26.03.2018  |  Strategi & ledelse

MP Pension siger farvel til 1000 fossile selskaber

Over de næste par år vil pensionsselskabet MP Pension frasælge alle sine aktier i virksomheder, der er beskæftiget inden for olie, kul og tjæresand. ’Ansvarligt og godt for afkastet’, lyder rationalet.

Et totalt farvel til de sorte aktier. Sådan beskriver pensionsselskabet MP Pension det initiativ, der betyder at man over de næste små tre år vil rense sin aktieportefølje for alt hvad der hedder fossil energi, dvs. olie, kul og tjæresand.

Læs også: Katolske organisationer dropper fossile investeringer

Sammenlagt betyder det, at MP ekskluderer over 1.000 selskaber fra sit investeringsunivers i en proces, der skal sikre at man med sine investeringer fremover understøtter Paris-aftalens målsætning om, at temperaturen på planeten højst må stige med to grader frem mod år 2100.

Direktør for MP Pension, Jens Munch Holst, kalder det en ’dramatisk beslutning’, men understreger samtidig, at man ser den som den rigtige for både klode og kunder.

”Vores ambition er at sikre vores medlemmer det højst mulige afkast baseret på ansvarlige investeringer. Når vi har en målsætning om at følge Paris-aftalens anbefalinger for et bedre klima på kloden, skal vi også efterleve det. Og vi har analyseret os frem til, at vores beslutning på sigt vil gavne det samlede afkast”, siger han.

Frasalget starter allerede i år, med selskaber inden for kulindustri og tjæresand som de første til at blive siet fra, mens repræsentanter for olieindustrien vil blive ekskluderet frem mod udgangen af 2020. De mange handler vil ifølge MP Pension frigøre over en milliard kroner, som så skal investeres andre steder. I forvejen har man grønne investeringer for 3,5 milliarder kroner, og det tal vil vokse, lyder det.

”Vi tror på den grønne omstilling. Både når det handler om klodens fremtid og om at sikre den bedste investering. Derfor kan fossilselskaber også komme ind i vores portefølje igen, hvis de omstiller deres produktion og forretningsmodel i en mere klimavenlig retning”, siger Jens Munch Holst.

Med i grøn obligationsfond
Også på obligationsfronten har MP Pension det grønne perspektiv for øje. For nylig har selskabet således investeret 360 millioner kroner i, hvad der står til at blive verdens største grønne obligationsfond med fokus på udviklingslandene.

Fonden investerer i klimavenlige projekter inden for blandt andet vedvarende energi og miljørigtig transport og er understøttet af IFC (International Finance Corporation, der er en del af Verdensbankgruppen).

MP Pension har sammen med et antal klimabevidste, store internationale investorer købt sig ind i samarbejdet, der forventes at give gode stabile afkast og samtidig gøre en grøn forskel.

Læs også: Pensionskasse sælger samtlige aktier i verdens største detailkæde

"Fonden er af særlig stor interesse for os på grund af de stærke samarbejdspartnere og den markante grønne profil sammenkoblet med gode afkastmæssige egenskaber. Der er generelt store klimamæssige gevinster at hente ved at investere i grønne tiltag i u-landene, og her er tilsvarende et stor investeringsbehov for at opnå Paris-aftalens målsætninger", siger obligationschef i MP Pension, Pernille Jessen.

-AK

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere