Ny banebrydende teknologi kan skille polyester og bomuld ad
Et årelangt research-samarbejde anført af H&M Foundation har resulteret i en ny løsning indenfor adskillelse af tekstilfibre, som efterfølgende nu kan genanvendes til nye tekstiler.
Det svenske mode-brand Monki, som er en del af H&M, har netop udgivet en mini-kollektion bestående af to styles lavet af genanvendt polyester, som er udvundet ved hjælp af en ny banebrydende teknologi, der går under navnet 'The Green Machine'.
Det skriver just-style.
I dag kommer stort set alt genanvendt polyester fra PET-flasker - af den simple årsag at teknologien til at genanvende tekstil til tekstil ikke har været til stede. Det har betydet, at når et stykke tøj forarbejdet af genanvendt polyester fra PET flasker var udtjent, så var der ingen andre muligheder end forbrænding.
Samtidig er kemikalier i tøjet en udfordring, når man vil genanvende en tekstil til tekstil og det kan være en risikabel proces, hvis man ikke kender til den helt eksakte oprindelse af tøjet. Særligt grundet kemikalielovgivning på tværs af kloden, der ikke er ens.
'The Green Machine' er kulminationen af fire års research-samarbejde i mellem non-profit organisationen H&M Foundation og HKRITA (The Hong Kong Researh Institute of Textiles and Apparel) samt på producent-fronten indonesiske PH Kahatex, som bliver den første producent til at benytte teknologien, inden den kan rulles ud i stor skala.
Læs også: Zalando ser massiv fremgang i mere bæredygtige varer
Man har hidtil haft udfordringer med at skille blandingsfibre fra hinanden, men netop dét kan 'The Green Machine' som ved hjælp af hydrotermisk teknologi (en kemisk reaktion i vand som kombinerer høj temperatur og tryk) skiller de to fibre ad uden at forringe kvaliteten af polyesteren, som ellers tidligere har været tilfældet. Processen foregår i et lukket kredsløb, hvor vand, varme og kemikalier genbruges.
Maskinen er bygget op i moduler og kan på nuværende tidspunkt separere halvandet ton fibre om dagen. Større virksomheder kan let skalere op ved at købe flere moduler. På den måde kan teknologien let spredes ud i de forskellige produktionslande, så man slipper for at sende tekstilaffald på tværs af kloden.
'The Green Machine' teknologien benytter på nuværende tidspunkt overskudsstof fra produktion, (pre-consumer waste) indtil der kommer en løsning på, hvordan man kan spore oprindelsen af brugte tekstiler. Det er på nuværende tidspunkt ikke sikkert nok at bruge aflagt tøj i teknologien (post consumer waste).
Polyester-fiberen nedbrydes ikke via denne teknologi, og den kan derfor relativt let spindes til nye garner efterfølgende. Bomulden derimod kommer ud i pulverform og kan ikke bruges til tekstil igen, men kan til gengæld bruges i andre produkttyper som fx bleer.
Metoden er særligt banebrydende, da polyester og bomuld er den blanding, der hyppigst anvendes i tekstiler. Dog findes der hundredevis af andre blandinger, som der også skal findes en løsning på. En del af løsningen bør findes hos virksomhederne, der designer tøjet og udvælger materialerne, mener Jenny Fagerlyn, chef for bæredygtighed hos Monki. Ved at vælge materialer der består af fibre, der kan skilles ad, kan branchen selv blive en del af løsningen.
- MTN