Ny banebrydende teknologi kan skille polyester og bomuld ad

Et årelangt research-samarbejde anført af H&M Foundation har resulteret i en ny løsning indenfor adskillelse af tekstilfibre, som efterfølgende nu kan genanvendes til nye tekstiler.

20.11.2020

CSR.dk

Det svenske mode-brand Monki, som er en del af H&M, har netop udgivet en mini-kollektion bestående af to styles lavet af genanvendt polyester, som er udvundet ved hjælp af en ny banebrydende teknologi, der går under navnet 'The Green Machine'.

Det skriver just-style. 

I dag kommer stort set alt genanvendt polyester fra PET-flasker - af den simple årsag at teknologien til at genanvende tekstil til tekstil ikke har været til stede. Det har betydet, at når et stykke tøj forarbejdet af genanvendt polyester fra PET flasker var udtjent, så var der ingen andre muligheder end forbrænding.

Samtidig er kemikalier i tøjet en udfordring, når man vil genanvende en tekstil til tekstil og det kan være en risikabel proces, hvis man ikke kender til den helt eksakte oprindelse af tøjet. Særligt grundet  kemikalielovgivning på tværs af kloden, der ikke er ens.

'The Green Machine' er kulminationen af fire års research-samarbejde i mellem non-profit organisationen H&M Foundation og HKRITA (The Hong Kong Researh Institute of Textiles and Apparel) samt på producent-fronten indonesiske PH Kahatex, som bliver den første producent til at benytte teknologien, inden den kan rulles ud i stor skala.

Læs også: Zalando ser massiv fremgang i mere bæredygtige varer

Man har hidtil haft udfordringer med at skille blandingsfibre fra hinanden, men netop dét kan 'The Green Machine' som ved hjælp af hydrotermisk teknologi (en kemisk reaktion i vand som kombinerer høj temperatur og tryk) skiller de to fibre ad uden at forringe kvaliteten af polyesteren, som ellers tidligere har været tilfældet. Processen foregår i et lukket kredsløb, hvor vand, varme og kemikalier genbruges.

Maskinen er bygget op i moduler og kan på nuværende tidspunkt separere halvandet ton fibre om dagen. Større virksomheder kan let skalere op ved at købe flere moduler. På den måde kan teknologien let spredes ud i de forskellige produktionslande, så man slipper for at sende tekstilaffald på tværs af kloden. 

'The Green Machine' teknologien benytter på nuværende tidspunkt overskudsstof fra produktion, (pre-consumer waste) indtil der kommer en løsning på, hvordan man kan spore oprindelsen af brugte tekstiler. Det er på nuværende tidspunkt ikke sikkert nok at bruge aflagt tøj i teknologien (post consumer waste).

Polyester-fiberen nedbrydes ikke via denne teknologi, og den kan derfor relativt let spindes til nye garner efterfølgende. Bomulden derimod kommer ud i pulverform og kan ikke bruges til tekstil igen, men kan til gengæld bruges i andre produkttyper som fx bleer.

Metoden er særligt banebrydende, da polyester og bomuld er den blanding, der hyppigst anvendes i tekstiler. Dog findes der hundredevis af andre blandinger, som der også skal findes en løsning på. En del af løsningen bør findes hos virksomhederne, der designer tøjet og udvælger materialerne, mener Jenny Fagerlyn, chef for bæredygtighed hos Monki. Ved at vælge materialer der består af fibre, der kan skilles ad, kan branchen selv blive en del af løsningen.

- MTN

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nordjylland i grønt gear: Bliv klædt på til grønnere indkøb

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

08.11.2024CSR.dk

Millionbøde til bilproducent for greenwashing i Danmark

08.11.2024CSR.dk

Ny virksomhedstype vil lukke huller i cirkulær økonomi

06.11.2024CSR.dk

Imponerende reduktion i udledninger i EU i 2023

06.11.2024DEN DANSKE NATURFOND

Sponseret

Vi kan løfte mere natur sammen, end vi tror

05.11.2024Plastic Change

Sponseret

Plastic Change bliver partner i europæisk projekt for at reducere affald

04.11.2024CSR.dk

Historisk lavt kulforbrug og mere vedvarende energi i 2023

04.11.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nordjylland i grønt gear: Bliv klædt på til grønnere indkøb

04.11.2024Schneider Electric

Sponseret

WEBINAR: TekTalk med live demo af nyt Spacelogic KNX hybridmodul

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtig transformation i praksis

Kom godt i gang med jeres bæredygtige transformation! På dette lynkursus lærer du, hvad bæredygtig omstilling betyder for din branche og organisation, og hvordan I kan tænke bæredygtighed ind i jeres strategier og mål – og samtidig styrke forretningen!

Dato

11.11.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus