20.05.2022 | Menneskerettigheder
Migrantarbejdere i Qatar bør have del i overskuddet fra VM
Trods visse forbedringer over de sidste 10 år, bør Fifa give milliarder i kompensation til migrantarbejdere i Qatar efter VM er gennemført.
I en ny rapport har Amnesty International undersøgt Fifas andel i ansvaret for den dokumenterede skade forberedelserne til VM i Qatar har forvoldt tusinder af migrantarbejdere. Analysen er foretaget med udgangspunkt i forpligtelser som defineret i FN's retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv og ILO-konventioner
Konklusionen er, at migrantarbejdernes situation var både til at forudsige og forebygge, da VM-slutrunden blev tildelt Qatar i 2010, men at Fifa ikke opstillede nogle betingelser eller krav til beskyttelsen af migrantarbejderes rettigheder. Fifa har ligeledes først i 2015 berørt emnet i samarbejdet med Qatar og indsatsen i de seneste år har være for begrænset og sat i værk for sent.
På baggrund af rapporten har ni menneskerettighedsorganisation med Amnesty i front sendt et åbent brev til Fifa, som opfordrer fodboldforbundet til at kompenserer de skadelidende arbejdere.
Lidt bedre, men slet ikke godt nok
Det er ikke småpenge, organisationerne opfordrer til, at Fifa skal betale. Ud af overskuddet fra VM bør de sende 440 millioner dollar – svarende til godt tre milliarder kroner – videre til migrantarbejderne.
Beløbet svarer til præmiepuljen ved VM og skal f.eks. gå til migrantarbejdere, som er kommet til skade eller ikke har fået deres løn, og til familierne til de migrantarbejdere, der har mistet livet.
Ritzau skriver, at Fifas svar er, at mange arbejdere allerede har modtaget kompensation i form af bl.a. betaling af udestående løn og tilbagebetaling af rekrutteringsafgift. Fifa har desuden deltaget i styrkelsen af regler og vilkår i forbindelse med de mange byggeprojekter, VM-slutrunden har givet anledning til i Qatar.
Qatar har da også leveret forbedringer, medgiver Amnesty og de øvrige organisationer i deres brev til Fifa. Men det har ikke været tilstrækkeligt, understreges det. Til dato har hverken Fifa eller Qatar opfyldt deres respektive ansvar og forpligtelser i denne henseende, lyder det i brevet.
- EHS
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Klima, miljø og energi

Ørsted og DSV tester dronelevering på åbent hav
Test i Kattegat skal undersøge om fragtdroner fungerer over længere afstande og kan bidrage til at opnå CO2-neutralitet.
Klima, miljø og energi

Klimarådet: CO2-udledningen i 2025 vil være højere end forventet
Energistyrelsens klimastatus og -fremskrivning opfylder sin funktion som centralt planlægningsværktøj for dansk klimapolitik. Der er dog stadig ubesvarede spørgsmål og plads til forbedringer – blandt andet omkring affalds- og landbrugssektorerne. Det vurderer Klimarådet i et nyt notat.
Klima, miljø og energi

Ganske få danske virksomheder har strategi for biodiversitet
Ny rapport fra WWF Verdensnaturfonden og Bain & Company viser, at 70 procent af de største danske virksomheder ser biodiversitetstab som en trussel mod deres forretning, men kun 10 procent af dem har en konkret plan for, hvordan de vil handle på det.
Klima, miljø og energi

Første bilproducent tilslutter sig SteelZero-initiativet
SteelZero er et initiativ taget af Climate Group og ResponsibleSteel, som Volvo Cars nu tilslutter sig som den første bilproducent. Det er ikke Volvos første skridt i udviklingen af udvikle fossilfri stål, men initiativet skal sætte ekstra skub på arbejdet.
Klima, miljø og energi

Science Based Targets-initiative godkender Danfoss’ klimamål
Danfoss har nu fået godkendt sine videnskabsbaserede klimamål af organisationen Science Based Targets initiative (SBTi)
Medarbejder

CO2-reduktion forudsætter tusindvis af nye medarbejdere i industrien
En analyse fra Industriens Uddannelser viser, at der kommer massiv merefterspørgsel på faglærte og ufaglærte medarbejdere i industrien i takt med, at investeringer i grøn omstilling rulles ud.