16.07.2014  |  Strategi & ledelse

Nu skal al statens træ være bæredygtigt

Alle statslige institutioner i Danmark forpligtes til at kræve bæredygtigt træ, når der købes papir, byggematerialer, møbler og andre trævarer. Fra 1. juli blev statens myndigheder påkrævet at sikre bæredygtigt træindkøb, som en del af regeringens strategi for intelligent offentligt indkøb.

Det skal være slut med, at ikke-bæredygtigt tømmer ender som papir, møbler eller byggematerialer hos den danske stat. Fra den 1. juli skal departementer, styrelser og direktorater sikre sig, at træet er bæredygtigtig, når de køber brædder, bjælker og byggematerialer. Fremover skal statslige træindkøb og byggerier være af bæredygtigt træ.

Det gælder både når træet kommer fra Danmark og fra mere eksotiske himmelstrøg som eksempelvis Afrika. Det skal bidrage til at bevare verdens skovressourcer.

"Vi skal stille krav til det træ, vi køber og som bruges til byggeri, så vi er sikre på, at nye træer kommer til, når andre fældes. Med bæredygtigt indkøb af træ bliver der blandt andet tænkt på skovens mangfoldighed, skovarbejdernes forhold og den langsigtede produktion i skovene", siger miljøminister Kirsten Brosbøl.

Læs også: Staten skal købe bæredygtigt træ

Ulovlig handel med træ og ureguleret fældning af skov gør et enormt indhug i skovene og er nogle steder i verden blandt andet med til at finansiere militser. FN vurderer, at der handles for et sted mellem 7 og 23 milliarder dollar inden for ulovlige naturarter om året, og det er især træ, der er den store synder.

Håber på kommuner og regioner
Det er kun de statslige myndigheder, der er forpligtede til at stille krav om bæredygtigt træ, men Kirsten Brosbøl håber, at andre vil lade sig inspirere at staten.

"Det er blevet nemmere at købe bæredygtigt, og vi står med en helt ny vejledning, som alle offentlige indkøbere kan benytte sig af. Jo flere, der presser på og efterspørger bæredygtigt træ, jo mere bidrager vi til beskyttelse og bæredygtig udnyttelse af verdens skove. Jeg håber, at også kommuner og regioner og andre, der gerne vil sikre sig bæredygtigt træ, vil bruge vejledningen", siger Kirsten Brosbøl.

Læs også: Vild natur forbedrer miljøet hos Novo Nordisk

Reglerne er fastsat i et nyt cirkulære, som gælder staten og har følgeskab af en vejledning til alle offentlige indkøbere. Det nye cirkulære afløser en frivillig indkøbsordning, som har medført, at der i dag stilles krav om bæredygtigt træ i cirka 25 procent af statens indkøb og byggeopgaver. Det er især i byggeriet at gennemslaget har været lavt. De nye regler er en del af regeringens strategi for intelligent offentligt indkøb.

Reglerne indfases gradvist for forskellige træprodukter frem til 1. januar 2016. Cirkulæret og vejledingen gælder for en bred vifte af træbaserede produkter. Cirkulæret finder dog ikke anvendelse ved indkøb og brug af produkter til energifremstilling. 

-RA

Mere fra Assistent@horisontgruppen.dk

Assistent@horisontgruppen.dk

  • Horisont Gruppen a/s
Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere