Ny banebrydende teknologi kan skille polyester og bomuld ad

Et årelangt research-samarbejde anført af H&M Foundation har resulteret i en ny løsning indenfor adskillelse af tekstilfibre, som efterfølgende nu kan genanvendes til nye tekstiler.

20.11.2020

CSR.dk

Det svenske mode-brand Monki, som er en del af H&M, har netop udgivet en mini-kollektion bestående af to styles lavet af genanvendt polyester, som er udvundet ved hjælp af en ny banebrydende teknologi, der går under navnet 'The Green Machine'.

Det skriver just-style. 

I dag kommer stort set alt genanvendt polyester fra PET-flasker - af den simple årsag at teknologien til at genanvende tekstil til tekstil ikke har været til stede. Det har betydet, at når et stykke tøj forarbejdet af genanvendt polyester fra PET flasker var udtjent, så var der ingen andre muligheder end forbrænding.

Samtidig er kemikalier i tøjet en udfordring, når man vil genanvende en tekstil til tekstil og det kan være en risikabel proces, hvis man ikke kender til den helt eksakte oprindelse af tøjet. Særligt grundet  kemikalielovgivning på tværs af kloden, der ikke er ens.

'The Green Machine' er kulminationen af fire års research-samarbejde i mellem non-profit organisationen H&M Foundation og HKRITA (The Hong Kong Researh Institute of Textiles and Apparel) samt på producent-fronten indonesiske PH Kahatex, som bliver den første producent til at benytte teknologien, inden den kan rulles ud i stor skala.

Læs også: Zalando ser massiv fremgang i mere bæredygtige varer

Man har hidtil haft udfordringer med at skille blandingsfibre fra hinanden, men netop dét kan 'The Green Machine' som ved hjælp af hydrotermisk teknologi (en kemisk reaktion i vand som kombinerer høj temperatur og tryk) skiller de to fibre ad uden at forringe kvaliteten af polyesteren, som ellers tidligere har været tilfældet. Processen foregår i et lukket kredsløb, hvor vand, varme og kemikalier genbruges.

Maskinen er bygget op i moduler og kan på nuværende tidspunkt separere halvandet ton fibre om dagen. Større virksomheder kan let skalere op ved at købe flere moduler. På den måde kan teknologien let spredes ud i de forskellige produktionslande, så man slipper for at sende tekstilaffald på tværs af kloden. 

'The Green Machine' teknologien benytter på nuværende tidspunkt overskudsstof fra produktion, (pre-consumer waste) indtil der kommer en løsning på, hvordan man kan spore oprindelsen af brugte tekstiler. Det er på nuværende tidspunkt ikke sikkert nok at bruge aflagt tøj i teknologien (post consumer waste).

Polyester-fiberen nedbrydes ikke via denne teknologi, og den kan derfor relativt let spindes til nye garner efterfølgende. Bomulden derimod kommer ud i pulverform og kan ikke bruges til tekstil igen, men kan til gengæld bruges i andre produkttyper som fx bleer.

Metoden er særligt banebrydende, da polyester og bomuld er den blanding, der hyppigst anvendes i tekstiler. Dog findes der hundredevis af andre blandinger, som der også skal findes en løsning på. En del af løsningen bør findes hos virksomhederne, der designer tøjet og udvælger materialerne, mener Jenny Fagerlyn, chef for bæredygtighed hos Monki. Ved at vælge materialer der består af fibre, der kan skilles ad, kan branchen selv blive en del af løsningen.

- MTN

Dansk Standard

Sponseret

Global standard for bæredygtighed i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranchen nu på dansk.

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

21.02.2025CSR.dk

Byer må ikke sprede sig, hvis der skal være plads til fremtiden

20.02.2025CSR.dk

Danske influencere holder liv i fast-fashions overforbrug

20.02.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Votives – Et sundere og mere miljøvenligt alternativ til fyrfadslys

19.02.2025CSR.dk

Esbjerg Havn rykker tættere på CO₂-neutralitet: Svitzer vælger biobrændstof

19.02.20252030 Builders

Sponseret

Fra Ord til Handling: En Fælles Rejse Mod en Bæredygtig Fremtid

18.02.2025BWT

Sponseret

Coffee by Storm passer på miljøet – med hjælp fra BWT

18.02.2025CSR.dk

Forskere slår fast: Genbrug er ikke nok

17.02.2025CSR.dk

Energiforsyning fra sol og vind kan blive mere robust

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

27.01.2025

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Folkekirkens Nødhjælp
Event
Invest in Women: En aften for forandring i verden ~ Folkekirkens Nødhjælp

Gå ikke glip af årets mest inspirerende aften! Deltag i velgørenhedsarrangementet Invest in Women i Moltkes Palæ. En spændende aften om kvinders økonomiske empowerment og ligestilling – med stærke keynote-speakers og netværk.

Dato

06.02.2025

Sted

Moltkes Palæ, Dronningens Tværgade 2, 1302 København K

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i Energiledelse - ISO 50001

Med ISO 50001 bliver du klar til at efterleve det nye Energy Efficiency Directive, der i 2024 vil gøre det lovpligtigt for flere virksomheder end hidtil at implementere et certificeret energiledelsessystem eller genneføre et energisyn.

Dato

24.02.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: LCA for ESG/CSRD reporting and the role of AI

In today’s rapidly evolving sustainability landscape, regulations place increasing demands of data transparency and sustainability reporting. Transparency in environmental impacts and sustainability strategies is no longer optional—it's essential.

Dato

25.02.2025

Tid

15:00

Sted

Online

CABI
Webinar
Kort og godt om de nye sygedagpengeregler

Pr. 1. januar 2025 er sygedagpengereglerne blevet opdateret. Det ændrer, hvordan og hvor ofte kommunen skal lave opfølgning, når dine medarbejdere er sygemeldte. På dette webinar får du en gennemgang af de nye regler, og hvilken betydning det får for dig som arbejdsgiver.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
Kursus i Svanemærket renovering

Du får en dybdegående gennemgang af Svanemærkets krav til renovering af byggeri. Kurset tager udgangspunkt i kriteriegeneration 2 for renovering, der bl.a. stiller krav til miljøundersøgelser og kortlægning af eksisterende byggeri, energi, klima, ressourceeffektivitet, cirkulær økonomi, indeklima, materialer og kemi.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart