Midt i klimaforandringerne

Mens vestens politikere diskuterer, hvordan vi i fremtiden tackler klimaforandringerne som følge af den globale opvarmning, så har befolkningen i Sahelregionen i det nordlige Burkina Faso altid levet med et ekstremt og utilregneligt klima. Og det kan vi lære af.

05.05.2008

CSR.dk

Af Lotte Juul Martini og Mette Noppenau, Råstof Kbh

Nogle år regner det stort set ikke. Og når regnen så endelig kommer, kan den være så voldsom at huse, veje og markernes afgrøder bliver skyllet væk. Klimaet i Sahelregionen, der omkranser Sahara-ørkenen i det nordlige Afrika, er et af verdens mest barske. Udsvingene i mængden af sol, regn og vind er så store, at befolkningens stædige evne til hurtigt at tilpasse sig de skiftende vejrforhold er altafgørende for, om de kan overleve. Og netop denne tilpasningsevne hos Sahelbefolkningen kan måske inspirere resten af verden til at finde løsninger på, hvordan vi i fremtiden lever med et mere ekstremt vejr som følge af den globale opvarmning.

Den danske antropolog og phd-studerende ved Institut for Geografi og Geologi på Københavns Universitet, Jonas Østergaard Nielsen, flyttede i efteråret ind hos Rimaiibe-stammen i landsbyen Biidi i Burkina Faso tæt på grænsen til Niger. Her boede han i et halvt år i en lerklinet hytte. Arbejdede sammen med landsbyens beboere på markerne, spiste hirsegrød til aftensmad sammen med de andre unge mænd og deltog i landsbyens sociale arrangementer.
”Formålet med feltarbejdet var at afdække, hvordan befolkningen i Sahelregionen har tilpasset sig de klimaforandringer, de har været igennem og de konsekvenser disse tilpasninger har haft for deres daglige liv,” fortæller Jonas Østergaard Nielsen.

Høsten slår fejl
Burkina Faso er netop nu nummer to på listen over verdens fattigste lande kun overgået af Sierra Leone, og indbyggerne i Burkina Fasos nordlige del, der grænser op til Sahara, er blandt landets absolut fattigste. Naturen omkring landsbyen Biidi er tør savanne, som i regntiden fra juni til september bliver sået til med lokale afgrøder, hovedsagelig hirse, der har en kort modningsperiode. De befolkningsgrupper, der ikke traditionelt opfatter sig selv som bønder, opdrætter i stedet kvæg, som de vandrer rundt med for at finde de bedste græsningsområder.

”I den nordlige del af Burkina Faso er det ikke længere muligt – selv ikke for storbønderne – at leve af afkastet fra markerne i mere end syv-otte måneder om året. Derfor er det livsvigtigt, at familierne spreder deres indkomstgrundlag, så de har mulighed for at købe mad, når hirsen er sluppet op,” siger Jonas Østergaard Nielsen.

Og det er nærmere reglen end undtagelsen, at hirsehøsten slår fejl, så omstillingsparathed er et afgørende kodeord for Sahels befolkning, hvis de vil overleve. Gennem interviews med forskellige generationer af både kvinder og mænd i landsbyen har Jonas Østergaard Nielsen forsøgt at skabe sig et overblik over, hvilke metoder befolkningen har brugt.
”Rigtig mange unge mænd rejser til Elfenbenskysten om vinteren for at arbejde. Landsbyen, jeg boede i, har et lille hus dernede, hvor mændene bor, mens de arbejder med at bære varer til og fra markedet,” forklarer Jonas Østergaard Nielsen.

Flere hundredetusinde unge burkinske mænd, rejser hvert år til Elfenbenskysten for at tjene penge til deres familier. Ulempen ved denne overlevelsesstrategi er, at der ind imellem er politisk uro i Elfenbenskysten, og blusser det op igen, så forsvinder muligheden for at tjene penge. De unge mænd er altså afhængige af politisk stabilitet i et andet land.

”Opdræt af kvæg er en anden metode, som lokalbefolkningen benytter sig af. Som sådan er det ikke noget nyt, at der bliver opdrættet og solgt kvæg i Sahel-regionen, men for eksempelvis Rimaiibe-stammen, som jeg boede hos, er kvægavl blevet mere udbredt,” siger antropologen.

Også kvinderne er kommet på banen, og ved hjælp af mikrolån og ansættelser i udviklingsprojekter i området tjener mange af dem nu også penge til husholdningen.

”Det er helt afgørende at familierne spreder deres indkomstmuligheder på forskellige områder. For hvis de kun satser på at dyrke hirse og høsten så slår fejl, så er de virkelig på den,” siger Jonas Østergaard Nielsen.

Frygter regnen helt forsvinder
Men selvom voldsomme udsving ikke er et nyt fænomen i Sahelregionen, så tyder meget på, at de menneskeskabte drivhusgassers effekt på klimaet også kommer til at ramme den i forvejen hårdt prøvede Sahel-befolkning.

”Vejret er selvfølgelig et vigtigt samtaleemne heroppe, og selvom man ikke snakker om den globale opvarmning og CO2-udslip, så taler befolkningen alligevel om før og efter. Før var inden 1973, hvor området blev ramt af en alvorlig hungersnød på grund af ekstrem tørke. Siden har klimaet ifølge de lokale ikke været det samme, og de frygter, at regnen engang helt bliver væk,” fortæller antropologen.

Fordi befolkningen i Burkina Faso altid har været vant til store udsving i klimaet, er de meget omstillingsparate, og det giver nogle oplagte muligheder for at bruge den allerede eksisterende viden hos lokalbefolkningerne til på globalt plan at tilpasse sig et klima, der i fremtiden bliver endnu mere ekstremt.

”Løsningsmodellerne er nok meget forskellige fra region til region i verden, men nordburkinernes omstillingsparathed er altafgørende for deres overlevelse. Det skal dog nævnes, at de også er utroligt sårbare overfor pludselige ændringer. Hvis eksempelvis vejen til markedet skyller væk i regntiden, eller der opstår krig i Elfenbenskysten, så forsvinder deres indkomstgrundlag,” siger Jonas Østergaard Nielsen, der foreslår en stabil infrastruktur og uddannelse som nogle af redskaberne til at hjælpe befolkningerne i verdens mest klima-sårbare egne.

De fattigste rammest hårdest
Som selvstændig miljøkonsulent bosat i Burkina Faso har danske Kim Raben gennemført et indledende studie i kortlægning af klimaindsatsen i landet for den danske ambassade i Burkina Faso for at sikre, at det fattige land i fremtiden kan klare endnu hårdere modstand fra klimaet.

”Der findes desværre ingen entydige scenarier for klimaændringerne i Burkina Faso endnu. De forskellige klimamodeller, der findes for Vestafrika, er meget lidt sammenfaldende, og derfor er det svært at reagere på konsekvenser af den globale opvarmning. Foreløbigt er der kun enighed om, at vejret bliver mere ekstremt og at temperaturen stiger,” forklarer Kim Raben.

Danidas overordnede målsætning med udviklingsstøtten til Burkina Faso er at reducere fattigdommen, og netop fattigdomsreduktion kan gøre befolkningen mere omstillingsparat og modstandsdygtig overfor konsekvenserne af fremtidens klimaforandringer. Samtidig skal Danidas arbejde i landet også klimasikres, så arbejdet ikke er spildt, når vejrforholdene ændrer sig.

Det kan eksempelvis ske ved, at man borer vandbrøndene så dybe, at en eventuel ændring i vandspejlet ikke betyder, at brøndene er tørlagte om ti år. Men fordi det er den fattigste del af befolkningen, der er mest sårbare overfor ændringer i levevilkårene, kan ændringer i klimaet få konsekvenser på mange forskellige områder.

”Hvis en familie ikke længere kan leve af udbyttet fra markerne på grund af tørke, bliver børnene måske taget ud af skolen, fordi de skal hjælpe med at tjene penge. Og hvis temperaturforholdene ændrer sig, kan truslen fra vand- og luftbårne sygdomme øges. Derfor skal de indirekte følger af et ændret klima også tages alvorligt og forebygges,” forklarer miljøkonsulenten.

Selvom man endnu ikke med sikkerhed ved, hvordan den globale opvarmning kommer til at påvirke Burkina Faso og Sahelregionen, så er tørke et problem, man ikke kommer udenom. I det nordlige Burkina Faso fordamper den bagende sol tre gange så meget vand fra jorden på et år, som det regner. Det betyder, at jorden bliver bagt hård som cement, og derfor er meget svær at plante afgrøder i. Når det endelig regner, kan vandet ikke trænge ned i den hårde jord og skaber i stedet ødelæggende oversvømmelser. Vandet trækker det øverste næringsholdige jordlag med sig – fænomenet kaldes erosion – og gør vilkårene for bønderne meget svære.

Genplanter ubrugelige områder
Men heldigvis findes der forskellige metoder til at omgå konsekvenserne af det barske klima, og den regionale chef for miljøministeriet, Mohamed Ag-Litni, har taget Miljø Horisont med ud i Wabsuia-skoven uden for byen Kaya få kilometer syd for grænsen til Sahelregionen, for at vise en succeshistorie frem. Med støtte fra Danida er et stykke ødelagt skov nemlig blevet genplantet. Skoven er en del af et projekt, hvor miljøministeriet og Danida samarbejder om at lære ni lokale skovgrupper at drive skovene bæredygtigt.

”Inden vi gik i gang med dette projekt, var her ingenting. Området var helt ødelagt af afskovning og begyndende ørkenspredning og kunne ikke bruges til noget,” siger Mohamed Ag-Litni og peger ud på skoven, der set med danske briller ser både vissen, tynd og bleg ud.

Omkring 80 procent af landets energiforbrug kommer fra træ, og skovene er derfor særdeles vigtige. Men afskovning som følge af vækst i befolkningen, erosion og tørke truer skovene.

Mohamed Ag-Litni vurderer, at omkring 24 procent af skovene i området siden 1994 har forvandlet sig til ubrugelige ørkenområder på grund af afskovning og klimaforandringer. I samarbejde med Danida er omkring fem procent af skovene siden år 2000 blevet genetableret med bæredygtig drift.

Det foregår på den måde, at der ved hjælp af en maskine bliver gravet huller i den stenhårde jord, hvor træer i lokale sorter bliver plantet. Maskinen graver også en halvmåneformet fordybning ved siden af træets stamme, så noget af vandet fra regntidens regnskyl bliver liggende og langsomt kan trænge ned i jorden. Hvert af de ni skovområder er delt op i 20 parceller, så skovgruppen kun beskærer træer til brænde i en parcel hvert år.

Og træplantningen har haft flere positive sidegevinster. De lokale bønders kvæg spiser græsset, der vokser i skyggen fra træerne, og betaler tilbage med kokasser, der er vigtig gødning for træerne, fortæller Mohamed Ag-Litni. Også de engagerede kvinder i skovgrupperne har fået en gevinst. Indimellem brændetræerne er der nemlig også plantet forskellige lokale træsorter, der giver bær og specielle frugter, som kvinderne sælger på markedet, og som sikrer dem en indtægt, hvis hirsehøsten slår fejl. Det betyder en reduktion i fattigdommen, og på den måde bekæmper projektet konsekvenserne af klimaforandringerne fra to forskellige fronter.

Denne artikel er skrevet med støtte fra Danidas oplysningsfond.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

Closing Loops: Danmarks store skridt mod en mere cirkulær fremtid

18.04.2024CSR.dk

17.04.2024CSR.dk

Hovedsæde renoveret med 90 procent genbrugsmaterialer

17.04.2024CSR.dk

Hovedsæde renoveret med 90 procent genbrugsmaterialer

15.04.2024CSR.dk

Flere elbiler kræver nyt sikkerhedsfokus hos værksteder

12.04.2024CSR.dk

Net zero mål for CO2 er problematiske for mange virksomheder

11.04.2024Valified

Sponseret

Spar Nord hjælper virksomheder i gang med ESG-rapportering

11.04.2024BSR

Sponseret

So, You’ve Completed a Materiality Assessment. Now What?

10.04.2024Troldtekt A/S

Sponseret

Troldtekt skærper cirkulært fokus med ny bæredygtighedsafdeling

Jobmarked

Se alle

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden ISO 45003

På dette kursus får du en indsigt i konkrete metoder og værktøjer til at identificere, håndtere og forebygge psykosociale risici og dermed løbende forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Tid

09:00

Sted

Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Årskonference 2024: Fremtidens bæredygtighed og ESG

Hvordan bliver fremtidens bæredygtighed og ESG påvirket af eksterne stakeholdere? Og hvilke forventninger skal virksomheder imødekomme, hvis de ønsker at være konkurrencedygtige og gøre noget bedre for samfundet og planeten?

Dato

22.04.2024

Tid

12:30

Sted

Industriens Hus, H.C. Andersens Blvd. 18, 1553 København

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

22.04.2024

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus