23.04.2014  |  Klima, miljø og energi

Nu skifter de første naturgaskunder til biogas lavet på gylle

De første danske naturgaskunder hos energikoncernen HMN er nu gået over til biogas lavet på gylle. Kunderne køber biogassen gennem et certifikatsystem, og det afspejler sig positivt i kundernes CO2-regnskab.

Fordele ved biogas

Biogas udnytter metanen i biomassen i stedet for at sende den til vejrs som en kraftig drivhusgas.

Biogas er CO2-neutral. 

Biogas kan levere el og varme døgnet rundt hele året.

Den afgassede biomasse er fuldgod gødning, som er lettere for planterne at optage.

Overskydende biogasproduktion et sted kan transporteres et andet sted hen via naturgasnettet. 

Kilde: HMN-koncernen. 

De første naturgaskunder er netop kommet med på vognen, efter at Danmarks største gasselskab, HMN-koncernen, som det første danske energiselskab i januar begyndte at sende opgraderet biogas fra gylle ud i naturgasnettet. Indtil videre er der udsendt over en million kubikmeter biogas i naturgasnettet, oplyser HMN. 

Blandt de første biogaskunder er Silkeborg Kommune, som hidtil har brugt naturgas til opvarmning af 108 bygninger. Overgangen fra naturgus til biogas betyder, at kommunens CO2-udledning bliver reduceret med 14.000 tons i løbet af fire år. 

”Vores mål er, at Silkeborg Kommune skal være CO2-neutral i 2030, og vi investerer i disse år 112 millioner kroner i energibesparelser. Aftalen med HMN betyder, at vi sparer yderligere 3.500 tons CO2 hvert år og samtidig lægger det kommunale forbrug om til en dansk produceret energiform, som på sigt også kan give nye arbejdspladser. Det er en gevinst for alle parter”, siger Steen Vindum Borgmester i Silkeborg, i en pressemeddelelse. 

Læs også: Klimapartnerskab avler grøn flødeis

De nye biogaskunder omfatter foruden kommunen også private virksomheder, blandt andet Hansens Flødeis A/S, der håber at kunne reducere CO2-udslippet med 60 tons om året. De første boligkunder har netop også tegnet en kontrakt, oplyser HMN og peger på, at et typisk parcelhus årligt kan reducere CO2-udslippet med cirka fire tons.

Biogassen er lavet på gylle
Biogassen fra HMN er fremstillet af gylle fra kvæg og svin samt kyllingemøg. Der er yderligere tilsat halm og græs. Gassen stammer fra biogasproducenten LBT-Agro. 

”Dette er et vigtigt skridt i den grønne omstilling. Vi kan lige nu kun levere cirka seks millioner kubikmeter biogas om året. Men vi forventer snart at kunne indgå aftaler med flere biogasproducenter. Og så vil vi kunne levere til et betragteligt antal kommuner, virksomheder og private, der ønsker at gå over til CO2-neutral biogas. Vi er i dialog med en række biogasproducenter samt flere kommuner og virksomheder, der overvejer at bruge det til opvarmning og som brændstof til busser og skraldebiler”, siger Susanne Juhl, administrerende direktør i HMN.  

Læs også: EU udpeger Region Midtjylland til region for grøn omstilling

Ved afbrænding af naturgas udledes der ifølge Institut for Miljøvidenskab under Aarhus Universitet cirka 2,3 kilo CO2 per kubikmeter, mens biogassen er CO2-neutral. 

Biogas lavet på gylle betyder desuden også, at landbrugets belastning af klima og miljø reduceres, da gyllen efter en tur i biogasanlægget bliver sendt retur i en renere og mere anvendelig form end før.

Biogascertifikater
Biogassen sælges via et certifikatsystem, hvor kunden gennem en ekstra betaling køber biogascertifikater, som betyder, at en mængde naturgas erstattes af CO2-neutral biogas i naturgasnettet.

Certifikatsystemet administreres af Energinet.dk, og rent fysisk vil biogassen typisk blive brugt et andet sted i landet end der, hvor kunderne har adresse. 

Læs også: Nyt gasmarked er begyndt at spire

Men biogaskunderne har ifølge HMN sikkerhed for, at købet medfører, at en given mængde naturgas erstattes af biogas.

-TK 

Mere fra Assistent@horisontgruppen.dk

Assistent@horisontgruppen.dk

  • Horisont Gruppen a/s
Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere