29.04.2022 | Klima, miljø og energi
Ny teknologi kan nedbringe CO2-udledning fra cementproduktion med 50 procent
Cementproduktion er ansvarlig for syv procent af den samlede globale CO2-udledning. Dét tal vil et nyt partnerskab nu arbejde på at nedbringe.
Produktion af cement står for syv procent af verdens CO2-udledning.
Det skriver Ingeniøren.
Det er derfor heller ikke overraskende, at Danmarks absolut højdespringer på CO2-listen er cementvirksomheden Aalborg Portland. Selvsagt er selskabet dermed også mest udsat, når en ensartet co2-afgift før eller siden rammer Danmark. Aalborg Portland udledte i 2018 ifølge Energistyrelsen 2,2 millioner ton CO2, hvilket er næsten 14 gange mere end Danmarks næststørste CO2-udleder, Nordic Sugar. En CO2-afgift på 1200 kroner vil betyde en afgiftsregning på 2,5 milliarder kroner (Kilde: Børsen Bæredygtig).
Et nyt partnerskab mellem FLSmidth, Teknologisk Institut, DTU, det amerikanske energilagringsfirma Rondo Energy samt cementproducenterne VICAT fra Frankrig og Cementos Argos fra Colombia har sat sig for at udvikle en ny teknologi til produktion af cement med et langt lavere CO2-aftryk. I den nye teknologi vil man benytte el i stedet for fossile brændsler samtidig med, at man erstatter kalken med ler. Idag udvindes det meste cement af kalk, der via en forbrændingsproces afgiver store mængder CO2. Benytter man ler i stedet for kalk, udledes der ikke CO2.
Læs også: Dansk Industri under skarp kritik for at ville holde niveauet på CO2-afgifter nede
"Det er ikke nyt at bruge ler i stedet for kalk. I Brasilien har de gjort det siden 1970'erne. Fordelen ved ler er, at der ingen CO2-emission er, når det brændes. Men vi ser også, at der især i udviklingslande er en stor interesse for at bruge ler, da det er et materiale, de selv har i store mængder," fortæller Thomas Petithuguenin, der er leder af "Forskning og Partnerskab" hos FLSmidth.
I den nuværende proces med kalk sker 60 procent af CO2-udledningerne fra selve kalken, når den varmes op, 30 procent kommer fra brændstoffer til at opvarme kalken og de sidste 10 procent kommer fra elforbrug i processen. Ved at omlægge til grøn strøm og erstatte kalk med ler vil der kunne opnåes en samlet CO2-reduktion på op imod 50 procent.
- MTN
Klima, miljø og energi

Flexible Energy Denmark: Vi både kan og bør udnytte vedvarende energi meget bedre
Et nyligt afviklet digitaliseringsprojekt viser, at der er stor værdi i at frisætte energi- og forbrugsdata på tværs af energisystemer – en smart styring af energiforbruget har nemlig vist besparelser på mindst 5 procent og nogle steder over 30 procent.
Klima, miljø og energi

Landmænd viser stor interesse for opsætning af solceller
LanboNord oplever massiv interesse fra landmænd, der gerne vil etablere solceller i landbruget. Det er nemlig god forretning, lyder det.
Strategi & ledelse

Spirii kåret til verdens bedste grønne startup
Den danske eMobility-platform Spirii er netop kåret til verdens bedste ved årets prisuddeling til Global Startup Awards. Spirii blev den eneste nordiske startup, der tog en pris med hjem.
Klima, miljø og energi

Nu går Det Grønne Forskernetværk i luften
Der var mere end fuldt hus, da forskere fra landets universiteter inviterede til lanceringen af Det Grønne Forskernetværk – et netværk, der skal styrke deres stemme i den offentlige debat, presse universiteter mod en grønnere retning og etablere nye indbyrdes samarbejder.
Klima, miljø og energi

Nyt projekt skal udvikle national standard for måling af biodiversitet
Projektet ’Udvikling af en national metode til kortlægning af bynatur’ skal det næste år være med til at finde en standard for, hvordan man kan måle og registrere biodiversitet i områder med bebyggelse.
Strategi & ledelse

Sådan kan virksomheder reagere på IPCC-rapporten
Udsigterne i FN-organets opsamlingsrapport er dystre. Hvad kan virksomheder gøre for at trække udviklingen i en bedre retning? Der er i hvert fald fem muligheder.