Nykredit går forrest med at koble ESG-rådgivning, ratings og prisen på penge

Prisen på penge bliver i stadig oftere koblet til bæredygtighed. Nykredit har taget usædvanligt skridt for at komme på kunders gode side.

03.03.2021

CSR.dk

Historien om finanssektorens stigende krav til indblik i virksomheders håndtering af bæredygtighedsemner har fået et nyt kapitel.

Nogle finansieringsudbydere leverer nemlig ikke længere kun pengene, de er også begyndt at rådgive om, hvordan pengene kan blive billigere for virksomhederne, der skal låne dem.

Således skriver finans.dk, at både Nykredit og Nordea har særlige rådgivere ansat, som kan købes til at hjælpe virksomheder med at få forbedre deres ESG-indsats, f.eks. hvor man måske skal overveje at sætte ind, hvis man vil have en bedre rating, hvordan man skal stille sig i forhold til ESG-ratingbureauer og kommunikation til investorer og aktiemarkeder. Det er noget nyt, for den type rådgivning har typisk været udført af konsulentvirksomheder.

I Nykredit fortæller koncerndirektør Tonny Thierry Andersen, at han mener, det er en fordel for dem og for kunderne, at Nykredit forbinder ESG-rådgivning og finansieringsmuligheder, og at det placerer hans bank i en god position til at udnytte den tendens, som bl.a. en analyse fra det globale aktieindeks MSCI peger på. De kan nemlig påvise, at virksomheder generelt kan få billigere finansiering, hvis de har en god ESG-rating, fordi virksomhedens risikoprofil opleves som bedre, hvis man kan se, at de kan håndtere risici forbundet med den grønne omstilling.

Lån for milliarder knyttet til grønne mål
Nykredit og Nordea er på den måde i gang med at forberede sig på, det, som man allerede ser i udlandet, nemlig låneaftaler, hvor omkostningerne afhænger af, at virksomheden lever op til fastsatte ESG-mål.
Det gælder f.eks. Mærsks aftale med 26 banker fra februar 2020, om for 35 milliarder kroner løbende kredit, hvor renten løbende bliver justeret efter shipping- og logistiskvirksomhedens evne til at leve op til sit eget CO2-reduktionsmål. Eller H&M’s nylige udstedelse af bæredygtighedsobligationer for 3,7 milliarder kroner knyttet til tre bæredygtighedsmål. Som dog intet er at regne mod bryggerikoncern AB Inbevs låneaftale på 62 milliarder kroner, hvor prisen på pengene er knyttet til opnåelsen af ESG-mål.

Omvendt bliver finansiering bliver stadig dyrere for f.eks. olie- og gasselskaber. For nylig sendte S&P, et globalt kreditvurderingsfirma, en advarsel til 13 olie- og gasvirksomheder inklusiv nogle af verdens største – om, at nu ville S&P snart være nødt til at sænke deres kreditvurdering. Årsagen er, at risikovurderingen af sektoren stiger i takt med at verden bevæger sig væk fra at investere i fossile brændsler, og i takt med at selskabernes indtjening falder.

Nykredit forestiller sig at spille ’en betydelig rolle’
Ifølge finans.dk har Nykredit testet rådgivningskonceptet med NNIT, som ifølge deres investor relations-chef har taget imod tilbuddet fordi de sagtens kan mærke at finanssektoren har et stigende fokus på ESG, og at de gerne vil være forberedt på en situation, hvor dette fokus kommer til at påvirke priserne på kapital.

Tonny Thierry Andersen har ansvaret for bankforretningen i Nykredit. Foto: Nykredit.

Nykredit har også arbejdet med en dansk C25-virksomhed, som dog ikke vil udtale sig om forløbet. Nordea har heller ikke leveret konkrete eksempler til finans.dk’s artikel, men fortæller at ESG er en del af ders generelle virksomhedsanalyse, og hvis den er positiv, falder bankens risiko og det kan give en lavere pris, når der skal lånes.

De foreløbige erfaringer gør, at Nykredit på nuværende tidspunkt har ganske høje forventninger til ESG-rådgivning som en ny del af forretningen.

” Nu har vi foreløbig arbejdet med to store danske virksomheder, og vi har en stærk pipeline. Vi kan se, at der er stor interesse, så hvis vi kan være med til at facilitere det øgede fokus, og kombinere det med at belønne virksomhederne i form af billigere finansieringsløsninger, så kan vi komme til at spille en betydelig rolle på dette område,” siger Tonny Thierry Andersen.

- EHS

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

18.11.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal gøre flere danske virksomheder klimaklar

14.11.2024BSR

Sponseret

The Silent G: Six Questions Every Leadership Team Should Ask About Sustainability Governance

04.11.2024CSR.dk

Ny rapport giver status på den grønne investeringsbølge

22.10.2024CSR.dk

Kommuner og regioner har investeret borgernes penge i atomvåben og andre våben

14.10.2024CSR.dk

Danmark skærper bæredygtighedskrav til biomasse

01.10.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Løs forretningsproblemer med DMA og få ledelsen med ombord

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V