Nyt roadmap for cirkulær økonomi i byggeriet

Hvordan kommer cirkulær økonomi for alvor ind i byggesektoren, hvor det meste arbejde stadig udføres som "business as usual"? Et nyt roadmap kommer med kvalificerede bud.

Cirkulær økonomi i byggeriet handler bl.a. om nye materialer. Foto: https://realdania.dk/publikationer/faglige-publikationer/roadmap-for-cirkulaer-oekonomi-i-byggeriet.

19.04.2023

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

”Det her kræver rigtig mange forskellige indsatser fra rigtig mange aktører på en gang. Alle i byggeriet skal aktiveres, alle i værdikæden. Og så er der nogen, der har en særlig rolle som dem, der kan sørge for at få det til at ske, f.eks. politikere, investorer og bygherrer,” sagde Martha Kristine Sørensen fra Teknologisk Institut.

Ordene faldt, da hun fremlagde resultaterne af den undersøgelse af cirkulær økonomi i byggeriet, som blev lanceret i går, 18. april 2023. For efter flere år med pilotprojekter og enkeltstående initiativer har byggesektoren nu fået et roadmap til cirkulær økonomi i sektoren.

Omstillingen til cirkulært byggeri er en af de afgørende løftestænger til at mindske byggeriets negative klimaaftryk og til et mere bæredygtigt ressourceforbrug. Modsat den nuværende tilstand, hvor sektoren står for 30 procent af Danmarks udledninger af CO2 og 35 procent af det registrerede affald.

Rapporten anerkender, at flere aktører i Danmark har arbejdet med cirkulær økonomi i byggeriet i en årrække, men understreger også, at der er langt til en implementering af principperne for cirkulær økonomi på tværs af hele byggeriets værdikæde.

”Der er omkring 200.000 personer engageret i byggebranchen, og for de fleste på tværs af værdikæden er det business as usual hele vejen rundt,” sagde Martha Kristine Hansen.

Formålet med Roadmap for cirkulær økonomi i byggeriet - i et 2030-perspektiv, der er udarbejdet af et konsortium af Teknologisk Institut, WE BUILD DENMARK og CLEAN, er at give et solidt grundlag for den videre indsats. Og at komme med konkrete bud på, hvilke bevægelser, der skal sættes i gang, og hvilke trædesten, der skal lægges frem mod 2030, for at få retning og skala på omstillingen til en cirkulær økonomi byggeriet.

Tre bevægelser og 28 konkrete indsatser
Overordnet konkluderer rapporten, at der er brug for at sætte skub i tre bevægelser, for at komme langt nok ud i værdikæderne med den cirkulære praksis, som det fremgår af billedet til venstre.

Kilde: https://realdania.dk/publikationer/faglige-publikationer/roadmap-for-cirkulaer-oekonomi-i-byggeriet.

Knyttet til især de første to, udbredelse og kommercialisering, peger Roadmappet i alt på 28 konkrete indsatser, som kan sættes i gang inden 2030. Roadmappet peger bl.a. på vigtigheden af et stærkt politisk fokus, så de cirkulære principper bliver en del af alle aktørernes praksis. Det gælder både for den enkelte håndværker, men også rådgivere, entreprenører og bygherrer. Vejen frem mod udbredelse handler både om kompetenceopbygning, videndeling, hvor ny viden forankres lokalt og udnyttes i praksis - og det handler om udvikling af nye teknologier og principper.

Roadmappet ser også på, hvad der skal til for at forbinde udbud og efterspørgsel bedre end i dag, hvor forbindelsen ofte er brudt. Rapporten peger på, at det handler om helt konkrete tiltag såsom standardisering af dokumentation, etablering af materialepas, oprettelse af materialebørser, afklaring af ansvar og risiko og udvikling af forretningsmodeller.

Lige så vigtigt, men ofte ladt ude af fortællingen, er et fokus på at omstillingen kræver ændringer i vores kultur og adfærd. Fire af indsatserne handler om at gøre omstillingen engagerende, attraktiv og konkret, så danskerne også er med til at drive udviklingen.

"Det er måske den hårdeste nød at knække, men i forhold til ressourceforbrug osv. er det virkelig vigtigt at stille spørgsmålstegn ved vores vaner og forståelse af, hvad der er godt og hvad der tillægges værdi. Vi ved f.eks., at et parcelhus i 60’erne typisk var på 122 m2, mens det i dag er på 213,” sagde Martha Kristine Sørensen.

Det er stort. Virkelig stort
Deltagerne i lanceringen d. 18. april var generelt positive over for rapportens overblik og konklusioner, men spurgte også til om man ikke også burde tage ting som EU’s taksonomi for cirkulær økonomi eller byggevareforordningen i betragtning?

https://realdania.dk/publikationer/faglige-publikationer/roadmap-for-cirkulaer-oekonomi-i-byggeriet.

”Begge disse er på vej, og de kommer også til at have betydning – ikke mindst fordi noget af det vil skulle implementeres i bygningsreglementet. Det er sindssygt vigtigt, hvad der sker her,” svarede Martha Kristine Sørensen, som desuden opfordrede alle til at huske på en vigtig pointe:

”Cirkulær økonomi løser ikke alene byggeriets klimaudfordringer. Der skal mange andre indsatser til at tage vare på klodens velbefindende.”

En deltager efterlyste da også en prioritering af de mange indsatser. 

"Vi har prøvet, men vi fandt det for indeværende ikke muligt at pege på nogle få indsatser som de vgitgste. Derfor er vi landet på de tre bevægelser: udbredelse, kommercialisering og værdisætning," afsluttede Martha Katrine Sørensen. 

Rapporten har til gengæld fundet det muligt at pege på tre aktører, som spille en særlig vigtig rolle i at sætte skub i udviklingen af cirkulær økonomi i byggesektoren. Det fremgår af grafikken til højre. 

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Denne artikel er del af et tema:

Byggesektorens bæredygtighed 2023

Det kræver sit, når en sektor skal skære over 90 procent af sine CO2-udledninger for at komme inden for de planetære grænser. Bygge- og ejendomsbranchen er i gang med opgaven og CSR.dk viser i dette tema, nogle af de initiativer der er i gang. 

Relateret indhold

04.04.2025Denteks A/S

Sponseret

Bæredygtigt arbejdstøj og linned

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online

DTU
Webinar
Bestyrelsesarbejde i MedTech og Life Science

Boost din bestyrelseskarriere i MedTech og Life Sciences. Deltag i dette gratis webinar, hvor vi dykker ned i, hvordan stærke bestyrelsesrelationer ikke kun styrker samarbejdet – men også åbner døre for din egen vej ind i bestyrelseslokalet. Skal du med?

Dato

08.04.2025

Tid

17:00

Sted

Online

FSR - danske revisorer
Webinar
Revisors erklæring på lovpligtig bæredygtighedsrapportering

Få en praktisk indføring i udarbejdelse af revisors bæredygtighedserklæring i henhold til CSRD.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online