Miljømærkning Danmark: Nej-tak til et klimamærke

- Med et klimamærke kan forbrugerne måske lettere være med til at redde isbjørnene fra druknedøden. Men hvad nytter...

28.11.2008

CSR.dk

- Med et klimamærke kan forbrugerne måske lettere være med til at redde isbjørnene fra druknedøden. Men hvad nytter det, hvis de i stedet bliver tvekønnede, fordi vi glemmer kemikalierne? Jeg frygter med andre ord det, som eksperterne kalder burden shift. Altså at man mister det på kemikaliegyngen, som man har vundet på klimakarrusellen.
Med disse ord indledte Nina Schiøtz, formand for Danmarks Miljømærkenævn, tidligere i dag konferencen ”Klimamærkning – godt or not”. Konferencen er arrangeret af Miljømærkning Danmark, som administrerer Danmarks to officielle miljømærker Blomsten og Svanen, og bliver afviklet på Hotel Scandic Copenhagen.
På konferencen vil eksperter fra ud- og indland samt danske meningsdannere på området belyse klimamærker fra forskellige vinkler.
Bl.a. har flere talere givet deres bidrag til, om man kan – og skal – skille klima og miljø ad. Og risikoen for burden shift er netop et af de emner, der er blevet diskuteret. Hervé Humbert, European Business Development Manager i Carbon Trust, fortalte om de engelske erfaringer med klimamærket Carbon Trust Footprint – mens Henrik Wenzel, professor på Syddansk Universitet, skitserede kompleksitet og risici ved klimamærkning.
- Vi har taget initiativ til konferencen, fordi vi gerne vil kvalificere debatten om klimamærker. Men også fordi vi er skeptiske over for et klimamærke. Et klimavenligt produkt er nemlig ikke nødvendigvis miljøvenligt. Klorin vil fx godt kunne få et klimamærke, fordi man her ser isoleret på, om det er godt for klimaet. Og der bruges ikke ret meget energi til Klorin – hverken til fremstillingen eller ved brug. Klorin vil derimod ikke kunne få et miljømærke, fordi det indeholder kemikalier, der er giftige og skadelige for miljøet. Og fordi miljømærkekravene fastsættes ud fra en samlet vurdering af produktets miljøbelastning fra ”vugge til grav”, siger Tine Due Hansen, kommunikationskonsulent i Miljømærkning Danmark.
En årlig undersøgelse fra Zapera viser, at 81 % af dem, der kender Blomsten og Svanen, opfatter miljømærkede produkter som klimavenlige.
- Svanen og Blomsten har for en lang række produkter længe haft fokus på klimaet – og det fokus bliver bestemt ikke mindre i fremtiden. Samtidig viser tallene, at det er lykkedes os at kommunikere klimagevinsten ud til forbrugerne. Der er allerede brugt mange kræfter på at udvikle og udbrede miljømærkerne. Derfor er den bedste løsning for både forbrugerne og for Danmark fortsat at koncentrere indsatsen om miljømærker, siger Tine Due Hansen, kommunikationskonsulent i Miljømærkning Danmark.
På konferencen vil en række talere give deres vurdering af, hvorvidt klimamærker er en fordel for forbrugerne. Blandt andre Rasmus Kjeldahl, direktør i Forbrugerrådet, Martin Lidegaard, formand for tænketanken Concito og miljøminister Troels Lund Poulsen, der har det politiske ansvar for Danmarks to officielle miljømærker.

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

29.05.2025SustainBusiness

Sponseret

Fremtidens klimascenarier med Hans Sanderson

28.05.2025CSR.dk

Elektrificering knækker transportens CO2-kurve

28.05.2025Schur International Holding a/s

Sponseret

Ny kartonemballage til fiskeproducent helt uden plastik

27.05.2025CSR.dk

Grøn omstilling skal være en konkurrencefordel for produktionsvirksomheder

22.05.2025CSR.dk

Frej skyder nyt partnerskab i gang: Vi skal sikre Danmark en førerposition i regenerativt landbrug

22.05.2025CSR.dk

Plastprisen 2025 går til genanvendelse af stikkontakter

22.05.2025CSR.dk

Ny platform forbedrer produktionslinjen, bundlinjen og CO2-regnskabet

20.05.2025Freehand Coffee Company A/S

Sponseret

Kaffens værdi overstiger langt fra det den koster

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Konkret klimakommunikation på sociale medier

Du lærer at producere SoMe-opslag om klimatiltag og får konkrete eksempler og cases til inspiration. Din underviser Astrid Haug sørger for, at du efter kurset kan lægge en plan og eksekvere på, hvordan du bruger din organisations sociale medier til at fortælle om klimatiltag og skabe onlinefællesskaber omkring dine bæredygtige budskaber.

Dato

02.06.2025

Tid

09:30

Sted

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Amagerfælledvej 190, 2300 Kbh. S

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Nordic Meeting 2025

Through high-level plenaries and interactive workshops, the Nordic Meeting 2025 will dive into key themes such as achieving a just net-zero transition, effective stakeholder engagement, and navigating the evolving EU sustainability landscape.

Dato

02.06.2025

Tid

12:00

Sted

Helsinki

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Next Generation QMS Assessment Course

Et virtuelt kursus, som er designet til at give dig en anerkendt metode til at evaluere din virksomheds kvalitetsledelsessystem (QMS) i forhold til best-practice og anerkendte standarder.

Dato

03.06.2025

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
Root Cause Analysis (RCA)

Årsagsanalyse bruges til at forbedre produktkvalitet, minimere sikkerhedsrisici og opfylde regulative krav. Det hjælper virksomheder til at identificere de underliggende årsager til afvigelser, så de kan implementere nødvendige ændringer for at forhindre gentagelse. Dette kan omfatte alt fra kvalitetsproblemer i et produkt til fødevaresikkerhedsproblemer som kemiske-, mikrobiologiske- og fremmedlegemerisici. Desuden anvendes årsagsanalyser ofte til dokumentationen af løsninger på eventuelle problemer eller hændelser, som er nødvendige ifølge regler, regulativer og ledelsesstandarder. Her er forståelsen for forskellen mellem korrigerende – og forebyggende handlinger nøglestenen.

Dato

03.06.2025

Tid

08:30

Sted

Kongens Lyngby

Dansk Standard
Kursus
Svanemærket Byggeri Diplomkursus - 2 dage

På dette diplomkursus får du redskaberne til at varetage processen fra projektering til aflevering af et svanemærket byggeri.

Dato

03.06.2025

Tid

09:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart

SustainImpact ApS
Kursus
Business Cases 2.0 - Aarhus

SustainImpact tilbyder Business Case 2.0 kursus gennem vores langvarige samarbejdspartner Faarup & Partners. Traditionelt har man besluttet om projekter ud fra et snævert fokus på økonomi og tid. Fremadrettet er der brug for i langt højere grad at indtænke værdi i et bredere perspektiv, så man sikrer, at de bedste løsninger bliver valgt. Vi kalder denne tilgang for Business Cases 2.0.

Dato

03.06.2025

Tid

09:00

Sted

Aarhus