På kvindernes kampdag elsker alle diversitet

Kvindernes international kampdag er heldigvis ikke længere den eneste dag om året, der tales om diversitet i danske virksomheder. I Danmark sætte Global Compact nyt initiativ i gang. Globalt er der behov for at sætte ind i kampen for kvinders deltagelse i samfundet akut.

10.03.2021

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

"For tre år siden skulle jeg have rapporter med om at diversitet i ledelsen kunne betale sig. Det behøver jeg slet ikke mere. Nu handler samtalen om hvordan, og indstillingen er, at det der skal ændres, skal vi ændre sammen". 

Sådan sagde Pernille Sandberg Bech, som de seneste tre år - efter at have forladt jobbet som øverste HR-chef i Falck - gennem virksomheden GoodTalks har været i gang med at drive gode og kloge samtaler om mere mangfoldig ledelse frem. 

Samtaler, som sammen med vældig mange andre initiativer - kan være med til at ændre på det store paradoks, at Danmark, som et at verdens mest lige samfund, når man ser på deltagelse i arbejdsmarkedet og uddannelsesgrad, stadig kun er nr 14 i World Economic Forums Global Gender Gap-rapport fra 2020 og når det handler om kvinder og ledelse, så ligger vi på plads 102 ud af 153. 

Pernielle Sandberg Bechs ord faldt som en del af hendes korte oplæg ved UN Global Compact Network Danmarks event, før man ringer med klokken og åbner børsen i København på kvindernes internationale kampdag d. 8. marts. Og hun nåede også at komme med tre hurtige bud på hvordan, man skaber forandring: 

  1. Se på arbejdskulturen og hvad I måler på - for ifølge Pernille Sandberg Bech, så er det kun 15 procent af arbejdsstyrken som kan defineres som "highly engaged"og det er spild af ressourcer. Ligesom det er problematisk kun at måle på hårde, individuelle resultater - find måder også at måle og belønne dem, der løfter og samler andre til at drive virksomheden frem.
  2. Gennemgå rekrutteringsprocesserne - både til jobs og bestyrelsesposter. Hvis 85 procent af alle købsbeslutninger tages af kvinder, hvorfor er der så ikke flere i bestyrelserne til at repræsentere dem? 
  3. Lav ikke alt om på en gang

Man kan nok godt regne med, at det har de heller ikke gjort hos Nasdaq OMX Copenhagen, men der er sket forandringer. 

"Vi skal alle ændre os, og hos os er vi på vej. F.eks. spørger vi nu i løbet af vores dialog med virksomheder, som overvejer at blive optaget hos os, om diversitet, og hvordan de arbejder med det," fortalte Carsten Borring, som er noteringschef på den københavnske børs. 

Nyt netværk med Global Compact i Danmark - og 39 andre lande
Et andet sted man kan vende sig mod, for at finde nogle af svarene på "hvordan" er UN Global Compact Network Denmark. Sara Krüger Falk, som er direktør for netværket, fortalte ved børsåbningseventen, at man i Danmark i løbet af foåret vil lancere et netværk kaldet "Target Gender Equality", som skal sætte skub i udviklingen i virksomheders opnåles af mål for kvinder i ledelse. Lanceringen i Danmark sker som en del af anden runde i Target Gender Equality, hvor i alt 40 lande skal arbejde ud fra en model, som blev testet og udviklet i første runde, hvor 300+ virksomheder med flere end otte millioner medarbejdere i 19 lande deltog. 

Target Gender Equality arbejder for at få bedre kønsbalance i bestyrelser og topledelser - til en start, og vil derigennem bidrage til verdensmål 5.5. Arbejdet støtter også op om implementeringen af FN's Women's Empowerment Principles, som netop handler om, hvad virksomheder kan arbejde med kønsligestilling på arbejdspladsen, i markedet og i samfundet. 

Hvis nogen alligevel skulle finde på at spørge om det med tallene, så har Global Compact et par stykker, de gerne vil vise frem: 

  • Ifølge en undersøgelse offentliggjort af den amerikanske investeringsbank Morgan Stanley i 2019, så har virksomheder med høj deltagelse af kvinder i ledelsen et afkast, som er 2,8 procentpoint højere. 
  • International Finance Corporation, som er en del af Verdensbanken, fremlagde ligeledes i 2019 en undersøgelse, som viste, at kvinders virksomhedeledesle var knyttet til bedre ESG-performance, inklusiv lavere CO2-udledninger, stærkere relationer til medarbejderne og førre tilfælde af snyd, insiderhandel og anden uetisk praksis. 

Arbejdet i Target Gender Equality er trods initiativets globale karakter helt og aldeles lokalt forankret, da der er stor forskel på, hvilke udfordringer der skal arbejdes med fra land til land. 

Genstart en unik chance
Men det globale perspektiv er ellers vigtigt d. 8. marts - og alle andre datoer. Det har nemlig vist sig, at coronakrisen har de største konsekvenser for kvinder og deres deltagelse i samfundet. I USA kan man konstatere, at en ekstraoridinær stor gruppe kvinder har forladt arbejdsmarkedet, for at være hjemme sammen med deres børn. I Italien har der været tal fremme om at ud af godt 100.000 mistede jobs var de 99.000 besat af kvinder. 

Fra FN's side peger man dog også på, at i man mange steder, især hvor man ikke først skal slås med væksten i vold i hjemmet, teenagegraviditeter og børnearbejde, kan anskue coronakrisen som en "sjælden chance for at at disrupte kønsstereotyper, vist at ledeskab og beslutninger skal være et ansvar alle deles om og på den måde 'build back' på en måde, der inkluderer forskellige køn." 

Det gælder bl.a. Danmark. Hvorfor det er glædeligt at høre Pernille Sandberg Bech sige at "forandringens vinde blæser". Men det er måske også på tide. For med kun 19 procent repræsentation af kvinder i dankse ledelser og bestyrelser, så sidder en alt for stor del af den potentielle talentmasse på bænken og kommer aldrig ud og spille. På trods af de mange midler der er investeret i at gøre dem gode. Og det er et spild af dimensioner. 

De 19 procent er Danmarks Statistiks seneste opgørelse fra 2019. Det betyder, at andelen af kvindelige direktions- og bestyrelsesmedlemmer i det private i løbet af fem år havde flyettet sig bare et procentpoint . Omend det går lidt bedre i de største børsnoterede virksomheder, som har er 33,6 procent kvindelige bestyrelsesmedlemmer og 20,2 procent kvindelige direktører. Det kunne måske have noget at gøre med, at det er samme gruppe virksomheder, som siden 2013 har været lovmæssigt forpligtet til at "...etablere måltal for andelen af det underrepræsenterede køn i deres øverste ledelsesorgan samt udarbejde en politik for at øge andelen af det underrepræsenterede køn på virksomhedens øvrige ledelsesniveauer".  Måske var det værd at se nærmere på.

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

30.04.2025CSR.dk

Hjælp til at støtte medarbejdere med psykiske lidelser

30.04.2025CSR.dk

Unge efterspørger social bæredygtighed på arbejdspladsen

29.04.2025Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Tænd lys i en mørk tid: Netto donerer lys i forbindelse med 80-året for Danmarks befrielse.

29.04.2025CSR.dk

Flere virksomheder giver fuld løn ved barns sygdom

25.04.2025CSR.dk

Flere whistleblower-alarmer er en god nyhed

24.04.2025BSR

Sponseret

Earth Day: Centering Health Equity in Climate Action

24.04.2025Red Barnet

Sponseret

Partnerskab med socialt ansvar: Brøndby IF og Red Barnet viser vejen

10.04.2025Læger uden Grænser

Sponseret

Partnerskaber med Læger uden Grænser kan styrke den globale sundhed

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Du får kommunikationsværktøjer, så du kan styrke din organisations bæredygtige profil. På den måde giver du din organisation en tydelig og troværdig stemme, der øger brandværdien og skaber en klar position over for kunder og samarbejdspartnere.

Dato

28.04.2025

Tid

10:00

Sted

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Amagerfælledvej 190, 2300 Kbh. S

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Strategisk ESG-kommunikation

Du lærer at bruge indsigter fra din organisations ESG-indsats til strategisk kommunikation. Dine undervisere Line Schmeltz og Anna Karina Kjeldsen sørger for, at du efter kurset kan kommunikere aktivt til omverdenen om din virksomheds arbejde med samfundsansvar.

Dato

30.04.2025

Tid

10:00

Sted

Amagerfælledvej 190, 2300 København S

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
APQP4WIND Management Awareness Training

Event Description

Dato

05.05.2025

Tid

08:30

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
APQP4Wind Specialist Training

Event Description

Dato

06.05.2025

Sted

Online

Beierholm
Webinar
Biodiversitet i et værdikædeperspektiv (2/2)

Hvordan påvirker din virksomhed biodiversiteten – og hvordan påvirker biodiversiteten din virksomhed? Tilmeld dig vores webinar og få en introduktion til de centrale begreber inden for biodiversitet og økosystemer. Vi undersøger, hvordan de påvirker virksomheders drift og værdikæde, og hvordan du kan arbejde strategisk med dem.

Dato

06.05.2025

Tid

08:15

Sted

Online

Dakofa
Seminar
HYBRID-SEMINAR Hvordan knækker vi affaldskurven og øger genbrug? - de danske ambitioner og tiltag

Hvordan kan vi sikre, at vi ikke blot overholder EU’s krav, men også går forrest i udviklingen af en cirkulær økonomi? Hvordan kan danske virksomheder, organisationer og offentlige instanser samarbejde om at reducere affaldsproduktionen og fremme genbrug?

Dato

06.05.2025

Tid

12:30

Sted

Dakofa, Vesterbrogade 149, Bygning D, 4. sal, KBH V