Ny teknologi kan nedbringe CO2-udledning fra cementproduktion med 50 procent

Cementproduktion er ansvarlig for syv procent af den samlede globale CO2-udledning. Dét tal vil et nyt partnerskab nu arbejde på at nedbringe.

29.04.2022

CSR.dk

Produktion af cement står for syv procent af verdens CO2-udledning.

Det skriver Ingeniøren.

Det er derfor heller ikke overraskende, at Danmarks absolut højdespringer på CO2-listen er cementvirksomheden Aalborg Portland. Selvsagt er selskabet dermed også mest udsat, når en ensartet co2-afgift før eller siden rammer Danmark. Aalborg Portland udledte i 2018 ifølge Energistyrelsen 2,2 millioner ton CO2, hvilket er næsten 14 gange mere end Danmarks næststørste CO2-udleder, Nordic Sugar. En CO2-afgift på 1200 kroner vil betyde en afgiftsregning på 2,5 milliarder kroner (Kilde: Børsen Bæredygtig).

Et nyt partnerskab mellem FLSmidth, Teknologisk Institut, DTU, det amerikanske energilagringsfirma Rondo Energy samt cementproducenterne VICAT fra Frankrig og Cementos Argos fra Colombia har sat sig for at udvikle en ny teknologi til produktion af cement med et langt lavere CO2-aftryk. I den nye teknologi vil man benytte el i stedet for fossile brændsler samtidig med, at man erstatter kalken med ler. Idag udvindes det meste cement af kalk, der via en forbrændingsproces afgiver store mængder CO2. Benytter man ler i stedet for kalk, udledes der ikke CO2.

Læs også: Dansk Industri under skarp kritik for at ville holde niveauet på CO2-afgifter nede

"Det er ikke nyt at bruge ler i stedet for kalk. I Brasilien har de gjort det siden 1970'erne. Fordelen ved ler er, at der ingen CO2-emission er, når det brændes. Men vi ser også, at der især i udviklingslande er en stor interesse for at bruge ler, da det er et materiale, de selv har i store mængder," fortæller Thomas Petithuguenin, der er leder af "Forskning og Partnerskab" hos FLSmidth.

I den nuværende proces med kalk sker 60 procent af CO2-udledningerne fra selve kalken, når den varmes op, 30 procent kommer fra brændstoffer til at opvarme kalken og de sidste 10 procent kommer fra elforbrug i processen. Ved at omlægge til grøn strøm og erstatte kalk med ler vil der kunne opnåes en samlet CO2-reduktion på op imod 50 procent.

- MTN

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

15.01.2025NRGreen ApS

Sponseret

Hørkram tager ambitiøse skridt mod en grøn omstilling

15.01.2025CSR.dk

Tøjretur fører til massive mængder affald

13.01.2025CSR.dk

Forhandlinger om stor klimaaftale er brudt sammen

13.01.2025Cemasys.com

Sponseret

Carbon Accounting Standards and Global Frameworks

10.01.2025Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

09.01.2025CSR.dk

Ny lov skal reducere Danmarks forbrug af emballage

09.01.2025CSR.dk

En status på klimaet ovenpå et hektisk 2024

08.01.2025CSR.dk

Nye millioner til mere bæredygtighed i byggeriet med teknologi

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

CABI
Webinar
Webinarrække | 3:3 Styrk trivselsarbejdet med fokus på roller og ansvarsfordeling

Dette webinar er det tredje af tre. Her får du viden om, hvordan trivsel og fravær hænger sammen og præsentation af roller og ansvar i trivselsarbejdet.

Dato

16.01.2025

Tid

08:15

Sted

Online

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
TNFD Webinar: Developing a Nature Transition Plan

Join us for the 7th webinar in the Nordic TNFD Consultation Group where we will explore how to put together a robust nature transition plan. The webinar will revolve around TNFD’s recent Discussion paper on nature transition plans.

Dato

16.01.2025

Tid

13:00

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 20. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

20.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 20th January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

20.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom