Nyt testanlæg kan blive til milliardstort erhvervseventyr
Alt hvad der gror i jorden, i havet og vokser i naturen rummer kæmpe uudnyttede potentialer. Det er kernen i testanlægget Baltic Plant Solution, der kan blive lige så stort for Danmark, som vindmølleeventyret har været det, mener borgmester.
Teknologien til at lave eksempelvis ingredienser til fødevareindustrien af restprodukter findes allerede, men der mangler et testanlæg, hvor danske og udenlandske virksomheder kan teste processerne og produktionen i fuld skala, inden de kommer i reel produktion.
Derfor tager en række aktører nu første skridt til at etablere et stort testanlæg på Falster, Baltic Plant Solution.
"De fleste har en god fornemmelse af den enorme udvikling, der er sket på energiområdet fra de gamle vandmøller til dagens vindmøller. Den måde, vi bruger de biologiske ressourcer på i dag, er på samme udviklingsniveau som den gamle vandmølle. Vi har en klimakrise, vi skal løse, og vi har et vanvittigt overforbrug af ressourcer i verden, og derfor skal bruge vores biologiske ressourcer helt ud til sidste plantefiber til gavn for både klima, miljø og biodiversitet. Det kan anlægget hjælpe med", siger Simon Hansen, borgmester i Guldborgsund Kommune.
”Desuden kan de nye produkter blive et potentielt forretningseventyr på højde med vores vindmølleindustri. Vi bor jo i et bio-bountyland”, fortsætter han.
På det kommende Baltic Plant Solution testanlæg kan virksomhederne afprøve, tilrette, forfine og gennemføre produktion af nye fødevareingredienser og andre produkter i et stort industrianlæg, inden de overfører produktionen til den virkelige verden og gør det til en forretning.
Stor interesse
Idéen til testanlægget er født hos virksomheden Nordic Sugar, som har mødt stor interesse fra virksomheder i Danmark og blandt nabolandene.
Nu har Nordic Sugar og to andre virksomheder slået sig sammen med Bioøkonomisk Vækstcenter Guldborgsund og Business Lolland-Falster og tager ideen skridtet videre mod realisering.
Når anlægget står klar, er det målet, at det skal kunne servicere virksomheder fra hele Danmark og fra eksempelvis Sydsverige og Nordtyskland – derfor navnet Baltic Plant Solution.
”Helt konkret skal der bygges et skalérbart produktionsanlæg, som meget firkantet sagt kan skille en plante eller andet biologisk materiale ad, så man kan udvinde proteiner, fibre eller andre funktionelle ingredienser produkter. Og måske også helt andre og endnu uudforskede muligheder", siger John Jensen, head of new opportunities hos Nordic Sugar.
Eksplosivt marked
Ifølge investeringschef i Business Lolland-Falster, Steffen Lund, er der et kæmpe behov for et anlæg som Baltic Plant Solution. Ikke bare i Danmark, men i hele Nordeuropa.
”I dag skal man helt til Belgien for at finde et anlæg, der kan levere den samme service. Biosolutions er et område i eksplosiv vækst, og alene inden for den gren af bioraffinering, der handler om enzymer og mikroorganismer, forventer man en samlet global markedsværdi på knap 3.700 milliarder kroner i 2026. Anlægget på Lolland-Falster kan derfor blive et sted, hvor nye, internationale erhvervseventyr begynder”, siger Steffen Lund.
Første skridt i etableringen af anlægget er sat i gang med udarbejdelsen af et såkaldt Feasibility Study, som leveres af den rådgivende ingeniørvirksomhed Niras. Det skal sikre, at alt omkring etableringen af anlægget, der forventes at koste 200 millioner kroner, gribes rigtigt an.
- HCL