29.04.2022  |  Klima, miljø og energi

Ny teknologi kan nedbringe CO2-udledning fra cementproduktion med 50 procent

Cementproduktion er ansvarlig for syv procent af den samlede globale CO2-udledning. Dét tal vil et nyt partnerskab nu arbejde på at nedbringe.

Produktion af cement står for syv procent af verdens CO2-udledning.

Det skriver Ingeniøren.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Det er derfor heller ikke overraskende, at Danmarks absolut højdespringer på CO2-listen er cementvirksomheden Aalborg Portland. Selvsagt er selskabet dermed også mest udsat, når en ensartet co2-afgift før eller siden rammer Danmark. Aalborg Portland udledte i 2018 ifølge Energistyrelsen 2,2 millioner ton CO2, hvilket er næsten 14 gange mere end Danmarks næststørste CO2-udleder, Nordic Sugar. En CO2-afgift på 1200 kroner vil betyde en afgiftsregning på 2,5 milliarder kroner (Kilde: Børsen Bæredygtig).

Et nyt partnerskab mellem FLSmidth, Teknologisk Institut, DTU, det amerikanske energilagringsfirma Rondo Energy samt cementproducenterne VICAT fra Frankrig og Cementos Argos fra Colombia har sat sig for at udvikle en ny teknologi til produktion af cement med et langt lavere CO2-aftryk. I den nye teknologi vil man benytte el i stedet for fossile brændsler samtidig med, at man erstatter kalken med ler. Idag udvindes det meste cement af kalk, der via en forbrændingsproces afgiver store mængder CO2. Benytter man ler i stedet for kalk, udledes der ikke CO2.

Læs også: Dansk Industri under skarp kritik for at ville holde niveauet på CO2-afgifter nede

"Det er ikke nyt at bruge ler i stedet for kalk. I Brasilien har de gjort det siden 1970'erne. Fordelen ved ler er, at der ingen CO2-emission er, når det brændes. Men vi ser også, at der især i udviklingslande er en stor interesse for at bruge ler, da det er et materiale, de selv har i store mængder," fortæller Thomas Petithuguenin, der er leder af "Forskning og Partnerskab" hos FLSmidth.

I den nuværende proces med kalk sker 60 procent af CO2-udledningerne fra selve kalken, når den varmes op, 30 procent kommer fra brændstoffer til at opvarme kalken og de sidste 10 procent kommer fra elforbrug i processen. Ved at omlægge til grøn strøm og erstatte kalk med ler vil der kunne opnåes en samlet CO2-reduktion på op imod 50 procent.

- MTN

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere