16.11.2009  |  Klima, miljø og energi

Ny klimarapport: EU-15-lande vil overgå Kyoto-krav

En rapport fra Det Europæiske Miljøagentur (EEA) viser, at EU-15-landene på nær Østrig vil overgå Kyoto-kravene i forhold til reduktion af udledningen af drivhusgasser i 2008-2012. Det giver basis for en langt større forpligtelse til COP15, mener EEA's administrerende direktør.

En ny rapport fra Det Europæiske Miljøagentur (EEA) forudser, at EU-15-landene vil overgå Kyoto-protokollens krav om reduktion af drivhusgas-udledningen i 2008-12. I henhold til Kyoto-aftalen skal EU-15-landene reducere deres gennemsnitlige udledninger i perioden 2008–2012 til 8 % under niveauerne i 1990, men fremskrivningerne i EEA’s rapport viser, at EU-15-landene vil nå op på en samlet reduktion på over 13 % i forhold til 1990.

Rapporten understreger dog også, at regeringerne er nødt til at fokusere på at reducere udledningerne i de sektorer, der ikke er omfattet af EU’s kvotehandelsordning såsom transport, landbrug og husholdninger.

De positive tal får EEA's administrerende direktør, professor Jacqueline McGlade, til at opfordre landene til en mere ambitiøs plan til COP15-klimamødet i København i forhold til de globale udledninger.

"Det er opmuntrende, at Europas udledninger af klimaforandrende drivhusgasser forventes at fortsætte med at falde, og at faldene vil overgå de mål, der er fastsat i Kyoto-protokollen. Disse resultater burde opmuntre alle lande til at enes om langt større reduktioner af de globale udledninger, så der kan opnås en bindende, global aftale i København til december. Det er bydende nødvendigt med bindende aftaler om store nedskæringer i udledningerne, hvis vi skal bevare vores chancer for at holde stigningen i den globale opvarmning på under 2º C,” siger hun.

Fem EU-15-medlemsstater (Frankrig, Tyskland, Grækenland, Sverige og Storbritannien) har allerede hver for sig opnået udledningsreduktioner, der ligger over deres mål. Kun Østrig forventes ikke at kunne opfylde sin forpligtelse under de nuværende forhold og vil skulle intensivere sin indsats for at reducere udledningerne i sektorer, der ikke er omfattet af kvotehandelsordninger.

Medlemsstaterne er begyndt at indregne den nylige økonomiske krise i deres fremskrivninger, men ifølge rapporten kan drivhusgasudledningerne stadig være overvurderet på kort sigt. Som sådan kan den økonomiske afmatning medføre yderligere reduktioner i udledningerne.

Læs mere på; http://www.eea.europa.eu/da/pressroom/newsreleases/ikke-industrielle-udl...

-KGJ

Mere fra Kirsten

Kirsten Gregers Jørgensen

Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere