09.09.2020 | Samfund
Ny handlingsplan for verdensmål bringer alle ministerier i spil
Regeringen igangsætter arbejdet med en ny national handlingsplan for arbejdet med FN's 17 verdensmål. 197 nye målepunkter skal hjælpe arbejdet på vej.
Regeringen sætter nu gang i arbejdet med en ny dansk handlingsplan for verdensmålene. Finansminister Nicolai Wammen siger:
”Danmark og verden er i gang med at arbejde sig ud af coronakrisen. Der er en enorm udfordring, men heri ligger også et potentiale, som vi skal turde række ud efter. Vi skal ikke tilbage til den samme verden, men en bedre verden. En mere bæredygtig verden. Derfor ser jeg meget frem til at starte arbejdet med en ny national handleplan for, hvordan Danmark vil arbejde med FN’s verdensmål. Et arbejde, som starter nu.”
Som inspiration til arbejdet, får Finansministeren i dag, d. 9. september 2020, udleveret en 400 sider lang rapport fra Folketingets såkaldte 2030-netværk, hvis 69 folketingsmedlemmer har til opgave at arbejde med verdensmålene.
I deres rapport er de 17 verdensmål oversat til 197 konkrete målepunkter. De skal hjælpe ministerier, kommuner og virksomheder med at opstille realistiske mål for bæredygtig udvikling, som de siden kan måle, om de har opfyldt.
Alle ministerier skal med
Ifølge Finansministeriet vil national og global bæredygtig udvikling blive tænkt ind i alle ministeriers arbejde.
”Vi ønsker at forankre arbejdet med verdensmålene bredt i regeringen. Derfor bliver alle ministerier involveret i arbejdet med handlingsplanen. Desuden vil jeg opfordre hele det danske erhvervsliv, kommuner og regioner, civilsamfundet, organisationer og alle andre med interesse og viden på området om at komme med input til regeringens arbejde,” siger Nicolai Wammen i en pressemeddelelse.
Regeringen forpligter sig til, at relevante lovforslag skal konsekvensvurderes i forhold til de 17 mål, ligesom der allerede bliver gjort i forhold til fx økonomiske, ligestillings- og miljømæssige konsekvenser.
Regeringen vil nu tygge på rapporten frem til december, hvor den vil komme med sit eget bud på, hvordan Danmark kan bidrage til en bæredygtig fremtid.
Plads til input før december
Har man ideer og input til arbejdet med handlingsplanen, kan man sende dem til verdensmaal@fm.dk.
Hvert land skal afrapportere på indikatorerne for verdensmålene, udarbejde nationale bæredygtighedsstrategier og fremlægge over for FN, hvordan landet implementerer verdensmålene. Regeringen vil juli næste år præsentere Danmarks status på implementeringen af FN's verdensmål i FN's hovedkvarter i New York, et så kaldt Voluntrary National Review (VNR).
-EHS
Supply chain

Kunstig intelligens sikrer tech-startup millioninvestering
En kunstig intelligens, der kan minimere ressourcespild ved at sortere og analysere affald, resulterer i en millioninvestering i virksomheden Aris Robotics.
Klima, miljø og energi

Aktører mangler rammer for investering i biodiversitet
15 erhvervsorganisationer efterspørger regler og definitioner for, hvordan man kan investere hensigtsmæssigt i projekter med fyldestgørende krav for biodiversitet.
Klima, miljø og energi

En halv milliard kroner til ny havnaturfond skal understøtte naturgenopretning på havet
Med en ny havnaturfond vil et bredt politisk flertal skabe viden om miljø og natureffekterne af udbygningen af vindenergi på havet og til naturgenopretning i havet. "Den nye havnaturfond er et vigtigt skridt i retning af at skabe en bedre balance i vores havmiljø,” mener miljøministeren.
Klima, miljø og energi

Rapport: Massiv eksport af brint kræver politiske handling nu
Grøn brint kan blive Danmarks næste vindeventyr – CIP Fondens nye rapport viser hvordan.
Klima, miljø og energi

SAS sælger billetter til deres første elektriske flyvetur
Det danske flyselskab sælger snart billetter til deres første flyvning med elektrisk fly i 2028.
Klima, miljø og energi

IEA: Investering i solenergi overstiger nu olie
Ifølge det Internationale Energiagentur (IEA) forventer man for første gang nogensinde, at de globale investeringer i solenergi vil overgå olie.