Obama skyder 500 mio. dollars efter klimaet
Med den ene fod på vej ud af Det Hvide Hus, har Barack Obama sendt yderligere en halv milliard dollars fra USA til arbejdet med klimaforandringer og grøn vækst. Men det stopper nok der. Britiske forskere er bekymrede.
I morgen får verdens eneste supermagt en ny commander in chief, når Donald Trump som bekendt indtager Det Hvide Hus i Washington som USA’s 45. præsident. Som tidligere omtalt her på CSR.dk, så repræsenterer han bl.a. et noget andet syn på klimaforandringer, global opvarmning, grøn energi etc. end manden han afløser, Barack Obama.
Læs også: Trump, Obama og den arktiske olie
Derfor må det også siges at være i 11. time, at Obama-administrationen i tirsdags offentliggjorde sit andet bidrag til den internationale Green Climate Fund, der blev oprettet i 2010 som en del af FN’s Framework Convention on Climate Change (UNFCCC) og med finansiering fra verdens rige lande vil hjælpe de mindre rige med at håndtere klimaforandringerne og igangsætte grøn vækst.
Bevillingen, der er givet som en executive order uden om Kongressen, lyder på 500 mio. dollars (godt 3,5 mia. kr.) og følger op på den første af slagsen, der blev givet for godt 10 måneder siden. Samlet udgør de to bidrag dog kun en tredjedel af de 3 mia. dollars (over 20 mia. kr.), som Obama lovede allerede i november 2014.
Med Trumps klimastandpunkt in mente er det imidlertid noget usandsynligt at han vil afsætte de resterende $2 mia., og derfor er da også tilfredshed blandt de aktivister, der ellers inden jul lagde pres på Obama for at hoste op med de på det tidspunkt manglende $2,5 mia.
”Obama-administrationen nægter at lade Trumps bande af oliebaroner og klimabenægtere diktere, hvordan verden skal adressere klimakrisen. Titusindvis af mennesker verden over har bedt præsident Obama om at vise ansvar inden Trump overtager nøglerne til regeringen og forsøger at vende årtiers fremskridt på klimafronten”, siger Tamar Lawrence-Samuel fra organisationen Corporate Accountability International, som reaktion på bevillingen.
Trump har flyttet sig (lidt), Kina klar til at tage førertrøjen
Efter Trumps valgsejr i november har flere observatører dog noteret sig, at han har trukket lidt i land i forhold til sin holdning til sammenhængen mellem den globale opvarmning og menneskelig aktivitet, og til klimaforandringerne generelt. Det har man også bemærket i Kina, hvor man er klar til at overtage USA’s lederrolle på området, samtidig med at det bilaterale samarbejde fortsætter.
”Trump har blødgjort sin retorik omkring, hvorvidt klimaforandringerne er ægte. Og samarbejdet på klimafronten er aldrig gået stå på grund af politiske spændinger. Kinas faste attitude når det kommer til at deltage i globale klimaforandringsindsatser vil styrke tilliden rundt om den voksende splittelse med pro-globalisering og anti-globalisering”, siger Kinas specielle repræsentant for klimaforandringer, Xie Zhenhua, til China Daily.
Derudover har Donald Trumps kommende udenrigsminister, den tidligere topchef i ExxonMobil, Rex Tillerson, tidligere sagt, at klimaforandringerne er ægte, om end har han sat spørgsmålstegn ved det menneskelige ansvar i den forbindelse.
Læs også: Britisk underskrift på Parisaftalen
I akademiske cirkler i Storbritannien er man da heller ikke voldsomt optimistiske. En gruppe på 100 førende klimaforskere har således skrevet under på et åbent brev stilet til premierminister Theresa May, hvor de opfordrer hende til, bl.a. med G20 i ryggen, at ”presse Trump og hans administration til at anerkende de videnskabelig beviser omkring risiciene ved klimaforandringerne, til at fortsætte støtten til den internationale kamp mod disse forandringer, herunder Parisaftalen”, og til at holde fast i den amerikanske forskningsindsats på området, som de mange professorer er ”bekymrede” over vil blive svækket.