Ny banebrydende teknologi kan skille polyester og bomuld ad

Et årelangt research-samarbejde anført af H&M Foundation har resulteret i en ny løsning indenfor adskillelse af tekstilfibre, som efterfølgende nu kan genanvendes til nye tekstiler.

20.11.2020

CSR.dk

Det svenske mode-brand Monki, som er en del af H&M, har netop udgivet en mini-kollektion bestående af to styles lavet af genanvendt polyester, som er udvundet ved hjælp af en ny banebrydende teknologi, der går under navnet 'The Green Machine'.

Det skriver just-style. 

I dag kommer stort set alt genanvendt polyester fra PET-flasker - af den simple årsag at teknologien til at genanvende tekstil til tekstil ikke har været til stede. Det har betydet, at når et stykke tøj forarbejdet af genanvendt polyester fra PET flasker var udtjent, så var der ingen andre muligheder end forbrænding.

Samtidig er kemikalier i tøjet en udfordring, når man vil genanvende en tekstil til tekstil og det kan være en risikabel proces, hvis man ikke kender til den helt eksakte oprindelse af tøjet. Særligt grundet  kemikalielovgivning på tværs af kloden, der ikke er ens.

'The Green Machine' er kulminationen af fire års research-samarbejde i mellem non-profit organisationen H&M Foundation og HKRITA (The Hong Kong Researh Institute of Textiles and Apparel) samt på producent-fronten indonesiske PH Kahatex, som bliver den første producent til at benytte teknologien, inden den kan rulles ud i stor skala.

Læs også: Zalando ser massiv fremgang i mere bæredygtige varer

Man har hidtil haft udfordringer med at skille blandingsfibre fra hinanden, men netop dét kan 'The Green Machine' som ved hjælp af hydrotermisk teknologi (en kemisk reaktion i vand som kombinerer høj temperatur og tryk) skiller de to fibre ad uden at forringe kvaliteten af polyesteren, som ellers tidligere har været tilfældet. Processen foregår i et lukket kredsløb, hvor vand, varme og kemikalier genbruges.

Maskinen er bygget op i moduler og kan på nuværende tidspunkt separere halvandet ton fibre om dagen. Større virksomheder kan let skalere op ved at købe flere moduler. På den måde kan teknologien let spredes ud i de forskellige produktionslande, så man slipper for at sende tekstilaffald på tværs af kloden. 

'The Green Machine' teknologien benytter på nuværende tidspunkt overskudsstof fra produktion, (pre-consumer waste) indtil der kommer en løsning på, hvordan man kan spore oprindelsen af brugte tekstiler. Det er på nuværende tidspunkt ikke sikkert nok at bruge aflagt tøj i teknologien (post consumer waste).

Polyester-fiberen nedbrydes ikke via denne teknologi, og den kan derfor relativt let spindes til nye garner efterfølgende. Bomulden derimod kommer ud i pulverform og kan ikke bruges til tekstil igen, men kan til gengæld bruges i andre produkttyper som fx bleer.

Metoden er særligt banebrydende, da polyester og bomuld er den blanding, der hyppigst anvendes i tekstiler. Dog findes der hundredevis af andre blandinger, som der også skal findes en løsning på. En del af løsningen bør findes hos virksomhederne, der designer tøjet og udvælger materialerne, mener Jenny Fagerlyn, chef for bæredygtighed hos Monki. Ved at vælge materialer der består af fibre, der kan skilles ad, kan branchen selv blive en del af løsningen.

- MTN

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København