Miljømærkede fisk består DNA test
Omfattende DNA-undersøgelse slår fast, at forbrugerne kan være sikre på, at fiskeprodukter med det blå MSC-mærke rent faktisk indeholder, hvad det lover. Alle danske produkter i den globale kontrol bestod.
MSC lancerer nu en ny, verdensomspændenede undersøgelse, der bekræfter, at forbrugere og indkøbere verden over kan stole på, at produkter med MSC-certificeret bæredygtige fisk og skaldyr er mærket korrekt.
FAKTA om MSC
- Marine Stewardship Council - er en global og uafhængig organisation, der arbejder for at gøre verdens fiskerier mere bæredygtige igennem certificering. Kun fisk og skaldyr, der kommer fra fiskerier, der efter en grundig vurdering af en uafhængig tredjepart kan dokumentere, at de lever op til MSCs krav, kan bære det blå MSC-mærke.
- MSC er det eneste anerkendte certificerings- og miljømærkningsprogram for vildtfangstfiskerier, som lever op til ISEAL Good Practice-kodeks for sociale og miljømæssige standarder og FAOs retningslinjer for certificering af fiskerier.
De tekniske metoder, der ligger bag DNA-testen, er en vigtig del af MSCs løbende arbejde med at sikre forbrugerne bæredygtige fisk og skaldyr. Den seneste kontrol er den hidtil mest omfattende til dags dato: 381 prøver fra færdigpakkede produkter, fersk fisk i fiskediske og restauranter på 14 markeder, herunder Danmark, indgik. Alle danske produkter i DNA-undersøgelsen bestod, mens tre produkter fra andre områder var fejlmærkede.
Læs også: Bedre vilkår for bæredygtigt fiskeri
Tre prøver var fejlmærkede
De uafhængige laboratorietests fandt tre prøver fra andre lande, eller hvad der svarer til 0,78 procent, der var fejlmærkede. Heraf indeholdt to af produkterne MSC-certificeret altanterhavstorsk i stedet for MSC-certificeret stillehavstorsk, som der stod på pakken. Den tredje prøve var atlanterhavstorsk, hvilket potentielt set kan stamme fra et fangstområde, der ikke er dækket af et MSC-certificeret fiskeri. Her er leverandørkæden stadig under efterforskning.
MSC tager de tre tilfælde meget alvorligt, og alle led i værdikæden bliver derfor undersøgt til bunds for at sikre, at fejlene bliver udbedret, siger Minna Epps.
Fiskene kan spores til bæredygtigt fiskeri
Minna Epps, der er leder af MSC i Østersøregionen, siger i en pressemeddelelse:
Når man som forbruger køber en fisk med det blå MSC-mærke, ved man, at det kan spores hele vejen tilbage til et bæredygtigt fiskeri. Så det er selvfølgelig positivt, at DNA-testen dokumenterer, at de danske forbrugere kan stole på mærket".
MSC har siden den første DNA-test i 2009 fortsat udviklet og udviddet metoden til at omfatte flere arter og nu også fangstområder, hvor det er relevant og muligt at sikre, at produkter med eksempelvis atlanterhavstorsk rent faktisk stammer fra et MSC-certificeret fiskeri.
På verdensplan har mere end 18.000 fiskeprodukter det blå MSC-mærke, som fortæller forbrugeren, at fisken kan spores hele vejen tilbage til det bæredygtige fiskeri, som den kommer fra. På det danske marked er tallet oppe på over 800 produkter.
Danmark er det 4. hurtigst voksende marked, når det gælder antal MSC-produkter. Siden begyndelsen af 2011 er andelen af produkter med det blå mærke vokset med 75 procent.