Omstilling til bæredygtig palmeolie – muligheder, barrierer og vejen frem

Fødevareministeriet, Dansk Erhverv, DI Fødevarer og WWF Verdensnaturfonden sætter ved deres side-event på CSR Awards 2014 fokus på bæredygtig palmeolie. Læs her hvorfor lige netop dette emne er relevant.

Hvorfor er det relevant at gøre en dansk indsats for bæredygtig palmeolie? 
Et område svarende til cirka fire gange Danmarks areal er i dag dækket af palmeolieplantager. Produktionen af palmeolie foregår hovedsageligt i Malaysia og Indonesien, og der er betydelige udfordringer - for mennesker, miljø og dyreliv - forbundet med den konventionelle produktion.

Netop derfor satte den danske fødevaresektor og detailhandel i sommeren 2014 klare mål op for indkøb og anvendelse af bæredygtig palmeolie: 100 pct. bæredygtigt produceret palmeolie senest i 2018 og allerede i 2016 ved brug af certifikater. ”Vi har kæmpet for at sætte palmeoliens effekter for skov, dyr og klima på dagsordenen i årevis. Derfor er det et kæmpe skridt i den rigtige retning, at der nu er sat konkrete mål,” siger Gitte Seeberg, generalsekretær, WWF.

Hvad skal der til for at sikre bæredygtig palmeolie i fremtiden? 
Bæredygtigt indkøb af palmeolie kræver, at aktører arbejder sammen på tværs af globale værdikæder. Det handler om at skabe et samarbejde, der strækker sig fra supermarkedernes hylder over fødevareindustrien til distributørerne af palmeolie - og i sidste ende ned til den enkelte producent af palmeolie. ”Forbrugerne er i stigende grad bevidste om bæredygtighed. Men faktisk ser vi, at udviklingen er drevet af virksomhederne – selvfølgelig også på opfordring fra NGO’er. Med de fælles initiativer på palmeolie arbejder vi for at styrke og udbrede denne positive udvikling,” siger Louise Koch, CSR-chef, Dansk Erhverv.

Kan det økonomisk betale sig for virksomhederne at arbejde hen imod bæredygtig palmeolie? 
Palmeolie har nogle enestående smagsmæssige og tekniske egenskaber og giver et højt udbytte per hektar. Palmeolie er derfor svær at erstatte med noget andet – og en løsning er i stedet at producere bæredygtigt. Der er enighed om, at standarden for bæredygtigt produceret palmeolie er Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO). Lande som Tyskland, Sverige og Schweiz arbejder også på en omstilling. ”Vi forventer, at RSPO standarden i løbet af en kort årrække vil være et markedskrav. Derfor er der også kommercielt set fornuft i at være med i den her omstilling,” siger branchedirektør i DI Fødevarer, Ole Linnet Juul.

Alle de nominerede til CSR Awards på plads

10.09.2015CSR Fonden

Sponseret

Her er de nominerede til CSR Partnership Prize 2015

19.08.2015CSR Fonden

Sponseret

Indstil dit CSR-partnerskab til CSR Partnership Prize!

09.07.2015CSR Fonden

Sponseret

Indstil et værdigt vinderpar til CSR Partnership Prize 2015

25.06.2015CSR Fonden

Sponseret

Nu kan du indstille virksomheder til CSR Environment Prize

22.06.2015CSR Fonden

Sponseret

19.06.2015CSR Fonden

Sponseret

Husk at indstille din virksomhed til CSR Awards 2015 inden sommerferien!