i et helt specielt nyt engangskrus, som firmaet Aquatak har udviklet. Det nye krus er 100 procent miljøvenligt, og efter brug kan det foldes sammen og gemmes i tasken eller lommen til næste gang, man bliver tørstig.

Foldekruset er lavet af plantefibre fra bæredygtigt skovbrug i en CO-neutral proces uden brug af lim med mere. Fordi det transporteres fladt, kan det desuden transporteres med et minimalt forbrug af CO2, og hvis det uforvarende ender udenfor en skraldespand, går det efter få dage i opløsning ligesom et stykke køkkenrulle.

Læs også: Plant din blyant er nu Walmart-nomineret

”Vi håber, at kruset også fremover vil blive brugt flittigt ved for eksempel festivaller, motionsløb og andre store udendørs arrangementer, hvor der både kan spares CO2 ved at bruge de nye krus, og hvor man undgår de sædvanlige affaldsproblemer med de mange brugte engangskrus, der flyder overalt”, siger salgschef Klaus Kesje fra Aquatak.

Traditionelle plastkrus er lavet af materialer, som det kan det tage op til 10.000 år at nedbryde.

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

10.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Dit transportvalg har betydning for dit helbred og vores planet

09.04.2025CSR.dk

93,6 millioner sikrer CONCITOs fortsatte indsats

09.04.2025CSR.dk

Vognmænd får mulighed for at søge om støtte til grønne lastbiler

04.04.2025Denteks A/S

Sponseret

Bæredygtigt arbejdstøj og linned

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtighed og adfærdsdesign

Med kurset opnår du relevante analyseværktøjer og forbrugerindsigter til at arbejde med adfærdsdesign, hvor fokus er at flytte virksomhedens interessenter i en mere bæredygtig retning. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.04.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

UN Global Compact Network Denmark
Generalforsamling
Generalforsamling 2025

Det er os en stor fornøjelse at invitere alle repræsentanter fra vores medlemsvirksomheder og -organisationer til vores årlige generalforsamling. I år foregår generalforsamlingen online. Udover at få et overblik over vores aktiviteter, fremgang og økonomi, vil du også kunne deltage i det vigtige valg til bestyrelsen. I år er der seks bestyrelsesposter på valg.

Dato

23.04.2025

Tid

14:30

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Webinar
Webinar: The EU AI Act: What you need to know - and do

Get an in-depth understanding of the EU AI Act with legal expert Niels Christian Ellegaard. He will provide a comprehensive overview of the regulation, highlight important deadlines, and explain how to approach and manage the EU AI-Act at this stage.

Dato

24.04.2025

Sted

Online

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

24.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, at du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

MäRK
Gå-hjem-møde
B Corps Evolution of Standards: Få et overblik over, hvad det betyder for dig

B Lab offentliggør i april sine nye, opdaterede standarder for, hvad virksomheder skal opfylde, hvis de vil være B Corp. Men hvad betyder det for dig og din virksomhed?

Dato

24.04.2025

Tid

14:00

Sted

Strandboulevarden 66, st, 2100 København Ø