Ny fremskrivning skaber klarhed om energiforlig

En ny fremskrivning af omkostningerne ved energiforliget er blevet sendt til Folketinget i ønsket om at skabe klarhed om forliget inden forhandlingerne om regeringens vækstudspil.

11.06.2014

CSR.dk

”Fremskrivningen kan være med til at fjerne nogle af myterne i debatten", siger klima-, energi, og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen. Foto: Ulrik Jantzen.

Klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen har for nyligt sendt en fremskrivning af omkostningerne ved energiforliget til Folketinget. Dermed er der skabt klarhed om forliget inden forhandlingerne om regeringens vækstudspil.

Fremskrivningen viser, at både private husstande og virksomheder vil opleve, at den samlede udgift til strøm vil være lavere i 2020, end man forudsagde, da energiforliget blev indgået. Det er tilfældet, selvom omkostningerne til at finansiere energiforliget vil være 1,5 milliarder kroner højere end forudsat.

Læs også: Danmark kan omstilles til 100 procent vedvarende energi

Forklaringen er, at PSO-gebyret hænger nøje sammen med elprisen. Hvis elprisen falder, stiger PSO-gebyret.  Stigningen i gebyret er dog mindre, end faldet i elprisen.

”Fremskrivningen kan være med til at fjerne nogle af myterne i debatten. Den almindelige husstand og virksomhed vil ikke få øgede udgifter på grund af energiforliget. Det er selv sagt glædeligt, at vi kan gennemføre den grønne omstilling uden uventede ekstraudgifter for danskerne”, siger klima-, energi, og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen.

Finansieringsomkostningerne stiger
I det seneste år er elprisen faldet. Det betyder, at finansieringsomkostningerne i forbindelse med energiforliget stiger fra 3,4 til 4,9 milliarder kroner i 2020. Pengene går blandt andet til at støtte vedvarende energi.

Den lave elpris betyder imidlertid, at en husstand, der bruger 4000 kWh om året, i 2020 vil få en elregning, der er 343 kroner mindre end forudsagt, da energiforliget blev indgået. En virksomhed, der bruger 35 millioner kWh, vil slippe 2,4 millioner kroner billigere end antaget ved energiaftalens indgåelse.

Læs også: Kun få virksomheder investerer store beløb i energioptimering

”Selvom virksomhederne slipper billigere, end vi regnede med, er der stadig virksomheder, der oplever, at elregningen hæmmer deres konkurrenceevne.  Derfor har regeringen i vækstudspillet fundet 5,8 milliarder kroner, som vi vil bruge til at lempe PSO-gebyret”, siger Rasmus Helveg Petersen.

Fremskrivningen er sendt til Folketinget som et svar på et spørgsmål fra partiet Venstre. Klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen forventer, at fremskrivningen vil blive en del af beslutningsgrundlaget i forbindelse med forhandlingerne om regeringens vækstudspil.

Læs fremskrivningen her

- JDN

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

24.04.2025Mind Energy

Sponseret

Energi Danmark konsoliderer sig på tværs af Norden

23.04.2025CSR.dk

Fra mælkekarton til byggemateriale: Skånsk virksomheder fordobler kapaciteten

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Kan du samle det stærkeste hold klimakæmpere?

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Aktiv transport med 10 virksomheds initiativer

22.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electrics Go Green Competition vender tilbage i 2025 – danske grønne talenter skal i spil

10.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Dit transportvalg har betydning for dit helbred og vores planet

09.04.2025CSR.dk

93,6 millioner sikrer CONCITOs fortsatte indsats

09.04.2025CSR.dk

Vognmænd får mulighed for at søge om støtte til grønne lastbiler

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle