02.02.2017  |  Klima, miljø og energi

Ny rapport peger på biogas til tung transport

Biogas kan forventes at blive et billigere og mere klimavenligt brændstof til tung transport end flydende biobrændstoffer. Det konkluderer en ny rapport fra Ea Energianalyse og SDU.

En ny rapport fra konsulentfirmaet Ea Energianalyse og Syddansk Universitet (SDU) konkluderer, at biogas er ideelt til tung transport på den lange bane. Dermed afskriver de to instanser flydende biobrændstoffer som den bedste løsning.

Læs også: 'Magisk fabrik' i Norge laver biogas til lastbiler

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Rapporten er udfaldet af et nyt projekt, hvor EA Energianalyse og SDU har analyseret tre scenarier for en fremtidig transportsektor i 2050 uden fossil energi:

  • Første scenarie omhandler ”den flydende vej”, hvor den tunge transports brændstofbehov primært dækkes af flydende biobrændstoffer.
  • Andet scenarie tager udgangspunkt i ”gas-vejen”, hvor brændstofbehovet i højere grad dækkes af biogas.
  • Tredje scenarie undersøger ”gas-metan-vejen”, hvor biogassen hydrogeneres med brint til metan.

Hele transportsektoren og samspillet med det øvrige energisystem, herunder det nordeuropæiske el-marked, er medtaget i analysen. Det antages, at 1. g. biobrændstoffer udfases inden 2040, og at den lette transport og dele af den tunge transport elektrificeres.

En billigere løsning på lang sigt
EA Energianalyse og SDU konkluderer i rapporten, at biogasløsningen på kort sigt er dyrere end løsningen med de flydende brændstoffer, da der er meromkostninger ift. at etablere den rette infrastruktur – heriblandt gastankstationer.

På længere sigt er løsningen dog fordelagtig, da det bl.a. er billigere at distribuere biogas frem for flydende brændstoffer, når gastankstationerne er bygget.

Biogassen er samtidig langt mere klimavenlig end de flydende brændstoffer, da biogas anvender husdyrgødning og således bidrager til en reduktion i udledningen af drivhusgasser.

Læs også: Kommende ellastbil bliver nu helt CO2-fri

Rapporten konkluderer desuden, at der skal markante økonomiske virkemidler til, hvis biogas og andre grønne gasser skal kunne udkonkurrere naturgas. Hvis naturgas skal udskiftes med biogas i energi-og transportsektoren, har det en fortrængningsomkostning på op til 2000 kr. pr. ton CO2.

- KLZ

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere