20.05.2022  |  Menneskerettigheder

Migrantarbejdere i Qatar bør have del i overskuddet fra VM

Trods visse forbedringer over de sidste 10 år, bør Fifa give milliarder i kompensation til migrantarbejdere i Qatar efter VM er gennemført.

I en ny rapport har Amnesty International undersøgt Fifas andel i ansvaret for den dokumenterede skade forberedelserne til VM i Qatar har forvoldt tusinder af migrantarbejdere. Analysen er foretaget med udgangspunkt i forpligtelser som defineret i FN's retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv og ILO-konventioner

Konklusionen er, at migrantarbejdernes situation var både til at forudsige og forebygge, da VM-slutrunden blev tildelt Qatar i 2010, men at Fifa ikke opstillede nogle betingelser eller krav til beskyttelsen af migrantarbejderes rettigheder. Fifa har ligeledes først i 2015 berørt emnet i samarbejdet med Qatar og indsatsen i de seneste år har være for begrænset og sat i værk for sent.

På baggrund af rapporten har ni menneskerettighedsorganisation med Amnesty i front sendt et åbent brev til Fifa, som opfordrer fodboldforbundet til at kompenserer de skadelidende arbejdere.

Lidt bedre, men slet ikke godt nok
Det er ikke småpenge, organisationerne opfordrer til, at Fifa skal betale. Ud af overskuddet fra VM bør de sende 440 millioner dollar – svarende til godt tre milliarder kroner – videre til migrantarbejderne. 

Beløbet svarer til præmiepuljen ved VM og skal f.eks. gå til migrantarbejdere, som er kommet til skade eller ikke har fået deres løn, og til familierne til de migrantarbejdere, der har mistet livet.

Ritzau skriver, at Fifas svar er, at mange arbejdere allerede har modtaget kompensation i form af bl.a. betaling af udestående løn og tilbagebetaling af rekrutteringsafgift. Fifa har desuden deltaget i styrkelsen af regler og vilkår i forbindelse med de mange byggeprojekter, VM-slutrunden har givet anledning til i Qatar.

Qatar har da også leveret forbedringer, medgiver Amnesty og de øvrige organisationer i deres brev til Fifa. Men det har ikke været tilstrækkeligt, understreges det. Til dato har hverken Fifa eller Qatar opfyldt deres respektive ansvar og forpligtelser i denne henseende, lyder det i brevet.

- EHS

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere