Lovkrav og samarbejde skal give menneskerettighedsarbejdet impact

Ny undersøgelse viser, at danske virksomheder ikke dokumenterer, at de lever op til FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv. Ny lovgivning vil kunne hjælpe, men bredt samarbejde skal få det til at blive virkelighed.

16.10.2020

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

På september måneds sidste dag i 2020 samledes virksomheder, lovgivere og eksperter, så de for åbent virtuelt tæppe kunne diskutere, hvordan kommende lovgivning bedst kunne løse opgaven på menneskerettighedsområdet.

For der er en opgave at løse. En ny undersøgelse fra Institut for Menneskerettigheder, som var udkommet dagen før, viser, at 20 af landets største virksomheder ikke i tilstrækkelig grad i deres kommunikation dokumenterer, at de lever op til FN’s basale opskrift på, hvordan virksomheder bør undgå og håndtere negativ indflydelse på menneskerettighederne.

En bred bevægelse for mere lovgivning
Derfor er da også, forklarede Signe Andreasen Lysgaard, som arbejder for Institut for Menneskerettigheder, et stort momentum i arbejdet med at få etableret noget, der kan drive virksomhederne i den retning.

”Der er en stigende efterspørgsel på noget der kombinerer frivillige tiltag med lovgivning om obligatorisk due diligence,” fortalte hun, og fortsatte:

”Den efterspørgsel kommer ikke længere kun civilsamfundet, hvor man ville forvente at se den. Vi ser det samme fra investorer og fra erhvervslivet selv, og der er i efterhånden mange lande brede koalitioner, som arbejder på den dagsorden.”

I Danmark handler diskussionen i dag da også om, hvorvidt der skal være dansk lovgivning om obligatorisk due diligence før EU kommer med sin, hvilket siges at ville ske i 2021.

På konferencen var de forskellige positioner repræsenteret. F.eks. Dansk Erhverv som er skeptisk overfor en rent dansk lovgivning:

Resultatet af undersøgelsen af 20 af de største danske virksomheder målt på omsætning. Den interne placering på listen kan afhænge af kommunikationsindsatsen snarere end den reelle indsats, uden at det ændrer ved undersøgelsens samlede konklusion. Kilde: Institut for Menneskerettigheder. .

”Vi kan ende med sådan et uskønt patchworktæppe af national særlovgivning, som også især for danske virksomheder vil udgøre handelshindringer og gøre det vanskeligt at realisere et indre marked,” sagde underdirektør i Dansk Erhverv, Stine Pilegaard Jespersen.

Argumentet er, at national lovgivning giver risiko for lovkompleksitet og at det kan give høje omkostninger. Det betyder dog langtfra at virksomheder og organisationer afviser lovgivning, de vil blot afvente de fælles regler fra EU, fordi det ”vil give et level playing field, der sikrer klare og simple retningslinjer og kan være med til at ændre mindset i virksomhederne”, som DIEH skriver i sin artikel om konferencen.

Hvad gør virksomhederne i dag?
Institut for menneskerettigheders undersøgelse viser, at ingen af de 20 virksomheder i undersøgelsen på nuværende tidspunkt er i stand til at dokumentere fuld efterlevelse af virksomheders menneskeretlige ansvar, som det er defineret i FN’s retningslinjer.

Analysen indikerer, at 14 ud af 20 virksomheder scorer under 50 procent i den samlede pointoptælling. I optællingen måles der blandt andet på om virksomhederne har en politik for menneskerettigheder, om de kan dokumentere due diligence, og om de giver mulighed for at klage og søge genoprejsning eller erstatning, hvis de har fået påvirket deres rettigheder negativt som følge af virksomhedens arbejde.

”Det er problematisk, at nogle af Danmarks største virksomheder ikke kan dokumentere, at de efterlever FN’s retningslinjer. Der er tale om virksomheder, der via den danske årsregnskabslov er forpligtede på at redegøre for deres arbejde med at respektere menneskerettighederne, og alligevel halter deres dokumentation,” siger Elin Wrzoncki, leder af afdelingen for menneskerettigheder og erhverv i Institut for Menneskerettigheder i en pressemeddelelse.

I gennemsnit scorer virksomhederne blot tre ud af 12 point for deres dokumentation af nødvendig omhu, også kaldet due diligence. Det vil sige de ledelsessystemer, virksomhederne har på plads for at tage hånd om negativ indvirkning på menneskerettighederne, og alle virksomheder scorer nul point på en eller flere af aspekterne af nødvendig omhu.

En undersøgelse af virksomheders rapportering på tværs af EU fra 2019 viste tilsvarende, at udaf de 34 danske virksomheder, som indgik i undersøgelsen af mere end 1.000 rapporter, var det under halvdelen som rapporterede om due diligence og kun 15 procent tilkendegav, at de tilbød en vej til genoprejsning for de ramte, hvis virksomheden havde haft negative indvirkninger på nogens rettigheder.

Det skal gøre en reel forskel
Signe Andreasen Lysgaard konkluderede på denne baggrund, at det var ”nødvendigt og aktuelt” at diskutere, hvordan man kan indføre obligatorisk due diligence, og at diskussion flyttede sig, fra om det var nødvendigt, til hvordan man gør det.

Undersøgelsens metode og udfordringer

Institut for Menneskerettigheders analyse undersøger virksomhedernes offentliggjorte materiale og information. Virksomhederne får point mellem nul og to på tværs af 13 kerneindikatorer, som er udviklet af det europæiske initiativ Corporate Human Rights Benchmark. Indikatorlisten er designet til at skabe et hurtigt overblik over en virksomheds tilgang til menneskerettighederne og evne til at påvise efterlevelse af kravene fra FN’s retningslinjer.

De 13 indikatorer er inddelt i tre hovedområder:

  • Politikker og ledelse
  • Implementering af respekt og nødvendig omhu for menneskerettighederne
  • Genoprejsning og klagemuligheder

Det undersøgte materiale omfatter blandt andet årsrapporter, virksomhedernes offentliggjorte politikker og retningslinjer på området. Undersøgelsen udgør alene en analyse af virksomhedernes egen evne til at påvise efterlevelse af FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv og altså ikke en analyse af deres reelle efterlevelse af retningslinjerne eller håndtering af menneskeretsrelaterede sager i praksis.

Det faktum ændrer næppe ved det overordnede billede, men placeringen internt på listen kan udtrykke, at virksomheden er god til at benytte de rigtige begreber på deres website og i rapporter, snarere end at de reelt arbejder mere dedikeret med menneskerettigheder.

De diskussioner er allerede i gang, og nogle af de store spørgsmål i dem er, hve,m loven skal gælde for, og hvorand man bedst balancerer forebyggelse af negative indvirkninger, mulighed for genoprejsning for rettighedshaverne og sanktioner mod virksomhederne.

Den væsentligste bekymring ligger dog på et højere niveau:

”Det er helt centralt, at det bliver lovgivning, der faktisk har en positiv impact på beskyttelsen af menneskers rettigheder, og ikke noget, der bare fører til nogle skrivebordsøvelser,” sagde Signe Andreasen Lysgaard.

Hvordan man skal få arbejdet i virksomhederne til at rykke sig diskuterede konferencen i en afsluttende debat. Her var der bred enighed om, at det danske samfund i form af organisationer og virksomheder har gode muligheder for at hjælpe virksomheder med nødvendig viden og ressourcer, så byrden ikke kun skal bæres af virksomhederne selv.

Man talte om f.eks. partnerskaber på tværs, sektorsamarbejder, multistakeholder-initiativer, alliancer omkring specifikke problemstillinger, og øget hjælp og vejledning til virksomhederne om menneskerettighedsspørgsmål i forbindelse med import.

Der er ingen tvivl om, at der er lovgivning på vej, og disse typer af samarbejde bliver derfor centrale uanset om fremtiden byder på lovpligtig due diligence alene fra EU eller om Danmark får egen lovgivning på området på linje med f.eks. Frankrig og Holland – og Finland, Norge, Belgien og Tyskland, som ifølge Signe Andreasen Lysgaard alle har nationale initiativer på vej.

Konferencen Ansvarlig Virksomhedsadfærd: Hvordan kan regulering være med til at fremme nødvendig omhu (due diligence) på menneskerettigheds- og miljøområdet, i Danmark og EU? var arrangeret af Institut for Menneskerettigheder, 92-gruppen, Global Compact Network Denmark, Folkekirkens Nødhjælp, Amnesty International og Dansk Initiativ for Etisk Handel.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

22.07.2024CSR.dk

Klimavenlige handlinger betaler kulturelle oplevelser i København

18.07.2024CSR.dk

EU's Taksonomi kan skubbe branchen i en mere bæredygtig retning

12.07.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Sammen med High:five giver Elis utilpassede unge en chance på arbejdsmarkedet

12.07.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ tekstilstøtte sikrer flere og ekstra gode ferieoplevelser til udsatte børn

05.07.2024Nilfisk

Sponseret

Nilfisk hjælper krigsskadede ukrainere

26.06.2024CSR.dk

Rapport: Forbrugere vælger oftere genbrugstøj

26.06.2024Dagrofa aps

Sponseret

Nyt tiltag skaber jobs for unge med autisme i Ishøj Kommune

20.06.2024CSR.dk

Forbrugerne har lav tillid til virksomheders miljøkommunikation

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet