03.03.2021  |  Samfund

Nykredit går forrest med at koble ESG-rådgivning, ratings og prisen på penge

Prisen på penge bliver i stadig oftere koblet til bæredygtighed. Nykredit har taget usædvanligt skridt for at komme på kunders gode side.

Historien om finanssektorens stigende krav til indblik i virksomheders håndtering af bæredygtighedsemner har fået et nyt kapitel.

Nogle finansieringsudbydere leverer nemlig ikke længere kun pengene, de er også begyndt at rådgive om, hvordan pengene kan blive billigere for virksomhederne, der skal låne dem.

Således skriver finans.dk, at både Nykredit og Nordea har særlige rådgivere ansat, som kan købes til at hjælpe virksomheder med at få forbedre deres ESG-indsats, f.eks. hvor man måske skal overveje at sætte ind, hvis man vil have en bedre rating, hvordan man skal stille sig i forhold til ESG-ratingbureauer og kommunikation til investorer og aktiemarkeder. Det er noget nyt, for den type rådgivning har typisk været udført af konsulentvirksomheder.

I Nykredit fortæller koncerndirektør Tonny Thierry Andersen, at han mener, det er en fordel for dem og for kunderne, at Nykredit forbinder ESG-rådgivning og finansieringsmuligheder, og at det placerer hans bank i en god position til at udnytte den tendens, som bl.a. en analyse fra det globale aktieindeks MSCI peger på. De kan nemlig påvise, at virksomheder generelt kan få billigere finansiering, hvis de har en god ESG-rating, fordi virksomhedens risikoprofil opleves som bedre, hvis man kan se, at de kan håndtere risici forbundet med den grønne omstilling.

Lån for milliarder knyttet til grønne mål
Nykredit og Nordea er på den måde i gang med at forberede sig på, det, som man allerede ser i udlandet, nemlig låneaftaler, hvor omkostningerne afhænger af, at virksomheden lever op til fastsatte ESG-mål.
Det gælder f.eks. Mærsks aftale med 26 banker fra februar 2020, om for 35 milliarder kroner løbende kredit, hvor renten løbende bliver justeret efter shipping- og logistiskvirksomhedens evne til at leve op til sit eget CO2-reduktionsmål. Eller H&M’s nylige udstedelse af bæredygtighedsobligationer for 3,7 milliarder kroner knyttet til tre bæredygtighedsmål. Som dog intet er at regne mod bryggerikoncern AB Inbevs låneaftale på 62 milliarder kroner, hvor prisen på pengene er knyttet til opnåelsen af ESG-mål.

Omvendt bliver finansiering bliver stadig dyrere for f.eks. olie- og gasselskaber. For nylig sendte S&P, et globalt kreditvurderingsfirma, en advarsel til 13 olie- og gasvirksomheder inklusiv nogle af verdens største – om, at nu ville S&P snart være nødt til at sænke deres kreditvurdering. Årsagen er, at risikovurderingen af sektoren stiger i takt med at verden bevæger sig væk fra at investere i fossile brændsler, og i takt med at selskabernes indtjening falder.

Nykredit forestiller sig at spille ’en betydelig rolle’
Ifølge finans.dk har Nykredit testet rådgivningskonceptet med NNIT, som ifølge deres investor relations-chef har taget imod tilbuddet fordi de sagtens kan mærke at finanssektoren har et stigende fokus på ESG, og at de gerne vil være forberedt på en situation, hvor dette fokus kommer til at påvirke priserne på kapital.

Nykredit har også arbejdet med en dansk C25-virksomhed, som dog ikke vil udtale sig om forløbet. Nordea har heller ikke leveret konkrete eksempler til finans.dk’s artikel, men fortæller at ESG er en del af ders generelle virksomhedsanalyse, og hvis den er positiv, falder bankens risiko og det kan give en lavere pris, når der skal lånes.

De foreløbige erfaringer gør, at Nykredit på nuværende tidspunkt har ganske høje forventninger til ESG-rådgivning som en ny del af forretningen.

” Nu har vi foreløbig arbejdet med to store danske virksomheder, og vi har en stærk pipeline. Vi kan se, at der er stor interesse, så hvis vi kan være med til at facilitere det øgede fokus, og kombinere det med at belønne virksomhederne i form af billigere finansieringsløsninger, så kan vi komme til at spille en betydelig rolle på dette område,” siger Tonny Thierry Andersen.

- EHS

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere