Nem jordhåndtering med JordWeb

Miljøvirksomheden RGS90 og ingeniørvirksomheden Grontmij | Carl Bro står bag www.jordweb.dk, som gør det nemt og hurtigt at anmelde og anvise flytning af jord i overensstemmelse med de nye, stramme bestemmelser i Jordforureningsloven. Værktøjet anvendes allerede af 22 kommuner og endnu 40 interesserer sig for at bruge systemet.

14.11.2008

CSR.dk

I Danmark har lovgivningen i en årrække sigtet på at gøre håndtering af jord miljømæssigt gennemsigtig og forsvarlig. Det gældende regelsæt er løbende blevet ændret og tilpasset for at sikre, at alt blev behørigt registreret. Ifølge Jordforureningsloven fra 2006 anses al jord i byzoner som udgangspunkt for lettere forurenet. Fra 2008 skal flytning af jord fra byområder anmeldes til kommunen og godkendes. I den forbindelse skal kommunerne sikre, at anmeldelse af jord kan ske elektronisk.

Frigivelse af ressourcer
Entreprenører og rådgivere har længe været vant til, at proceduren for jordhåndtering medførte ekstra omkostninger og øget tidsforbrug. Men nu er der fundet en løsning, som kan frigive de mange ressourcer, der anvendes til jordhåndtering hos såvel anmeldere som kommuner, transportører og jordmodtagere Det er miljøvirksomheden RGS90, som i samarbejde med Grontmij | Carl Bro har udviklet et simpelt, internetbaseret værktøj, www.JordWeb.dk.

Et job for fru Hansen
”Ideen bag JordWeb er ganske enkelt den, at jordflytning skal være et job for fru Hansen og ikke en højt betalt ydelse fra rådgivende ingeniører eller entreprenører”, fastslår miljø- og markedschef Jens Arre Nord, RGS90. Han forklarer: ”JordWeb er opstået som en reaktion på de nuværende besværlige og langsomme arbejdsgange. Indtil nu er kommunikationen udelukkende foregået gennem telefonopkald og afsendelse af dokumenter med almindelig post eller fax. For det meste skal de samme informationer sendes flere gange frem og tilbage. Det giver selvsagt en administrativt meget tung sagsgang”.

Gratis for kommunerne
RGS90 stiller JordWeb vederlagsfrit til rådighed for kommunerne og har samtidig forpligtet sig til at opdatere systemet, hvis der sker ændringer i lovgivningen som revision af anmeldebekendtgørelsen. Kommunerne afholder dog selv udgifter til hosting og diverse services i forbindelse med systemet, der er fuldstændigt ens i alle kommuner. Mange kommuner har allerede fra begyndelsen vist stor interesse for det tidsbesparende og effektive web-værktøj, som p.t. er implementeret i 22 kommuner.

Mange sparede ressourcer
Blandt dem, der har taget JordWeb i brug, er Odense Kommune, hvor sagsbehandler Jane Immerkær, afdeling for Natur, Miljø og Trafik, roser systemet: ”Vi havde en forventning om, at de nye regler om områdeklassificering og anmeldelse om jordflytning ville resultere i mange flere anmeldelser end hidtil. Vi så et stort behov for at smidiggøre anmeldelsessystemet både for anmelder, kommunen og modtageanlæg. Derfor besluttede vi at implementere JordWeb, og det har vist sig at være en god løsning for alle parter. På årets første fem måneder har vi modtaget 270 anmeldelser om flytning af jord, heraf de 250 via JordWeb. Så vi har allerede sparet meget papir, scanninger og mails. Systemet er nemt at anvende, meget driftssikkert, og langt de fleste anmeldelser anvises fra dag til dag. Vi har selvfølgelig ønsker til forbedringer af systemet, og indtil videre har Grontmij-Carl Bro samt RGS90 været meget indstillet på at indfri ønskerne. Vi glæder os til at se resultatet.”

Bedre kommunikation
Gennem jordweb har den enkelte bruger adgang til en række relevante informationer. Det gør det muligt for en bygherre eller transportør hurtigt og enkelt at gennemføre en anmelde af jordflytning. Samtidig har kommunens sagsbehandler mulighed for at se anmeldelserne, som er baseret på de registrerede oplysninger, på en simpel og overskuelig måde. Kommunikationen mellem de involverede parter er forbedret ved brug af automatisk genererede e-mails, som udsendes hver gang, der registreres nye anmeldelser og anvisninger. Der sendes først en e-mail til modtageren og transportøren, når kommunen har godkendt anvisningen fra modtagelokaliteten. Derudover sendes e-mails til kommunen, når jorden er modtaget, og sagen lukkes. Løsningen indebærer også en funktionalitet til opsætning af modtageanlæg og transportører samt brugerprofiler og –rettigheder.
En stor fordel ved JordWeb er, at jordejeren kan følge sin ansøgning, og der hele tiden er styr på den seneste version af alle dokumenter. Kommunen får elektroniske data, som kan lægges direkte ind i de relevante opbevaringssystemer. Også jordmodtageren er fuldt informeret og kan enkelt og hurtigt levere dokumentation for modtaget jord til kommunen.

Nye løsninger på jordhåndtering
Fremtidens jordhåndtering vil omfatte en øget brug af bæredygtige løsninger, hvor energiforbrug og den total miljøbelastning bliver udslagsgivende for håndteringsreglerne.
Grontmij | Carl Bro har udviklet IT-baserede værktøjer til optimal jordhåndtering, hvoraf JordWeb er det seneste skud på stammen. Løsningerne omfatter altid screening af markedets muligheder for genanvendelse af jorden, herunder om sortering af jordvolumen i flere fraktioner kan medføre den samlet set bedste løsning for både jordejer og jordmodtager.
De nyligt iværksatte regler for områdeklassificering og bekendtgørelse om prøvetagning af forurenet jord har medført nye udfordringer, som kalder på anvendelse af helhedsløsninger for at sikre den optimale håndtering af jorden i bygge- og anlægsprojekter.Grontmij | Carl Bro kan gennemføre en indledende screening af dine erhvervsmæssigt udnyttede ejendomme og tilbyder en gratis screening som indgang til at få styr på planlægningen, som f.eks. en gennemarbejdet jordhåndteringsplan eller en ansættelse af ejendomsværdien.
www.miljohorisont.dk/vand

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

30.08.2024CSR.dk

DI vil have biosolutions på finansloven

29.08.2024CSR.dk

Ørsted lukker sit sidste kulfyrede kraftvarmeværk

29.08.2024CSR.dk

Gedigen voksenskældud i kampen for genanvendelse

28.08.2024CSR.dk

Genbrug af træ skal væk fra nulpunktet

23.08.2024CSR.dk

“Cool Blue Future” samler otte lande i indsats for havmiljø

23.08.2024CSR.dk

Inspiration til arbejdet med biodiversitet

23.08.2024CSR.dk

Forskere fjerner farlig kemi fra tekstilproduktion

22.08.2024Denteks A/S

Sponseret

Denteks upcycler tekstiler, for at din restaurant kan reducere mængden af affald

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
PERSONLIGT LEDERSKAB

På kurset arbejdes der med deltagernes ”personlige lederskab” som en ledelseskapacitet, der kan udvikles på et individuelt grundlag, og som sikrer værdien af de menneskelige kvaliteter i en organisering. Undervisningsforløbet vil være tilrettelagt ud fra deltagernes egen personlige udviklingsproces, så de efter endt forløb kan træde i karakter med det personlige lederskab.

Dato

13.08.2024

Sted

Dalgas Have, 2000 Frederiksberg

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

19.08.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

19.08.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

CBS Executive Fonden
Kursus
GLOBAL BOARD LEADERSHIP 2024

The Global Board Leadership program is aimed at experienced board members working in a global and international setting with the purpose of strengthening competencies and fostering a general professionalization of board work. During five days, participants will engage with relevant cases focusing on management, strategy, and value creation in board work.

Dato

29.08.2024

Klimakampen ApS
Show
Klimakampen - September 2024

Styrk fællesskabet på din arbejdsplads gennem 4 ugers venskabelig klimakonkurrence 🌍

Dato

02.09.2024

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Opstart: Mini MBA i Sustainability Management

Mini MBA i Sustainability Management er for dig, der ønsker en ambitiøs uddannelse i bæredygtighed. Du bliver undervist af førende eksperter inden for bæredygtighed og SDG’er - heriblandt Steen Hildebrandt, som har været med til at skabe uddannelsen.

Dato

02.09.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Hotel Aarhus