Når du skal være helt sikker

SGS’s slogan er: ”When You Need To Be Sure”. Når det gælder CSR i forsyningskæden, er sikkerhed helt afgørende, for et svagt led kan gøre stor skade på alle de efterfølgende led. SGS trækker erfaringerne frem på CSR Master Class-konferencen d. 3/3

SGS rådgiver i dag virksomheder over alt i verden med at få CSR implementeret i alle afdelinger.

02.03.2016

CSR.dk

Leverandørforhold har traditionelt haft en central placering i CSR, og det er der god grund til. For selv om en virksomhed har nok så godt styr på sine egne forhold, så kan en enkelt leverandør, der ikke har det, koste den dyrt. Derfor er det sund fornuft at prioritere leverandørerne højt i indsatsen for at risikominimere. Men med en verden, der er bundet sammen af leverandørers leverandører, er det ganske naturligt ikke muligt at nå ud i de yderste led af varekæden. Hvordan sikrer man sig så, at ens leverandører opfylder de stillede krav?

SGS har sin oprindelse i netop at give svar på det spørgsmål. Ved sin grundlæggelse i 1878 handlede det om at kontrollere skibsleverancer af korn for svind og svindel i de franske havne. Siden har kompetencefeltet bredt sig til inspektion, verifikation, testning og certificering inden for en lang række af samfundets kerneområder: landbrug og fødevarer, bil, fly og logistik, kemikalier og life science, forbrugerprodukter og detailhandel, bygninger, energi og finans, minedrift, olie & gas og industriel produktion og ikke mindst den offentlige sektor. Med mere end 85.000 ansatte fordelt på 1.800 kontorer og laboratorier over hele kloden er SGS vokset til at være verdens største på sit felt.

Smarte virksomheder nedbryder siloerne
”Enhver forandring starter med dig selv”, siges det, og for SGS er det selve koden til at opnå succes i forhold til sine leverandører. Selv om leverandørerne styres benhårdt gennem kontrakter, er det desværre ikke altid oplevelsen, at de opfylder alle kravene, og ofte mangler forståelsen for, hvorfor det er nødvendigt at opfylde dem, endsige det fordelagtige i at være på forkant med dem. SGS’s udgangspunkt er, at virksomheder, der har en harmoniseret og integreret CSR-tilgang på tværs af organisatoriske enheder, har bedre mulighed for at påvirke deres leverandører og nå sine mål.

”En af de væsentligste forhindringer for at få en succesfuld implementering af CSR-programmer er de forskelle, der er mellem drivere og mål blandt de interne aktører i virksomheden,” siger Effie Marinos, Technical Governance Manager i SGS Supply Chain Assessments & Solutions division, og forklarer, at dagsordnerne hos de ansatte i en virksomhed kan være meget modsatrettede: ”En virksomhed med separate afdelinger, der har kontakt til leverandørerne på forskellige områder, såsom prisfastsættelse, leveringsbetingelser og kvalitet, kan let komme til at operere i siloer, som hver især skubber på ud fra deres egen dagsorden, og det kan give konflikter i forhold til leverandørerne.”

”Smart companies”, derimod, har sikret sig, at CSR er på radaren i alle de relevante afdelinger, og at alle ansatte, der har kontakt til leverandørerne, arbejder ud fra medarbejdermål, som trækker på samme hammel og én og samme dagsorden. Særligt afgørende er det, at der følges aktivt op med korrigerende handlinger, og at der er implementeret IT-systemer, som forhindrer, at der gives ordrer til leverandører, der forsømmer sig mod kontrakten - også når det gælder CSR; ”køberen” skal tale med én stemme, siger Effie Marinos: ”Når der udvikles en ensartet tilgang i kontakten til leverandørerne, får virksomheden meget bedre mulighed for at drive en reel, etisk forandring hos dem: tales der med én stemme til leverandørerne, har de også meget lettere ved at forstå, hvorfor det er vigtigt for virksomheden, at de etiske krav opfyldes.”

Intern accept er essentiel for succes
Forstår leverandøren først, at virksomheden mener det alvorligt, og at det handler om et langsigtet engagement, vil incitamentet til at foretage systematiske ændringer og investeringer være det større. På sigt vil det endda kunne brede sig længere ned i forsyningskæden, siger Effie Marinos: ”Når leverandøren indser, at kunderne har en interesse i det og at det styrker kunderelationen, vil de begynde at arbejde med deres egne leverandører og sørge for, at det udnyttes positivt ikke alene hos deres medarbejdere på fabrikkerne, men også de lavere trin i forsyningskæden.”

Den interne accept og fælles ageren er således essentiel for at opnå succes i processen, understreger Effie Marinos, og understreger, at selv funktioner, der ikke er i direkte kontakt med leverandørerne, skal indtænkes. Eksempelvis har HR en nøglerolle i forhold til at få indskrevet CSR i de ansattes jobbeskrivelser og jobmål, IT skal sørge for at tilvejebringe og vedligeholde de interne systemer til håndtering af data, mens det juridiske team og marketingafdelingen har endnu andre roller, som spiller ind i forhold til leverandørerne. Det kan nok lyde som en stor mundfuld at få alle led med, men det er det værd, fastslår hun: ”Den tid, der bruges på at kommunikere fælles mål internt, er aldrig spildt, og det er indlysende, at det skal inkludere alle organisatoriske enheder og alle ansatte på alle niveauer. Det gælder ikke bare dem, der har den direkte kontakt til leverandørerne. Støtte- og hjælpefunktionerne har også betydning og skal derfor involveres.”

Effie Marinos kommer med en lang række lærerige cases fra hendes arbejde med store som små virksomheder, og det er en af ni unikke best-in-class cases på CSR LINK’s Master Class. De andre virksomheder er: Skandia, ISS, Microsoft, Deloitte, L’Oréal, Arla Fonden, Microsoft og NCC. Hver især byder de på inspirerende fortællinger om deres CSR-indsatser, og tilsammen giver det et billede af state-of-the-art af CSR i Danmark. Skandia lægger som vært lokaler til arrangementet og står desuden for et miniseminar om sociale investeringer i forebyggelse. Konferencen rammes ind med gæstetaler ved professor ved DTU Michael Hauschild og professor ved Aalborg Universitet Steen Hildebrandt. Som noget nyt er CSR LINK oveni vært for et seminar om CSR-branding med KommunikationsKompagniet, Siemens og Ingeniører uden Grænser.

Master Class afholdes i år d. 3. marts på Kay Fiskers Plads 9, Ørestaden. Læs mere om programmet og tilmeld på www.csr-link.dk.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

Closing Loops: Danmarks store skridt mod en mere cirkulær fremtid

18.04.2024CSR.dk

17.04.2024CSR.dk

Hovedsæde renoveret med 90 procent genbrugsmaterialer

05.04.2024CSR.dk

4 hacks til at få mere ESG i virksomhedens indkøb

04.04.2024Dentsu Danmark A/S

Sponseret

Ny greenwashing: ”Cirkularitet” er et ophedet buzzword

03.04.2024Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Technicon A/S og Toyota Material Handling Danmark A/S indgår samarbejde

02.04.2024Fristads Kansas

Sponseret

Klar med første cirkulære produkt: - Det har været en lang rejse

01.04.2024CSR.dk

SMV’er har svært ved at følge med ESG-udviklingen

22.03.2024CSR.dk

Udvandet due diligence-lov vedtaget i sidste øjeblik

Jobmarked

Se alle

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden ISO 45003

På dette kursus får du en indsigt i konkrete metoder og værktøjer til at identificere, håndtere og forebygge psykosociale risici og dermed løbende forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Tid

09:00

Sted

Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Årskonference 2024: Fremtidens bæredygtighed og ESG

Hvordan bliver fremtidens bæredygtighed og ESG påvirket af eksterne stakeholdere? Og hvilke forventninger skal virksomheder imødekomme, hvis de ønsker at være konkurrencedygtige og gøre noget bedre for samfundet og planeten?

Dato

22.04.2024

Tid

12:30

Sted

Industriens Hus, H.C. Andersens Blvd. 18, 1553 København

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

22.04.2024

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus