Partnerskaber bliver en præmis

Udviklingsbistand 2020 vil have bevæget sig fra statsfinansierede humanitære bevillinger hen mod forretningsdrevne CSR-partnerskaber Version 2, forudser Dansk Flygtningehjælp.

Projektleder for CSR og virksomhedssamarbejder i Dansk Flygtningehjælp Christian Jacob Hansen forventer flere forretningsmæssige samarbejder i fremtiden..

09.12.2011

CSR.dk

Forretningen kommer mere i fokus på bekostning af CSR, og det bliver hyppigere at se partnerskaber mellem NGO’er og erhvervsvirksomheder. Det vurderer Christian Jacob Hansen, Dansk Flygtningehjælp, som tegnede et fremtidsscenarie for CSR i 2020 på konferencen ’Forretningsdrevet CSR’ 7.-8. december 2011 i København.

Konferencen var arrangeret af erhvervsmagasinet CSR og konferencearrangøren FYI. Christian Jacob Hansen har som projektleder for CSR og virksomhedssamarbejde i Dansk Flygtningehjælp stor erfaring med partnerskaber mellem en NGO og en virksomhed. Hans oplæg havde titlen ’Forretningsdrevet CSR eller forretning i CSR’.

Arbejdet med CSR har åbnet øjnene for social ansvarlighed og bæredygtighed, mener projektlederen; men nu er det tid til at tale mere forretning og mindre CSR, hævder han.

Forretnings-partnerskaber
For nylig bragte dagbladet Børsen en artikel ’Novozymes vil sælge renere energi til Afrika’. Artiklen handler om, at Novozymes med et nyt partnerskab vil rykke ind i Mozambique. Den nye virksomhed, som Novozymes ejer 30 procent af, satser på at sælge bioetanol til landets husmødre. Hvis det lykkes at erstatte trækul med etanol og spritbrændere i de afrikanske køkkener, ligger der et milliardmarked og venter forude. Projektets partnere har den fælles ambition, at få borgerne I Mozambique til at droppe brugen af trækul, som truer de afrikanske skove og udvikler farlig røg i hjemmene.
”Projektet i Mozambique er et super CSR-projekt, men CSR nævnes ikke med et ord. Ansvarlighed og bæredygtighed bliver indarbejdet i projekterne som en selvfølgelighed. Virksomhederne behøver ikke nævne, at de har været socialt ansvarlige eller har taget særligt hensyn til bæredygtighed”, sagde Christian Jacob Hansen, som forventer og meget gerne ser flere af den slags samarbejder i fremtiden.

Barrierer for samarbejder
Hvis virksomhederne har for stort fokus på CSR fremfor på forretningen er der i følge Christian Jacob Hansen følgende barrierer for partnerskaber og samarbejde mellem NGO’er og erhvervsvirksomheder:
- Forskellige kulturer
- Værdien af samarbejde er svært at måle
- En lang række fordomme og gensidig skepsis overfor motiverne
- Manglende bevidsthed om mulighederne
- Manglende forventningsafstemning
- Manglende resurseafklaring


Det nye forretningsfokus
Når man går fra CSR-fokus til forretningsfokus vil relationen i følge Christian Jacob Hansen fra Dansk Flygtningehjælp i stedet være kendetegnet ved:
- Mere indhold, mindre form
- Mere ligeværdigt, mindre personafhængigt
- Mere tydelighed om forventninger og resurser
- Hurtigere afklaring af, om samarbejdet er relevant/muligt
- Simplere indhold
- Mere opbakning på tværs af organisationen, da værdien er tydeligere

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

04.04.2025CSR.dk

Bil-kartel får bødesmæk af EU

04.04.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

AI og Forretning

03.04.2025CSR.dk

Mini-undersøgelse: ESG er strategisk og ikke compliance

03.04.2025CSR.dk

Topforskere med massiv kritik af Novo-finansierede atomkraftrapporter

03.04.2025CSR.dk

Nyt værktøj skal hjælpe virksomheder i gang med takeback-løsninger

03.04.2025TANIA ELLIS - The Social Business Company

Sponseret

Sådan har Tine Blunk omsat bæredygtig forretningsstrategi til praksis i Byggros

03.04.2025Lemvigh-Müller

Sponseret

ESG skaber værdi i Lemvigh-Müller

02.04.2025CSR.dk

Hvad vi kan lære af de Jyske erfaringer med omstillingen af forsyningskæden

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online

DTU
Webinar
Bestyrelsesarbejde i MedTech og Life Science

Boost din bestyrelseskarriere i MedTech og Life Sciences. Deltag i dette gratis webinar, hvor vi dykker ned i, hvordan stærke bestyrelsesrelationer ikke kun styrker samarbejdet – men også åbner døre for din egen vej ind i bestyrelseslokalet. Skal du med?

Dato

08.04.2025

Tid

17:00

Sted

Online

FSR - danske revisorer
Webinar
Revisors erklæring på lovpligtig bæredygtighedsrapportering

Få en praktisk indføring i udarbejdelse af revisors bæredygtighedserklæring i henhold til CSRD.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online