Modulvogntog giver gevinst for forretning og miljø

Fra juni måned har plastrør-producenten Wavin transporteret sine produkter med modulvogntog hele vejen til og fra sin fabrik i Hammel. Det reducerer antallet af lastbiler med cirka 1.500 per år.

Det er transportfirmaet Frode Laursen, der kører med modulvogntog for Wavin. Foto: Wavin..

01.12.2014

CSR.dk

Brug af modulvogntog sparer i gennemsnit cirka 15 procent brændstof og CO2 i forhold til kørsel med almindelige lastbiler, oplyser Heidi Berthelsen, logistikdirektør i Wavin. Foto: Wavin..

Der er mange måder at trimme forretningen og samtidig skåne miljøet på. For Wavin, der producerer plastrør, var det oplagt at optimere transportdelen af virksomhedens relativt lette produkter, fordi den fylder meget i det samlede energiregnskab.

”Meget af vores samlede CO2-udledning stammer fra selve transporten af de færdigproducerede produkter, og vi har derfor altid kigget på optimeringsmuligheder i vores logistik, blandt andet brug af modulvogntog”, fortæller Heidi Berthelsen, logistikdirektør i Wavin.

Det samfundsøkonomiske og klimamæssige potentiale ved modulvogntog, underbygges blandt andet af flere rapporter fra EU-Kommissionen, der viser en klar sammenhæng mellem større køretøjer og mindre brændstofforbrug – og dermed mindre CO2-udledning.  

”Vores egne beregninger og erfaringer fra blandt andet Sverige, hvor der er en lang tradition for at køre med modulvogntog overalt, viser, at brug af modulvogntog i gennemsnit sparer cirka 15 procent brændstof og CO2 i forhold til kørsel med almindelige lastbiler. Det er i høj grad med til at øge konkurrenceevnen for en virksomhed som Wavin”, siger Heidi Berthelsen.

En tredjedel færre lastbiler
Et modulvogntog er en lastbil, der er længere og må transportere mere gods end almindelige lastbiler. Som en tommelfingerregel kan to modulvogntog erstatte tre almindelige lastbiler, hvilket betyder en tredjedel færre lastbiler på vejene. I Wavins tilfælde beløber det sig op til mere end 1.500 færre lastbiler på vejene om året.

Læs også: Grønnere transport kræver en holistisk tilgang

”Hvis ikke vi fylder vores biler helt op, så kører vi med luft, og det er jo ikke fornuftigt”, siger Heidi Berthelsen.

Hun oplyser, at Wavin sammen med logistikpartneren, transportfirmaet Frode Laursen, i en årrække har arbejdet intensivt med at effektivisere transporten og gøre den store post, som logistikken udgør, mindre. 

Fik vejen tilpasset modulvogntog
Kørsel med modulvogntog er derfor ikke nyt for Wavin, når det gælder leverancer til Norge og især Sverige.

Men Wavin havde det problem, at vejen fra fabrikken i Hammel nordvest for Aarhus og ud til den østjyske motorvej ikke var gearet til modulvogntog. Derfor måtte man køre de cirka 20 kilometer ud til motorvejen med den ene anhænger først og dernæst køre tilbage for at hente den anden. Først herefter blev de to anhængere koblet sammen med lastbilen.

Den procedure tog typisk en time og kostede både unødvendig CO2-udledning og penge. Derfor tog Wavin sammen med Frode Laursen kontakt til Favrskov Kommune for at få vejene til fabrikken tilpasset, så det var muligt at komme rundt med modulvogntog i blandt andet vejkryds og rundkørsler. Og kommunen tog godt imod initiativet:

”Det er vigtigt for Favrskov Kommune, at vi har nogle stærke og konkurrencedygtige virksomheder. Derfor er vi også meget positive overfor, at flere virksomheder i kommunen vil benytte en mere energi- og omkostningseffektiv transportform som modulvogntog. Samtidig vil vi naturligvis sikre os, at kravene til trafiksikkerhed er opfyldt”, har borgmester Nils Borring (A) tidligere udtalt.

Læs også: Godstog og elbiler samarbejder for miljøet

I 2013 blev Wavin og Favrskov Kommune enige om at foretage en analyse af, hvilke sving og vejkryds, der skulle tilpasses, og hvad ville det koste. Kommunen forestod analysen i samarbejde med Cowi.

”Vores investering har betalt sig hjem på kort tid. Vi har betalt cirka en halv million for de vejkryds i Hammel, der skulle ændres, så modulvogntogene kan køre helt ind til fabrikken. Favrskov Kommune har betalt analyse- og projekteringsarbejdet”, oplyser Heidi Berthelsen. Hele processen har taget et par år og har ifølge logistikdirektøren ikke budt på større vanskeligheder. 

Årlige besparelser med modulvogntog

  • Cirka 1.500 færre lastbiler på vejene til og fra fabrikken i Hammel
  • Cirka 200.000 færre kilometers kørsel
  • 50-60.000 liter mindre dieselforbrug
  • 130-150 tons mindre CO2-udledning

Kilde: Wavin

Også modulvogntog indenlands
De fleste transporter, der skal til de to store indenlandske destinationer i Albertslund og Billund, kører nu også som modulvogntog. For øjeblikket arbejdes der på at komme til at køre om natten, da det giver en kortere transporttid, fordi der er mindre trafik.

Det betyder samtidig, at chaufføren kan køre mere effektivt og spare diesel, fordi han ikke skal bremse så meget.
Generelt ser Heidi Berthelsen et stort potentiale i modulvogntog for virksomheder, der producerer materialer, der ikke vejer for meget.

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

22.01.2025CSR.dk

Geopolitik til trods: Virksomhedsledere tror på klima

22.01.2025CSR.dk

12 arbejdspladser tager kampen op mod skæv kønsbalance

21.01.2025Bureau Veritas

Sponseret

Root Cause Analysis (RCA): Find årsagen og undgå gentagelser

20.01.2025Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

Bæredygtige forretningsmodeller handler om mere end det cirkulære

20.01.2025CSR.dk

Den grønne trepart puster nyt liv i den danske bondebevægelse

20.01.2025MäRK

Sponseret

Fredericia Furnitures CFO går forrest i arbejdet med bæredygtighed

20.01.2025Cemasys.com

Sponseret

CEMAsys hits a new milestone: Partners with Fjordkraft Bedrift to Revolutionize Carbon Accounting.

17.01.2025CSR.dk

Ny undersøgelse: Danskerne er blevet grønnere

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J