Ny forsikring fra Refurbed skal få danskerne til at beholde elektronik længere
Danskerne beholder i gennemsnit kun deres smartphone i 2,7 år, selvom den i langt de fleste tilfælde kan bruges i op til seks år. Det vil markedspladsen for genanvendt elektronik, Refurbed, ændre på med forsikringen, Refurbed Plus, som gør levetiden på allerede genanvendt elektronik endnu længere.
De fleste af os kender følelsen, når ens smartphone glider ud af hånden i noget, som minder om slowmotion, og rammer asfalten.
En undersøgelse fra Norstat viser, at hver tredje dansker har haft en skade på smartphonen inden for de sidste to år. Heraf vælger 70 procent at leve med skaden, indtil telefonen – ofte kort efter udskiftes med en ny.
Det vil sige, at et stort antal smartphones udskiftes, selvom dens levetid nemt kunne forlænges med en reparation. Det fører til et stort ressourcespild og ikke mindst en omfattende CO2-udledning. Problemet er dog, at tæt på halvdelen af danskerne ikke har en forsikring, der dækker skader på smartphones, så levetiden kan forlænges. Det viser undersøgelsen fra Norstat.
Det vil markedspladsen for genanvendt elektronik, Refurbed, ændre på med en ny forsikring, Refurbed Plus, som kan fås til virksomhedens genanvendte og klimavenlige smartphones, tablets og smartwatches.
”Det mest bæredygtig elektronik er det, vi allerede ejer, og det er derfor afgørende for klimaet, at vi bliver bedre til at reparere elektronik, så det holder længere. At danskernes smartphones i gennemsnit kun holder 2,7 år, er simpelthen alt, alt for kort tid. I sidste ende er det klimaet, der betaler prisen for, at elektronik går til spilde,” siger Emma Jefelt fra Refurbed Danmark.
Elektronikaffald skader miljøet
Danskernes elektronikforbrug buldrer derudad og det samme gælder mængden af elektronisk affald, der nu udgør den hurtigst voksende affaldsstrøm i verden.
En rapport fra The Global E-Waste Statistics Partnership 2020 viser, at den globale mængde e-affald vokser med 2,5 millioner tons om året, og at samtlige mennesker på kloden i gennemsnit hver især genererede 7,3 kilo e-affald på ét år. Samtidig estimeres det i rapporten, at 50 tons kviksølv på globalt plan ender i miljøet på grund af e-affald.
Ifølge Emma Jefelt, Refurbed, er nedbringelsen af e-affald en fuldstændig afgørende indsats i klimakampen, og her mener hun, at et større fokus på forsikring og dermed reparation af elektronik kan være et effektivt skridt i den rigtige retning.
”Alt for mange elektroniske apparater ender i rodeskuffen eller skraldespanden, fordi de ikke bliver repareret, og det bliver vi nødt til at ændre på. Med Refurbed Plus giver vi vores kunder et stærkt incitament til at få elektronik repareret, hvis uheldet skulle være ude. Det er både godt for klimaet og for privatøkonomien,” siger Emma Jefelt fra Refurbed Danmark.
- HCL