På vej til bedre målinger af impact

Hvordan måler man, hvad ens miljøpåvirkning er? Betydningen af virksomhedens sociale indsatser? Værdien af arbejdet med CSR og bæredygtighed i det hele taget? To danske projekter prøver at komme med kvalificerede bud.

18.10.2016

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

I takt med at CSR modnes, og at det i mange virksomheder er kommet tættere på forretningen, vokser kravene om dokumentation af den værdi, CSR-programmer og -initiativer skaber.

På den baggrund er en mindre industri under udvikling, som udvikler metoder til måling af netop ikke-finansielle forhold. De fleste tilbyder, at virksomheden får et bedre overblik over, hvilke risici og muligheder miljø- og sociale forhold driften byder på. Ved man det, kan man maximere virksomheden og samfundets udbytte af de investeringer, virksomhederne foretager.

Danmark er også en del af udviklingen. CSR.dk beskriver her to initiativer, som skal hjælpe en standardiseret tilgang på vej. For det første udvikling af et værktøj til at kortlægge miljøeffekter – både positive og negative – i en virksomheds værdikæde. For det andet et multisektor projekt, der prøver at finde gode måder at sætte tal på social værdi skabt i virksomhederne.

Internationale initiativer

Der findes en række initiativer, som fokuseret på at finde måder til at fastslå impact. Tre eksempler herpå er:

  • Natural Accounting Protocol er et standardiseret værktøj til at identificere, måle og sætte værdi på virksomheders relation til “natural capital”. Udviklet af en koalition af 38 organisationer og lanceret i juli 2016.
  • Social Business Scorecard (SBS) er udviklet af CERISE, et fransk netværk for etisk finans, som et gratis online værktøj, med fokus på de processer der skal til for at gøre en forskel.
  • B Impact Assessment – som er B Corp-bevægelsens værktøj til selv-evaluering på områder som governance, medarbejdere, community og miljø. Det er udviklet af en gruppe uafhængige eksperter fra forskningsverdenen og erhvervsliv.
  • GLOBAL VALUE er et EU-finansieret projekt, som beskæftiger sig med modeller for at måle multinationale virksomheders impact på bæredygtig udvikling. Målet er at producere et online tilbud, som virksomheder kan bruge til at navigere i allerede eksisterende værktøjer, så de vælger det, der bedst passer til deres behov.

Kilde: www.capacity4dev.ec.europa.eu/

MILJØSTYRELSEN: VÆRKTØJ SKABER VÆRDI
For Miljøstyrelsen er dansk erhvervsliv en helt central ’kunde’ i butikken, og man indsamler viden og data om miljøpåvirkninger, ligesom man dokumenterer miljøinitiativers økonomiske konsekvenser for samfundet ved hjælp af miljøøkonomiske analyser I den forbindelse bidrager styrelsen bl.a. til at udbrede erfaringen blandt danske virksomheder med at måle miljøeffekten i værdikæder, og her er environmental profit & loss (EPL) et vigtigt redskab, forklarer funktionsleder for miljøteknologi, Mikkel Stenbæk Hansen.

”Vi ønsker, at de danske virksomheder får de bedste muligheder for at forbedre deres miljømæssige performance, og der er environmental profit & loss et værktøj, der kan hjælpe til at prioritere, hvor de skal starte deres indsats, og hvad de skal fokusere på. Derudover er det også et godt kommunikationsredskab og en god metode til at sikre transparens i sit arbejde. Det er noget vi oplever, at nogle virksomheder har stor interesse for”, siger han.

Kommunikation, strategisk arbejde og risikohåndtering
Mindst ligeså vigtigt, så er der også finansiel logik bag værktøjet, hvilket er et afgørende parameter i bestræbelserne på at få danske virksomheder til at tage EPL til sig og anvende det åbent, herunder ved at offentliggøre sine resultater.

”Vi får at vide, at det er noget, der skaber værdi for virksomhederne i forhold til både kommunikation, strategisk arbejde og risikohåndtering. Og så er det med til at gøre det lettere for både virksomheder og investorer at sammenligne tiltag og performances på tværs af landegrænser og brancher”, siger Mikkel Stenbæk Hansen.

Svært at overskue
Der er dog også udfordringer for konceptet og i forhold til at udbrede kendskabet til det. Flere virksomheder arbejder således med en form for EPL, men uden offentliggør resultaterne, mens andre selskaber har svært ved at overskue det.

”På mange måder er EPL stadig i sin spæde opstart og metoden er ikke harmoniseret. Det er vores indtryk, at det hidtil primært er større selskaber, der har brugt EPL, og de laver tit ret omfangsrige analyser. De er de pionervirksomheder, som andre kan blive inspireret af”, forklarer Mikkel Stenbæk Hansen.

Stigende interesse
Han er ikke desto mindre fortrøstningsfuld på værktøjets vegne, og forventer at den vil kunne brede sig i fremtiden, ikke mindst i takt med at metodegrundlaget bliver harmoniseret og de metodiske perspektiver derfor tydeligere.

”I Miljøstyrelsen har vi koncentreret os om at bidrage til at udbrede erfaringerne med EPLi de danske virksomheder, bl.a. ved at yde tilskud til at de kan udarbejde sådanne regnskaber. Og som sagt oplever vi interesse fra både ind- og udland, så jeg tror konceptet nok skal vokse, og med tiden blive mere udbredt, da det skaber forretningsmæssig værdi”, slutter Mikkel Stenbæk Hansen.

DEN SOCIALE KAPITALFOND: VI SKAL KUNNE MERE END AT TÆLLE HOVEDER

Når danske virksomheder ansætter personerpå kanten af arbejdsmarkedet skaber det værdi for samfundet. Men uden at kunne sætte tal på denne, er det svært at tale om.

I samarbejde med Erhvervsstyrelsen og en række andre aktører har Den Sociale Kapitalfond gennemført første del af et projekt, som skal udvikle og teste en dansk model til måling af social værdi.

”Vi mangler sådan en model,” siger Kristian Thor Jakobsen, som er analysechef i Den Sociale

Kapitalfond. ”Både virksomheder, institutioner, kommuner og fonde savner et værktøj, som kan sætte tal på den forandring, som en indsats betyder, og som gør det muligt at sammenligne resultater på tværs af sociale indsatser og træffe kvalificerede beslutninger om investeringer. I dag kan vi ikke så meget andet, end at tælle hoveder – hvor mange har vi ansat på særlige vilkår,” fortsætter han.

Sværere end forventet
Første fase af projektet har gjort det klart, at man aldrig når frem til én metode, som kan dække alle behov. For det første er behovene forskellige, for det andet er der forskel på, hvilke offentlige besparelser der er forbundet med en person i flexjob og det at f.eks. hårde kriminelle kommer i job efter løsladelse.

Derfor har arbejdet fokuseret på at opnå en basal enighed om, hvordan man kan regne på tingene med udgangspunkt i det endelige mål som er at udvikle en standard på området.

En standard vil bl.a. gøre det klart, hvilke beregninger, der kan sammenlignes med hvilke og hvorfor. Ligesom man kender det fra almindelig finansiel regnskabspraksis i dag.

Åbner for dialog
Udviklingen af en standard kan samtidig lede frem til det, mange efterspørger, nemlig udviklingen af anvendelige værktøjer, som aflyser diskussioner om beregningsmetoder osv., og så kan man føre en anden slags samtale.

”For virksomheder tror vi på, at det kan betyde, at man kan begynde at fortælle historien om sin sociale indsats på en ny måde, at man kan sammenligne sin egen indsats med andres og måske kan det åbne for en dialog med offentlige instanser om andre former for samarbejde og belønningskriterier,” siger Kristian Thor Jakobsen

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

24.04.2024CSR.dk

Cigaretproducenter skal betale mere for opsamling af skod

24.04.2024CSR.dk

Kunstig intelligens kan bane vej for mere resiliente og regenerative værdikæder

05.04.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Nu er ansøgningsperiode åben: Sådan indstiller du din virksomhed til Sustainability Awards 2024

05.04.2024CrossMind Reklamebureau ApS

Sponseret

Case: Conrum – en ny koncern født ind i en tid med ESG

25.03.2024CrossMind Reklamebureau ApS

Sponseret

ESG kalder på stærke kommunikationsværdikæder

22.03.2024Industriens Fond

Sponseret

“Vi har fået afmystificeret klimaregnskaber og lært at kommunikere grønt”

20.03.2024CSR.dk

Sådan kan bureauer vise vejen

19.03.2024Advice

Sponseret

Fremtiden tilhører dem, der tør handle

Jobmarked

Se alle

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

23.04.2024

Tid

08:30

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

Klappir Nordic ApS
Konference
MEET US AT LOOP FORUM

We have a complete solution for your ESG compliance work, and we would love to discuss opportunities with you!

Dato

24.04.2024

Tid

09:30

Sted

Lokomotivværkstedet - Otto Busses Vej 5A, 2450 København

Byggeriets Samfundsansvar
Seminar
Få styr på ‘S’ i ESG (Aarhus)

Social bæredygtighed bliver i ny international bæredygtighedslovgivning sidestillet med den miljømæssige. Det vil sige, at menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder bliver en lige så vigtig del af byggeriets tilgang til bæredygtighed. En helhedsorienteret tilgang er altså helt afgørende, når vi omstiller vores økonomi og aktiviteter mod fremtidens marked. På dette seminar kan du blive klogere på, hvordan du kan igangsætte initiativer inden for dit ”S” i ESG, der gør dig i stand til at møde den konstante udvikling i markedet. Seminaret udbydes i samarbejde med Bygherreforeningen.

Dato

25.04.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gav

Dato

29.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus